Dar Hipokratas suprato, kad kopūstai gydo

Dar Hipokratas suprato, kad kopūstai gydo

Baltagūžiai kopūstai stiprina organizmą ir imunitetą.


Ruduo – kopūstų derliaus metas. Kopūstai – vienos iš pagrindinių mūsų daržovių. Jie nuo seno garsėja gydomosiomis savybėmis. Apie šias savybes rašė garsusis antikos laikų gydytojas Hipokratas, graikų filosofas Aristotelis ir romėnų istorikas Katonas. Jau tais laikais kopūstais buvo gydomos virškinimo organų, kepenų, blužnies, sąnarių ligos, egzema, pūliuojančios žaizdos ir opos.


Baltagūžiai kopūstai


Baltagūžiuose kopūstuose yra angliavandenių, celiuliozės, baltymų, organinių rūgščių, fitoncidų, fermentų, mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, fosforo, chloro, sieros, jodo, geležies, magnio, kobalto, vario, cinko), pektinų, eterinio aliejaus, aminorūgščių. Juose yra beveik visas rinkinys vitaminų, būtinų normaliai žmogaus gyvybinei veiklai: provitamino A, vitaminų C, D, K, U, P, PP ir B grupės vitaminų.


Pasak mokslininkų, kopūstuose yra ypač vertingo vitamino U, gerinančio žarnyno veiklą, padedančio gydyti gastritą, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę, būtino gydant hepatitą ir kolitą (šiuo atveju kopūstų negalima sūdyti). Vitaminai kopūstuose pasiskirstę netolygiai: viršutiniuose lapuose jų yra 2 kartus daugiau nei vidiniuose, tačiau juose gali būti daugiau nitratų, tad geriau jų nevartoti. Vitaminų gausa ypač išsiskiria kopūstų sultys ir rauginti kopūstai. Sultys pasižymi mikrobų naikinamuoju ir uždegimo slopinamuoju poveikiu, todėl yra veiksmingos gydant žaizdas ir trofines opas. Vartojant kopūstus dažnai pasireiškia meteorizmas, tad patariama juos vartoti drauge su petražolėmis, kmynais, krapais.

REKLAMA


Gydomosios savybės

* Baltagūžiai kopūstai stiprina organizmą ir imunitetą. Valgyti kopūstų ar gerti jų sulčių sveika, kai organizmas apnuodytas radioaktyviomis medžiagomis. Šviežias baltagūžių kopūstų sultis laikykite šaldytuve ne ilgiau kaip 3 paras, nes ilgiau laikomos jos praranda savo gydomąsias savybes.
* Kopūstai ramina sudirgusią centrinę nervų sistemą ir vartojami kamuojant nemigai bei pagirioms. Be to, šios daržovės malšina galvos skausmus. Jei skauda galvą, ant kaktos uždėkite sumaigytų kopūstų lapų kompresą.
* Baltagūžiuose kopūstuose esantys fitoncidai pasižymi bakterijų naikinamuoju poveikiu, jiems neatsparūs net auksiniai stafilokokai, tuberkuliozės lazdelės ir kai kurie kiti mikrobai.
* Kalis, esantis kopūstuose, gerina širdies darbą.
* Baltagūžių kopūstų sultimis patariama gydyti skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę, onkologines, kepenų ir blužnies ligas bei dažną vidurių užkietėjimą. Šiltų nesūdytų šviežių sulčių gerkite po pusę stiklinės 2 ar 3 kartus per dieną prieš valgį.
* Kopūstuose esanti ląsteliena gerina žarnyno motoriką ir teigiamai veikia naudingąją mikroflorą, skatina cholesterolio pertekliaus šalinimą iš organizmo, stabdo aterosklerozės vystymąsi.
* Kopūstų patariama vartoti valgant riebaus maisto, nes juose gausu cholino, padedančio lengviau suvirškinti riebalus, nepakenkiant kepenims ir tulžies pūslei.
* Gūžiniai kopūstai laisvina užkietėjusius vidurius, gydo hemorojų. Jei užkietėjus viduriams išberia odą, gerkite kopūstų sulčių.
* Švieži kopūstų lapai (subraižyti šakute), uždėti ant skaudančių kūno vietų, malšina skausmus sergant artritu, poliartritu, reumatu ar podagra. Be to, tokie kopūstų lapų kompresai greitina žaizdų gijimą. Kompresą laikykite 3–4 val., paskui kopūstlapius pakeiskite naujais.
* Nuo seno teigiama, jog kopūstų lapų nuoviras veiksmingai stiprina akis, gydo nemigą, malšina kosulį ir padeda atgauti balsą užkimus. Kelis kopūstų lapus nuplaukite šaltu vandeniu ir virkite tol, kol suvirs, tada palikite atvėsti. Taip paruoštų kopūstų lapų po truputį valgykite 3 ar 4 kartus per dieną. Užgerkite kopūstų nuoviru.
* Kopūstai malšina uždegiminius procesus, naikina kenksmingąsias bakterijas, todėl padeda panaikinti daugelį kosmetinių odos defektų. Smulkūs veido spuogai pranyks, jei ant veido dėsite karštame vandenyje išmirkytų kopūstų lapų kompresus.

REKLAMA


Dėmesio! Kopūstus atsargiau vartoti patariama žmonėms, kurių skrandžio sulčių rūgštingumas padidėjęs, viduriuojant, sergant uždegiminėmis inkstų ligomis. Prieš gydantis kopūstais reikėtų pasitarti su gydytoju.


Naudingiausi – žiediniai kopūstai


Pasak amerikiečių dietologų, žiediniai kopūstai (kalafiorai) – naudingiausios daržovės pasaulyje, nes juose yra iš esmės visų žmogaus organizmui reikalingų vitaminų ir mikroelementų. Šiose daržovėse taip pat yra nemažai aminorūgščių, kurių žmogaus organizmas negamina. Žiediniai kopūstai puikiai tinka įvairioms salotoms, sriuboms, garnyrams ruošti. Juos geriausia vartoti žalius (termiškai neapdorotus), bet galima ir trumpai pavirti, patroškinti ar pakepti.


Šiuos kopūstus gana lengvai įsisavina žmogaus organizmas (lengviau nei baltagūžius), todėl jų patariama valgyti vaikams, ligoniams ir senjorams. Žiedinių kopūstų, kaip dietinio produkto, rekomenduojama vartoti tiems, kurie skundžiasi dažnais virškinamojo trakto veiklos sutrikimais.
Žiediniai kopūstai – tikras vitaminų aruodas. Jei kasdien suvalgysite 50 g šių kopūstų, visiškai apsirūpinsite vitaminu C. Jo žiediniuose kopūstuose yra 2 kartus daugiau nei baltagūžiuose. Šiuose kopūstuose taip pat gausu akims ir odai reikalingo vitamino A, juose esantys B grupės vitaminai stiprina širdies ir kraujagyslių bei centrinę nervų sistemas, o vitaminas K saugo nuo uždegiminių procesų, kenkiančių kraujagyslėms ir kraujotakai.



Kalafiorai – vienos maistingiausių daržovių, juose ypač gausu baltymų. Be to, šiose daržovėse gausu ir geležies, kalcio, kalio, fosforo druskų, įvairių fermentų ir kitų naudingų medžiagų.


Gydomosios savybės


* Žiediniuose kopūstuose esančios
medžiagos veiksmingai gerina inkstų veiklą, mažina kraujospūdį.
* Jungtinių Amerikos Valstijų medikai nustatė, jog šie kopūstai – puiki vėžio profilaktikos priemonė. Jie stabdo vėžio ląstelių augimą, saugo nuo onkologinių ligų storąją ir tiesiąją žarnas. Be to, šalina iš organizmo toksines medžiagas.
* Žiediniuose kopūstuose yra cholino, dalyvaujančio riebalų apykaitoje ir saugančio kraujagysles nuo aterosklerozės, kepenis – nuo suriebėjimo. Šių daržovių patariama valgyti pasireiškus aterosklerozei ir šios ligos profilaktikos tikslais.
* Specialistai rekomenduoja vartoti kalafiorų žarnyno, kepenų, tulžies pūslės ligomis sergantiems ir nutukusiems žmonėms.
* Žiediniai kopūstai stiprina kraujagysles, kraujyje mažina blogojo cholesterolio kiekį, todėl saugo nuo galimų širdies, miokardo infarkto ir insulto priepuolių.


Parengė Remigija ZINKEVIČIENĖ







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 51 (2024)

    Savaitė - Nr.: 51 (2024)



Daugiau >>