Pienas ir jo produktai – svarbus, bet ne vienintelis kalcio šaltinis vaikams

Pienas ir jo produktai – svarbus, bet ne vienintelis kalcio šaltinis vaikams


Įkalbėti vaiką išgerti stiklinę pieno kartais gali tapti neįmanoma misija. Tėvams neramu, kad tokiu atveju vaiko organizmas negauna pakankamai kalcio? Juk pienas ir jo produktai – pagrindinis kalcio šaltinis, o šis elementas labai svarbus toli gražu ne vien sveikiems dantims bei kaulams.


Kas nutinka, kai organizmui trūksta kalcio? Kūdikystėje kalcis aktyviai dalyvauja nervų sistemos veikloje, todėl dėl jo trūkumo gali sulėtėti vaiko raida, kūdikis gali blogai miegoti, prastai valgyti, dėl silpnų kaulų vėliau pradėti vaikščioti. Mažiems vaikams dėl kalcio stokos gali pasireikšti pilvo skausmai, dėmesio stoka, nuovargis. Augantiems, ypač sportuojantiems, vaikams kalcio trūkumas gali lemti ne tokį greitą kremzlių sukietėjimą, tuomet atlaikyti sportinį krūvį be skausmų gali tapti sudėtinga.


Jei mažiems vaikams nepakanka kalcio, jie gali susirgti rachitu, išsivystyti neteisingas dantų sukandimas, iškrypti stuburas, kreivakojystė, susilpnėti ir suplonėti pirštakauliai. Paaugliams sulėtėja augimas ir vystymasis, skauda kaulus, jie kenčia nuo raumenų mėšlungio, greitai pavargsta, padidėja nervų sistemos jautrumas. Kad trūksta kalcio, signalizuoja kraujuojančios dantenos, polinkis į alergines reakcijas, odos bėrimas spuogeliais, slenkantys plaukai ir lūžinėjantys nagai.

REKLAMA


Sveikatos specialistai ragina pastebėti kalcio trūkumą, kol jis nepasireiškė alinančiais skausmais ir kitomis sveikatos problemomis.


Priklausomai nuo amžiaus vaikai kasdien turi gauti nuo 260 mg iki 1300 mg kalcio.


Kūdikiai (7-12 mėnesių) – 260 mg;


Mažyliai (1-3 metai) – 700 mg;


Vaikai (4-8 metai) – 1000 mg;


Paaugliai (9-18 metų) – 1300 mg.


Kūdikiams iki vienerių metų sveikiausias yra mamos pienas. Nors griežtų rekomendacijų, kada pradėti vartoti karvės pieno produktus, nėra, sutariama, kad artėjant pirmajam gimtadieniui į vaiko dienos racioną galima įtraukinėti ir įvairius pieno gaminius. Tik perkant pieno produktus vaikams, reikia atsižvelgti į gaminio riebumą: mažiems vaikams reikėtų vengti liesų pieno produktų, nes juose trūksta riebalų, kurie būtini tinkamai medžiagų apykaitai, kai kurių vitaminų įsisavinimui bei nervų sistemos vystymuisi.


Pagrindinis kalcio šaltinis yra maisto produktai, todėl sveika mityba – geriausias būdas papildyti kalcio atsargas. Daugiausia kalcio yra piene ir jo gaminiuose. 250 ml stiklinėje pieno yra net 300 mg kalcio. Nemažai kalcio turi brokoliai, špinatai, petražolės ir kitos tamsiai žalios lapinės daržovės, džiovinti vaisiai, lašiša, žuvų kaulai. Tačiau retas vaikas valgo šių produktų tiek, kad gautų pakankamą kalcio kiekį.

REKLAMA


Ką daryti, jeigu vaikas nemėgsta pieno ir jo produktų arba netoleruoja laktozės? Jūsų mažylis jokiais būdais nesutinka išgerti stiklinės pieno? Pasiūlykite gerti pieną su avižiniais sausainiais! Pilnagrūdę picą ir makaronus apibarstykite daugiau sūrio. O kubeliais supjaustytas tofu sūris ne tik padės kūdikiui gauti reikiamą kalcio kiekį, bet ir lavins jo smulkiąją motoriką.


Tačiau jeigu vaiko pieniniai dantys pažeisti ėduonies, plaukai sausi, nagai trapūs, jeigu jis skundžiasi greitu nuovargiu, jeigu vaikas ar paauglys dažnai patiria kaulų lūžius, ir be papildomų tyrimų akivaizdu, kad trūksta kalcio. Tokiais atvejai tiesiog būtina ne tik subalansuota bei pilnavertė mityba, bet ir kalcio papildai. Juos sumaitinti sunku neturėtų būti. Vaistinėse galima įsigyti daniškų kalcio maisto papildų, tinkamų net ir netoleruojantiems laktozės, vegetarams. Ir mažiems, ir didesniems vaikams tikrai patiks kramtomos becukrės aviečių ar braškių skonio tabletės, kurios padės papildyti organizmo kalcio resursus.


BNS inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 36 (2024)

    Savaitė - Nr.: 36 (2024)