Sveikatos gurkšniai iš žaliosios arbatos

Sveikatos gurkšniai iš žaliosios arbatos


Žalioji arbata kaip gėrimas žinoma jau kone penkis tūkstančius metų. Senovėje ji buvo vartojama tik kaip vaistas, bet japonų ir anglų dėka virto tonizuojančiu kasdieniu gėrimu.


Kokybė ir gydomasis poveikis


Dabar žalioji arbata yra vienas populiariausių gėrimų pasaulyje ir priskiriama prie dešimties vertingiausių maisto produktų. Vertingiausia arbata yra iš arbatmedžių pumpurų ir pirmųjų lapelių, nes juose daugiau alkaloidų ir kvapiųjų medžiagų. Prastesnės kokybės arbatoje būna trečiųjų ir ketvirtųjų lapelių, kartais net su šakelėmis. Arbatos kokybei įtakos turi dirvožemis, kuriame auginami arbatmedžiai, oro sąlygos, arbatžolių rinkimo laikas ir būdai bei paruošimas. Arbatlapiai turi būti nesutrupėję, blizgūs, tolygiai susisukę, tolygios žalios spalvos, kartais gelsvo atspalvio. Kuo geresnės kokybės žalioji arbata, tuo šviesesni ir smulkesni lapeliai.


Daugumos rūšių žalioji arbata turi specifinį žuvies prieskonį, ypač vertinamą Rytų virtuvės žinovų. Jį lemia aminorūgščių ir vitamino P gausa. Verta žinoti, kad kuo rupesnė ir pigesnė žalioji arbata, tuo labiau ji būna apkartusi.

REKLAMA


Šiais laikais vėl atrastos žaliosios arbatos gydomosios savybės, ir jas patvirtino šiuolaikiniai mokslininkai. Arbatoje – daug veikliųjų medžiagų, kurios ne tik saugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų, bet ir jas gydo. Svarbiausia žaliosios arbatos veiklioji medžiaga – epigalokatechino galatas – stiprina imunitetą, užkerta kelią aterosklerozei ir piktybiniams augliams. Kosmetikos gamybos įmonės į daugelį odos priežiūros priemonių deda žaliosios arbatos, nes ji mažina kenksmingų saulės spindulių poveikį ir kartu pavojų susirgti odos vėžiu. Žaliojoje arbatoje gausu dantų ėduonį stabdančio fluoro. Rūkantiems žmonėms patariama keletą kartų per dieną išgerti žaliosios arbatos, nes ji laikoma gera priemone nuo plaučių vėžio.


Dėmesio! Žaliosios arbatos patariama saikingai vartoti sergantiesiems gastritu, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, lėtinėmis inkstų ir kepenų ligomis, podagra, nėščioms moterims bei kofeinui jautriems žmonėms.

REKLAMA


Ruošimo būdai


Įprastai žalioji arbata ruošiama taip: į arbatinuką ir puodelius pripilama

Dalis šio straipsnio pasiekiama tik prenumeratos skaitytojams.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 47 (2024)

    Savaitė - Nr.: 47 (2024)



Daugiau >>