Jaučiate nuolatinį nuovargį? Įtemptam gyvenimo tempui nurašomas simptomas gali slėpti rimtesnes ligas

Jaučiate nuolatinį nuovargį? Įtemptam gyvenimo tempui nurašomas simptomas gali slėpti rimtesnes ligas


Šiais laikais žmonės gyvena įtemptą, stresinių situacijų kupiną gyvenimą, yra varginami didelio darbo krūvio, dažnai nepaiso darbo ir poilsio režimo. Visa tai gali tapti nuovargio ir nemigos priežastimi. Tačiau šie simptomai taip pat gali rodyti, kad žmogaus organizmui trūksta įvairių medžiagų arba byloti apie rimtesnes ligas, tokias kaip hipotirozė (skydliaukės veiklos susilpnėjimas), cukrinis diabetas, virškinamojo trakto (skrandžio, kepenų) funkcijos sutrikimus, įspėti apie beprasidedančias širdies-kraujagyslių, inkstų, nervų sistemos ar netgi onkologines ligas.


Priežastis – ir gyvenimo būdas

„InMedica“ klinikos šeimos gydytoja Agnė Jankūnaitė pacientams, kurie kreipiasi skųsdamiesi nuolatiniu nuovargio jausmu, pirmiausia pataria įvertinti savo gyvenimo būdą bei kasdienybės niuansus, kurių su galvos skausmu, svaigimu, silpnumu ar nuovargiu paprastai nesiejame.


„Galbūt, nepaisant karščio, intensyvaus sporto, fizinės veiklos, gausaus kavos ar alkoholinių gėrimų vartojimo, buvo išgerta per mažai vandens? Nuovargis taip pat gali įspėti apie tokių mikroelementų kaip kalis, natris ir magnis trūkumą, neretai kartu jaučiami ir širdies „permušimai“, „dūrimai“, raumenų mėšlungis. Tokiais atvejais, atstačius skysčių bei elektrolitų balansą, simptomai išnyksta“, – sako A. Jankūnaitė.

REKLAMA


Anot gydytojos, svarbu ilgai nedelsti ir pirmiausia numanomus blogą savijautą sukėlusius veiksnius koreguoti pačiam – sumažinti darbo krūvį, streso lygį, stengtis pailsėti, užsiimti mėgstama veikla, išeiti atostogų.


„Jei, nepaisant pastangų, didelis nuovargis išlieka daugiau nei 2 ar 3 savaites ir stiprėja, arba jokių veiksnių, kuriuos būtų galima koreguoti, apskritai nėra, vertėtų kreiptis į gydytoją ar atlikti išsamius tyrimus“, – kalba ji.


Tyrimų rezultatus turi interpretuoti gydytojas


Pasak A. Jankūnaitės, naudinga atlikti išsamius kraujo tyrimus: bendrą kraujo vaizdą (BKT), gliukozės tyrimą, biocheminius kepenų, inkstų funkcijos rodiklių, skydliaukės hormonų tyrimus, taip pat ištirti kalio, natrio ir magnio, kalcio kiekį kraujyje. Įvertinus šių tyrimų metu rastus pakitimus bei kitus veiksnius, tokius kaip nepakankama ar vegetariška mityba, buvę kraujavimai, įvairių medikamentų vartojimas, jau esamos ligos ir t. t., gali būti rekomenduojama atlikti papildomus tyrimus.

REKLAMA


„Įtariant geležies stoką, kurią rodo silpnumas, galvos svaigimas, odos blyškumas, visuomet reikėtų papildomai atlikti feritino, arba geležies atsargų, tyrimą. Nuovargis, įvairūs raumenų „dilgčiojimai“, tirpimai, nemiga, atminties sutrikimai signalizuoja apie poreikį atlikti vitamino B12, folio rūgšties tyrimus. Jeigu žmogus jaučiasi nuolat pavargęs, neturi energijos, gausiau prakaituoja, patartina ištirti vitamino D kiekį“, – kalba A. Jankūnaitė.


Anot jos, tam tikri bendrieji, biocheminiai kraujo tyrimai, kreipusis į savo šeimos gydytoją, gali būti atliekami nemokamai. Kitų tyrimų kainos svyruoja, priklausomai nuo to, kurioje klinikoje ar laboratorijoje jie bus atliekami. Šiuo metu klinikos siūlo įvairių ištyrimo paketų programas, pagal kurias atliekami praktiškai visi minėti pagrindiniai tyrimai, todėl tyrimus galima atlikti ir be gydytojo nukreipimo.


Medlizingo paslaugą teikiančio banko atstovas Eimantas Palionis sako, kad, esant poreikiui, išsimokėtinai pirkti galima ne tik brangiai kainuojančias medicinos paslaugas, tokias kaip dantų tiesinimas, implantavimas ar regos korekcija, bet ir išsamius tyrimų paketus.


„Blogai jaučiantis, svarbu kuo greičiau išsiaiškinti negalavimų priežastis ir gauti reikalingą gydymą. Kai kurios išsamios tyrimų programos, kurias galima įsigyti be gydytojo nukreipimo, nėra pigios. Neturint galimybės tyrimams skirti didesnę pinigų sumą iš karto, galima paimti paskolą medicinos paslaugoms. Medlizingas leis paskirstyti savo išlaidas ir išvengti streso dėl užsitęsusios blogos savijautos bei nežinios“, – kalba banko atstovas.


Pasak A. Jankūnaitės svarbu, net ir atlikus tyrimus savarankiškai, neužsiimti savigyda ir pasitarti su šeimos gydytoju, kad, esant mikroelementų, vitaminų ar kitų rodiklių nuokrypiams, būtų paskirtas tinkamas gydymas bei suplanuota tyrimų kartojimo kontrolė.


BNS inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 42 (2024)

    Savaitė - Nr.: 42 (2024)