Patarimai, kaip paprastai ir skaniai užraugti bei konservuoti daržoves
Vasara – laikas, kai ant kasdienio stalo atsiduria šviežios, pačios įvairiausios sodo, daržo ir šiltnamio gėrybės. Tačiau artėjant rudeniui, jau nuo vasaros vidurio skubama pasiruošti užaugintas daržoves žiemai. Tam puikiai gali pasitarnauti rauginimas, kuris – ne tik paprastas, mitybos specialistų...
Gardi naminė duona – iš kartos į kartą
Tikrą ruginę duoną, kepamą iš ekologiškų miltų, raugo ir vandens, vis labiau vertina pirkėjai . Ir neatsitiktinai. Juk tai – sveikas produktas, į kurį nededama cukraus. „Aš ją valgau ir negaliu atsivalgyti. Šios duonos skonis ir kvapas mane lydi nuo vaikystės“, – tvirtina senojo amato – kepimo...
Cepelinų diena sveikuoliškai: mėsą pakeis soja, spirgučius – imbieras
Pirmąjį vasario sekmadienį minima Pasaulio cepelinų diena. Cepelinai lietuviams įaugę į kraują – šis bulvinis stebuklas lydi nuo pat vaikystės, tad net stengiantis nevalgyti riebių produktų, retkarčiais cepelinų išvengti negalime. Garuojanti puodynė su spirgučių ir grietinės padažu sukelia tikrą...
Kaip nepersivalgyti per šventes?
Ar įmanoma per šventes maitintis saikingai ir sveikai? Ant mūsų stalo per Kūčias dažniausiai būna daugiau nei 12 patiekalų, per Kalėdas valgymui skiriame taip pat labai daug dėmesio bei laiko. Tačiau dietistė Vaida Kurpienė neabejoja, kad ir šventiniu metu nesunkiai galima maitintis sveikiau,...
Kalėdos namuose: 3 tradiciniai ir nostalgiški kepinių receptai
Tikriausiai nei vienas neįsivaizduoja savo šventinio stalo be jau tradiciniais tapusių mamos ar močiutės kepinių: lengvų ir minkštučių plikytų pyragėlių, traškių žagarėlių, aguonomis ir riešutais kvepiančio vyniotinio... Būtent jie mums labiausiai kvepia Kalėdomis ir kas kartą nukelia į vaikystę....
Maisto ekspertė atskleidžia 4 balandėlių gamybos gudrybes
Atšalus orams vis dažniau norisi pastumti į šalį egzotiškus patiekalus ir sočiai pavalgyti šilto, paprasto, naminio maisto. Tokio, kokį savaitgaiais gamindavo mama ar močiutė. Pasak Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, vaikystę primenančių patiekalų poveikis mūsų nuotaikai...
Rudeninės daržovių ir kruopų sriubos: kuo naudingos ir kaip jas paruošti
Sriuba – sveikas, skanus, lengvas ir organizmą sušildantis maistas. Ne veltui rudenį tautiečiai jas gamina ypatingai dažnai. Šiam patiekalui ypač tinka sezoninės daržovės ir kruopos, nes tokie ingredientai yra nekaloringi, neapsunkina skrandžio, suteikia energijos bei sotumo. Todėl rudenines...
Derliaus gėrybėmis besimėgaujant: 3 lengvai paruošiamų patiekalų receptai
Rugsėjo pradžia – puikus metas mėgautis šviežio derliaus skanėstais: šviežiomis daržovėmis, vaisiais ir uogomis. Nors, atrodo, užaugome jusdami saldžių lietuviškų pomidorų, traškių agurkų ar šviežutėlių bulvių skonį, jei idėjų pritrūktų, „Maximos“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė siūlo...
Skani mokslo metų pradžia: 3 patiekalų idėjos vaikams
Rugsėjo 1-oji – ne tik mokslo bei žinių, bet ir maisto šventė, kurią, grįžus po iškilmių mokykloje, vaikams galima suruošti namų virtuvėje. Todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė ragina šeimas šią progą smagiai paminėti drauge ir...
Salotų gaminimo paslaptys: 4 itin paprasti padažų receptai
Salotos – gaivus ir lengvas maistas, kai ir pačiam norisi būti lengvam. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė įsitikinusi: šio patiekalo skonį ir pagerinti, ir sugadinti gali padažas. Tad ji dalijasi salotų gaminimo paslaptimis bei keturiais paprastais padažų...
Uostamiesčio burgerių inžinieriai atskleidžia klasikinio burgerio receptą
„Burgeriai – nėra greito maisto produktai. Mes į juos žvelgiame kaip į patiekalą, kuris nuo jautienos brandinimo iki serviravimo lėkštėje bei papuošimų turi būti visapusiškai išpildytas. Burgeriui pagaminti reikia skirti ne mažiau dėmesio nei restorane ruošiamam steikui“, – teigia Vilniuje...
Puikiai derantys agurkas ir citrina: keli paprasti receptai
Sunku įsivaizduoti Lietuvą be agurkų, kurie aprūpina organizmą vandeniu, gydo saulės nudegimus, šalina toksinus, gerina virškinimą ir netgi lieknina. Ši daržovė itin dera su citrinomis, kurios taip pat pasižymi dešimtimis sveikatai naudingų savybių. Maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė...
Indiška „Naan“ duonelė su česnakiniu sviestu (video)
INGREDIENTAI: 500 g. miltų; 2 a.š. sausų mielių; 185 g. natūralaus jogurto; 2 v.š. aliejaus; 1,5 a.š. druskos; 1 a.š. cukraus; 60 ml. šilto vandens; 180 ml. šilto pieno; 8 skiltelės česnako; 4 v.š. sviesto; sauja šviežios kalendros....
Gaminkite su vaikais: 3 paprasti receptai skanesniam savaitgaliui
Jeigu šį savaitgalį leidžiate namuose, galite ne tik nustebinti šeimos narius skaniais patiekalais, bet ir pakviesti juos prisijungti prie gaminimo proceso. „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalijasi trimis savaitgaliui tinkančiais receptais, kuriuos gaminant darbo ras ir patys...
Valgomosios gėlės – artišokai
Nors maisto parduotuvėse lankomės rečiau, pro akis neprasprūsta gražuoliai artišokai. Jais prekiaujama jau ne vieną sezoną, tačiau Lietuvoje artišokai nepopuliarūs. Galbūt dėl to, kad žmonės jų nepažįsta. Kartą net teko išgirsti nusistebint: „Kokia čia gėlė ir kodėl ji padėta prie daržovių?“ Taigi,...
Raudonos spalvos vaisiai: kuo naudingi ir ką iš jų pagaminti?
Daugiau daržovių ir vaisių: argi ne tokius pažadus sau davėme šį pavasarį? O štai raudonos spalvos vaisiai – puikus antioksidantas. „Maximos“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalijasi, kad tikra vitaminu bomba galima vadinti braškes, o taip pat kaip jas panaudoti gaminant sveikas...
Pomidorų padažas ir kečupas: kuo skiriasi ir kaip pasigaminti patiems?
Pomidorų padažo ko gero rasime kiekvieno tautiečio virtuvėje. Jį nesudėtingai galima pasigaminti patiems. Žinoma, padažas gali nebūti tokios intensyvios spalvos ir konsistencijos kaip pirktinis, visgi pamėginti verta. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė...