Burokėliai – sveikatos ir ilgaamžiškumo šaltinis

Burokėliai – sveikatos ir ilgaamžiškumo šaltinis

Raudonieji burokėliai ir jų sultys – nuo seno pripažintas vaistas.


Senovės romėnai ir graikai raudonaisiais burokėliais gydydavo anemiją, avitaminozę, vidurių užkietėjimą ir kitus negalavimus. Šiais laikais burokėliai taip pat laikomi sveikatos ir ilgaamžiškumo šaltiniu.


Burokėlis – balandinių šeimos 40–120 cm aukščio žolinis augalas. Gydyti naudojami burokėlių šakniavaisiai ir lapai. Lapai skinami nuo birželio iki rugpjūčio mėnesio ir vartojami švieži, virti ar konservuoti. Šakniavaisiai raunami rugsėjo–spalio mėnesiais, nuo jų nupurtomos žemės, nupjaunama antžeminė dalis. Laikomi rūsiuose ar kaupuose. Burokėliai – vienos iš nedaugelio daržovių, puikiai išsilaikantys ir išsaugantys naudingąsias ypatybes iki pat naujojo derliaus.


Gydomosios ypatybės


Burokėliai yra vertingos ir maistingos daržovės, turinčios ypač daug svarbių žmogaus organizmui medžiagų. Burokėliuose yra baltymų, angliavandenių (sacharozės, gliukozės, fruktozės), ląstelienos, pektinų, organinių rūgščių (pantoteno, folio, citrinų, obuolių), vitaminų C, P, PP bei B grupės vitaminų, taip pat jodo, geležies, natrio, mangano, kalio, kalcio, magnio, fosforo, cinko. Burokėlių šakniavaisiuose yra mikroelementų: vario, kobalto, ličio, kurie padeda organizmui neutralizuoti žalingos aplinkos poveikį, o lapuose daug flavonoidų, folio rūgšties, vitamino C, bet mažiau ląstelienos.

REKLAMA


Burokėliai itin aktyvina virškinamojo trakto veiklą. Beje, kai kuriose šalyse apetitui sužadinti prieš valgį patiekiama imbierais pabarstytų burokėlių žiedų. Gydytojai pataria kasdien valgyti burokėlių sergantiesiems hipertenzija, širdies ir kraujagyslių, kepenų ir inkstų bei onkologinėmis ligomis, turintiesiems antsvorio, tiems, kuriuos vargina vidurių užkietėjimas.


Šiose daržovėse esantys pektinai naikina žarnyno puvimo bakterijas ir šalina iš organizmo radioaktyviuosius junginius. Dėl burokėliuose esančio jodo mažėja aterosklerozės rizika, pagerėja skydliaukės funkcija, o dėl magnio druskų mažėja arterinis kraujospūdis. Burokėlių vartoti ypač sveika senjorams, nes juose esančios medžiagos gerina galvos smegenų kraujotaką, yra puiki aterosklerozės bei hipertenzijos profilaktikos priemonė.


Dėmesio: burokėliai skatina kraujo krešėjimą, todėl jų patariama valgyti labai saikingai žmonėms, kurių kraujo krešumas padidėjęs, taip pat sergant šlapimo pūslės bei šlapimtakių akmenlige. Sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige burokėlių sultis galima gerti tik pasitarus su gydytoju, nes jos dirgina gleivinę.

REKLAMA


Raudonųjų burokėlių sultys


Raudonųjų burokėlių sultis geriausia spausti iš tamsios spalvos pailgų šakniavaisių. Negalima gerti šviežiai spaustų šių sulčių, nes jos gali sukelti kraujagyslių spazmus, galvos svaigimą, pykinimą, net vėmimą. Jei norite išvengti šalutinio raudonųjų burokėlių sulčių poveikio, palikite jas 2 ar 3 val. nusistovėti atvirame inde, geriausia šaldytuve. Patariama išgerti tik du trečdalius šių sulčių nuo viršaus.


Gerti grynas burokėlių sultis geriausia pratintis pamažu: iš pradžių per dieną reikėtų išgerti tik šaukštą sulčių, paskui 2 ar 3 savaites kasdienę normą reikėtų didinti. Sultis reikėtų gurkšnoti kiek pašildytas mažais gurkšneliais, ilgokai laikant jas burnoje, tuščiu skrandžiu arba iki valgio likus ne mažiau kaip 15–20 min. Burokėlių sultys valo organizmą, stiprina kraują ir kraujagysles, mažina arterinį kraujospūdį, stimuliuoja skrandžio, žarnyno ir kepenų veiklą, ramina nervus ir padeda gydyti nemigą.


Burokėliai ir jų sultys yra vertingi ir tuo, kad juose esančio kalio ir natrio santykis yra labai palankus kalcio pertekliui pasišalinti. Reguliariai valgant burokėlių arba geriant jų sulčių, kraujagyslėse nesikaupia sklerotinės plokštelės.


Organizmui stiprinti ir virškinimui gerinti


* Nuo mažakraujystės: lygiomis dalimis sumaišykite burokėlių, morkų ir ridikų sulčių, jų mišinį gerkite po 1 ar 2 šaukštus prieš valgį keletą mėnesių.
* Imuninei sistemai stiprinti: stiklainį pripildykite tarkuotų burokėlių, užpilkite degtine ir šiltoje vietoje palikite 12 dienų nusistovėti, paskui nukoškite, tirščius nuspauskite. Gerkite po 2 šaukštus antpilo 1 aba 2 savaites.
* Nuo hipertenzijos: smulkiai supjaustykite kilogramą burokėlių, suberkite į 3 l stiklainį, užpilkite 2 l šalto vandens ir palikite tamsioje vietoje 4 ar 5 dienas nusistovėti, paskui nukoškite. Gerkite po pusę stiklinės antpilo 3 ar 4 kartus per dieną 7–10 dienų.
* Nuo opaligės: burokėlių ir morkų sulčių mišinio (santykiu 1:3) gerkite po 1 ar 2 stiklines per dieną. Šis mišinys ypač tinka sergantiesiems kraujo ir kraujodaros ligomis.
* Jei dažnai užkietėja viduriai, ryte prieš pusryčius suvalgykite burokėlių salotų: sutarkuokite nedidelį virtą burokėlį ir įpilkite 2 šaukšus aliejaus.
Peršalus
* Nuo slogos: į nosies šnerves keletą kartų per dieną lašinkite po 2 ar 3 lašus šiltų šviežių burokėlių sulčių. Į jas galite įmaišyti medaus (0,5 stiklinės sulčių – šaukštas medaus).
* Nuo gerklės skausmo: sutarkuokite stiklinę raudonųjų burokėlių, įpilkite šaukštą obuolių acto, išmaišykite ir palikite 2 val. nusistovėti. Išspauskite sultis ir jomis skalaukite gerklę kelis kartus per dieną. Naudinga išgerti šio mišinio po 1 ar 2 šaukštelius per dieną.



Kiti negalavimai


* Nedidelių traumų gydymas: jei įsipjovėte ar nesmarkiai susižeidėte, ant žaizdos uždėkite burokėlių sultyse suvilgytą vatos tamponėlį ir apriškite. Burokėlių sultys gana greitai sustabdo kraujavimą. Ant žaizdų ir nedidelių opų galima dėti tarkuotų burokėlių kompresus.
* Nuo podagros, artrito: sumaišykite lygiomis dalimis burokėlių, morkų ir agurkų sulčių, gerkite jų po pusę stiklinės 3 ar 4 kartus per dieną. Šis mišinys padeda pašalinti iš organizmo šlapimo rūgštį.
* Kamuojant nemigai, burokėlių sultis sumaišykite su medumi (lygiomis dalimis), gerkite po šaukštą 3–5 kartus per dieną.
* Sutrikus mėnesinių ciklui ir klimakteriniu laikotarpiu burokėlių sulčių patariama gerti po 50–100 ml 2 ar 3 kartus per dieną. Pasak specialistų, klimakteriniu laikotarpiu šios sultys pranoksta gydymą vaistais.


Naudingi patarimai


* Virdami burokėlius, į vandenį įberkite truputį cukraus – šakniavaisiai nepraras spalvos.
* Burokėlius virkite nesūdytame vandenyje – išliks daugiau vertingų medžiagų.
* Burokėliai nenudažys kitų daržovių, jei juos atskirai sumaišysite su aliejumi, o tik paskui dėsite į mišrainę.


Parengė Remigija Zinkevičienė


Daugiau svarbių, įdomių ir naudingų temų - žurnale SAVAITĖ







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 47 (2024)

    Savaitė - Nr.: 47 (2024)



Daugiau >>