Mokslų daktarė D. Dapkutė nurodė priežastis, kodėl žuvų taukai yra būtini ir kiek jų reikia vartoti

Mokslų daktarė D. Dapkutė nurodė priežastis, kodėl žuvų taukai yra būtini ir kiek jų reikia vartoti


Daugelis žmonių mano, kad šaltuoju metų laiku reikia stiprinti imunitetą, o vasarą organizmas pats atsigauna, valgant daugiau salotų, daržovių ir uogų.


Tačiau omega-3 riebalų rūgštys, kurių gausu jūrų žuvyse, turi būti vartojamos nepriklausomai nuo metų laiko, nes mūsų organizmas jų nepasigamina.


Ypač Lietuvos gyventojams svarbu jų gauti kiekvieną dieną, nes šių medžiagų kritiškai trūksta. „Spinter“ atlikto tyrimo, kurį užsakė FJORD STRONG OMEGA-3, duomenimis, vos 7 procentai Lietuvos gyventojų vartoja žuvų taukus nuolatos.


Biofizikos mokslų daktarė Dominyka Dapkutė priminė, kad nėra nė vienos priežasties nustoti vartoti žuvų taukus vasarą.


Stiprios koncentracijos omega-3 riebalų rūgštys, kurių sudėtyje yra dideli kiekiai veikliųjų medžiagų EPR ir DHR, padeda pasiekti įvairių sveikatos tikslų. Vasarą tai ypač svarbu, nes žmonės daugiau laiko praleidžia gamtoje, yra fiziškai aktyvesni, o tai reiškia, kad kiekvienai ląstelei reikia dar daugiau energijos.


– Mokslininkai diskutuoja ne tik apie širdies ir kraujagyslių, bet ir apie ląstelių membranų sveikatą. Kaip omega-3 rūgštys veikia?

– Kiekvieną ląstelę supa membrana, jei ji nepažeista, ląstelė yra sveika. Omega-3 riebalų rūgščių ypač reikia ląstelės struktūrinei architektūrai, nes jos palaiko membranų lankstumą, dalyvauja signalų perdavime, palaiko membranos baltymų veikimą, genų raišką ir ląstelių komunikaciją.

REKLAMA


Kad geriau suprastume, kaip omega-3 riebalų rūgštys veikia ląstelės viduje, turime panagrinėti kelis veikimo būdus.


Omega-3 skatina priešuždegiminių signalinių molekulių eikozanoidų gamybą. Dėl šios priežasties ląstelėse yra slopinami uždegimai, toks poveikis apsaugo nuo lėtinių uždegiminių ligų ir net lėtina senėjimą, padeda išvengti procesų, susijusių su metaboliniu sindromu ir nutukimu, gali padidinti insulino gamybą ir pagerinti gliukozės apykaitą. Žuvų taukuose esančios EPR ir DHR veikia kaip antioksidantai, tai reiškia, kad gali apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso ir laisvųjų radikalų pažeidimo.


EPR ir DHR yra taip pat nepakeičiamas energijos šaltinis, jos vaidina svarbų vaidmenį energijos apykaitoje, jos gali būti oksiduojamos mitochondrijose, kurios dalyvauja energijos gamyboje. Šis procesas yra svarbus adenozino trifosfato, kuris yra pagrindinis energijos šaltinis ląstelėse, sintezei.

REKLAMA


Norint gauti teigiamą efektą, reikėtų vartoti ne mažiau kaip 1500 mg EPR + DHR per dieną.


– Daug tyrimų rodo, kad omega-3 rūgštys mažina aterosklerozės pavojų. Kiek yra svarbi tokia apsauga?

– Vasarą turime papildyti šių medžiagų atsargas organizme, nes jos yra naudingos širdžiai ir kraujagyslėms. Omega-3 riebalų rūgštys mažina trigliceridų kiekį, reguliuoja kraujospūdį ir gerina arterijų veiklą. Jos taip pat užkerta kelią aterosklerotinių plokštelių susidarymui ir mažina aritmijų riziką.


Netgi patyrusiems infarktą žmonėms omega-3 veikia kaip apsauga. Vienas pastarojo meto reikšmingiausių tyrimų, kuriame analizuojami kardiologinių pacientų išgyvenamumo veiksniai (GISSI-Prevenzione Study) nustatė, kad po miokardo infarkto vartojantys omega-3 papildus žmonės turi 15–45 procentais mažesnę riziką mirti nuo širdies ir kraujagyslių ligų per trejus metus.


Omega-3 efektyvumas priklauso nuo vartojimo dozės ir trukmės. Siekiant pokyčio, kardiologiniams pacientams rekomenduojama EPR ir DHR dozė yra nuo 1 iki 4 gramų priklausomai nuo individualių poreikių.


– Jei žmogus skundžiasi silpnėjančia atmintimi, kaip galima jam padėti?

– Omega-3 riebalų rūgštys būtinos, nes teigiamai veikia galvos smegenų veiklą, vadinasi, gerėja žmogaus mąstymas, atmintis, dėmesys, orientacija aplinkoje, gebėjimas vertinti informaciją ir planuoti savo veiklą, o tai lemia geresnę kognityvinę sveikatą.



Pavyzdžiui, medicinos literatūroje yra gerai žinoma studija apie atminties gerinimą taikant DHA tyrimą ( anglų k. Memory Improvement with DHA Study –MIDAS Study), kuriame dalyvavo 485 vyresnio amžiaus žmonės, turintys lengvą atminties sutrikimą.


Šio tyrimo išvados atskleidė, kad tiriamųjų grupė, kuri 24 savaites vartojo DHR papildus, turėjo reikšmingą atminties ir mokymosi funkcijų pagerėjimą. Buvo nustatyta, kad tokiam pokyčiui pasiekti reikalingas DHR kiekis yra 1 gramas per dieną.


Yra mokslinių studijų, įrodančių omega-3 riebalų rūgščių naudą gydant depresiją. Šios rūgštys gerina serotonino ir dopamino gamybą, todėl gerėja nuotaika. Yra nustatyta, kad norint sumažinti su depresija susijusius negalavimus yra būtina EPR dozė per dieną nuo 1 iki 2 gramų.


– Gydytojai dažnai įspėja, kad oda turi atmintį, todėl stiprūs nudegimai gali vėliau atsiliepti. Kaip įmanoma geriau apsisaugoti nuo ultravioletinių spindulių?

– Moksliniai tyrimai rodo, kad omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių, ypač EPR, vartojimas gali sumažinti ultravioletinių spindulių sukeltą odos uždegimą. Taip pat gali padėti išvengti fotokarcinogenezės, fotosenėjimo ir jautrumo šviesai sutrikimų.


Kadangi ultravioletiniai spinduliai didina oksidacinį stresą, omega-3 veikia kaip antioksidantas, neutralizuojantis laisvuosius radikalus. Šios rūgštys taip pat padeda išlaikyti odos drėgmę ir elastingumą, todėl oda nebus tokia šiurkšti.


Omega-3 net gali skatinti tokio svarbaus baltymo kaip kolagenas gamybą, kuris atitolina odos senėjimą.


Ne vienas mokslinis tyrimas įrodė, kad vartojant omega-3 papildus ir apsauginius kremus nuo ultravioletinių spindulių įmanoma išvengti pavojingų odos nudegimų. Kadangi tinklainėje fiziologiškai yra didelė DHR koncentracija, omega-3 palaiko akių sveikatą, pavyzdžiui, išlaikydamos tinklainės ląstelių struktūrinį vientisumą ir apsaugodamos nuo nykimo.

REKLAMA


Dar viena priežastis, kodėl maisto racioną būtina papildyti stiprios koncentracijos omega-3 rūgštimis, kuriose yra dideli kiekiai EPR ir DHR rūgščių, tai judėjimo laisvės susigrąžinimas.


Omega-3 priešuždegiminis poveikis gali padėti sumažinti tokių lėtinių ligų kaip artrito sukeltą sąnarių skausmą ir sustingimą, pagerinti judrumą ir gyvenimo kokybę.


Skatindamos kalcio pasisavinimą organizme ir mažindamos kaulinio audinio nykimą, omega-3 rūgštys taip pat prisideda prie kaulų sveikatos.


Mokslo pagrįsti faktai nekelia abejonių, kad omega-3 riebalų rūgštys priklauso esminėms maistinėms medžiagoms, kurių nėra kuo pakeisti.


Renkantis žuvų taukus yra svarbu atkreipti dėmesį, kad juose būtų kuo didesnis kiekis EPR ir DHR aktyviųjų rūgščių, nes būtent jos yra veikliosios medžiagos, nuo kurių priklauso žuvų taukų efektyvumas. Jei žuvų taukai yra skysti, jų pasisavinimas bus greitesnis ir geresnis nei kapsulių.


Vaistinėse yra produktų ir su mažesniu omega-3 riebalų rūgščių kiekiu, bet praturtintų unikaliu deriniu – dideliu kiekiu bioaktyvių polifenolių. Toks derinys taip pat gali būti naudingas tiems žmonėms, kurie siekia didesnio priešuždegiminio poveikio, ypač tinkamas kardiologiniams pacientams. Įdomu tai, kad polifenoliai padidina omega-3 rūgščių kiekį kraujyje, todėl šias medžiagas vartojant kartu užtenka mažesnio EPR ir DHR kiekio.


Žuvų taukus naudingiausia gerti po sunkiausio dienos maisto, nes tada juos organizmas tinkamai pasisavins.


BNS inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 36 (2024)

    Savaitė - Nr.: 36 (2024)