Sveikatą stiprinantys grikiai ypač dera su pienu

Sveikatą stiprinantys grikiai ypač dera su pienu

Perkant grikių kruopas reikėtų rinktis pačias šviesiausias.


Grikių tėvynė – Šiaurės Indija. Dar ir šiandien Himalajų kalnų miško laukymėse galima rasti laukinių grikių. Šiuo metu grikių kruopos yra vienos mėgstamiausių pasaulyje.


Grikių vertingosios savybės


Grikių kruopos nuo seno vertinamos kaip naudingiausia grūdinė kultūra, nes jose gerokai daugiau lengvai pasisavinamų baltymų ir riebalų nei kitose grūdinėse kultūrose, be to, jose nėra glitimo. Angliavandenių šiose kruopose mažiau nei kitose, todėl nuo jų netunkama.


Grikiuose dar yra krakmolo, ląstelienos, mineralinių medžiagų (fosforo, kalio, kalcio, mangano, geležies, magnio), vitaminų E, PP ir B grupės vitaminų, organinių rūgščių (rūgštynių, citrinų, obuolių), pagerinančių maisto pasisavinimą. Rutino, stiprinančio kraujagysles, grikiuose (žydinčiose viršūnėlėse) yra daugiau nei kitose kultūrose.


Grikiai stiprina organizmo imuninę sistemą, raumenis, šalina iš organizmo šlakus, toksines ir radioaktyvias medžiagas, cholesterolio perteklių, reguliuoja sutrikusią medžiagų apykaitą, stiprina regėjimą, centrinę nervų sistemą ir lytinę potenciją, gydo žarnyno, skrandžio ir kasos ligas. Grikių patariama valgyti sergant širdies ir kraujagyslių, kepenų ligomis, cukriniu diabetu, prostatitu, artritu, reumatu, onkologinėmis ligomis, turintiems antsvorio.

REKLAMA


Grikių kruopos, net ir ilgai laikytos, nepraranda vertingųjų savybių. Geriausiai grikius organizmas pasisavina su pienu. Teigiama, kad grikiai su pienu pagal maistinę vertę pakeičia mėsą. Perkant grikių kruopas reikėtų rinktis pačias šviesiausias, nes tamsios gali būti apdorotos labai aukštoje temperatūroje.


Dėmesio: šviežių grikių lapų ir žiedų vartoti į vidų naudoti negalima, nes juose yra nuodingų medžiagų, jų nelieka išdžiovinus. Atsargiai grikių preparatų patariama vartoti esant padidėjusiam kraujo krešėjimui.


Širdies ir kraujotakos ligos


* Sergant išemine širdies liga: sausoje keptuvėje pakepinkite sausų grikių kruopų, palikite atvėsti, paskui sumalkite kavamale. Į stiklinę šilto pieno suberkite šaukštą grikių miltų ir ištirpinkite šaukštą medaus. Sergantiems išemine širdies liga ar norintiems padidinti hemoglobino kiekį kraujyje patariama gerti šio mišinio 3–4 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį 7–10 dienų.

REKLAMA


* Jei sergate anemija, galite pasidaryti grikių chalvos: stiklinę grikių kruopų nuplaukite, išdžiovinkite, sumalkite kavamale ir sumaišykite lygiomis dalimis su medumi, suvalgykite šio mišinio kasdien mažiausiai po šaukštą.


* Turintiems aukštą kraujospūdį liaudies medicinos žinovai pataria kasdien pusryčiaujant valgyti vandenyje be druskos išvirtos grikių košės, ją užgeriant rūgpieniu ar kefyru.


* Sergant ateroskleroze: šaukštelį džiovintos susmulkintos grikių žolės užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir pavirkite minutę ant mažos ugnies, palikite 10–15 min. nusistovėti, paskui nukoškite, gerkite šio nuoviro po 2–3 puodelius per dieną 4–8 savaites. Pasak specialistų, šis gydymosi būdas gana veiksmingas.


* Sergant ateroskleroze sveika gerti grikių kisieliaus. Į 300 ml šalto vandens įberkite 3 šaukštus grikių miltų, pavirkite nuolat maišydami kelias minutes, palikite atvėsti, gerkite po stiklinę 2 kartus per dieną 2 mėnesius.


Lėtinėms ligoms gydyti


* Sergant skydliaukės ligomis: sumaišykite po stiklinę grikių kruopų miltų, susmulkintų graikinių riešutų branduolių ir grikių arba liepų medaus. Sergantiems skydliaukės ligomis patariama kartą per savaitę laikytis iškrovos dietos ir valgyti tik šio mišinio (ne daugiau kaip 2 stiklines per dieną), užsigeriant neribotu kiekiu vandens arba žaliosios arbatos. Šiuo mišiniu patariama gydytis 3–6 mėnesius. Paruoštą mišinį laikykite šaldytuve.



* Gėrimas sergant cukriniu diabetu: šaukštą grikių miltų užpilkite stikline kefyro ar rūgpienio ir gerai išmaišykite, gerkite šio gėrimo 2 kartus per dieną (ryte ir vakare).


Dalis šio straipsnio pasiekiama tik prenumeratos skaitytojams.

Registruokitės ir skaitykite visą straipsnį







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 47 (2024)

    Savaitė - Nr.: 47 (2024)



Daugiau >>