Sezoniniai juosmens skausmai
Vasarą mes visi daugiau laiko būname lauke, dirbame savo soduose ir daržuose nejusdami nei laiko, nei saiko. Tik pajuntame, kad negalime atsitiesti – taip skauda juosmenį. Skausmui malšinti galite pasitelkti paprasčiausius liaudies medicinos žinovų patarimus....
Mairūnas – vyriškumo ir džiaugsmo simbolis
Lietuviškų prieskonių lysvėje beveik visada rasime vieną iš pagrindinių prieskonių – mairūną. Ir visai nesvarbu, kad mūsų krašte, skirtingai nei šilto ir vidutinio klimato juostose, dėl vėsoko oro šis lūpažiedžių šeimos prieskonis auga tik kaip vienmetis augalas. Jo stiprus malonus aromatas...
Kodėl žmogus turėtų mirti, jei darže žydi šalavijas?
Šalavijai vaistams buvo vartojami jau gilioje senovėje. Augalo pavadinimas kilęs iš lotyniško žodžio „salvare“, kuris reiškia gydyti, gelbėti. Gyvavo net toks priežodis: „Kodėl žmogus turėtų mirti, jei darže žydi šalavijas?“ Vaistinis šalavijas – daugiametis 20–50 cm notrelinių šeimos puskrūmis....
Apie kavą jau žinote viską? Pasirodo, ne
Daugelis iš mūsų rytą pradedame puodeliu kvapios kavos. Tam, kad kitas puodelis būtų dar sodresnio skonio ir turtingesnio aromato, apie kavą bei jos gaminimo subtilybes kalbamės su „Taste Map“ įkūrėju ir tikru kavos entuziastu Domu Ivoniu....
Kraujažolės – vaistas ne tik žaizdoms gydyti
Kraujažolė senovėje buvo vadinama žaizdos žole, jos gydomosios savybės buvo aprašytos Romos imperijos gydomuosiuose nurodymuose, datuojamuose dar III a. pr. Kristų. Šis vienas labiausiai paplitusių ir žinomų vaistinių augalų turi daugybę liaudiškų pavadinimų: kraujinis, baltažiedis, nosrava,...
Jei organizme prisikaupė toksinių medžiagų
Žmogaus organizmas pasižymi unikaliu gebėjimu išsivalyti. Tačiau jei organizme susikaupė pernelyg daug toksinių medžiagų ir jos susilpnino imuninę sistemą, jam būtina padėti išsivalyti. Kartu su maistu, vandeniu, oru ar vaistais į žmogaus organizmą patenka daug toksinių medžiagų. Beje, žodis...
Kai tik baigsis lietūs, eikite rinkti vaistažolių
Visa vasara iki Žolinių – pats vaistažolių rinkimo metas. Mūsų senelės šiuo metu prisirinkdavo augalų ir nuo ligų gelbėtis, ir maistui skaninti. Kuo svarbus šis įprotis šiandien, kokios pagrindinės vaistažolių rinkimo taisyklės ir kokių augalų reikia prisirinkti būtent dabar, įsibėgėjus vasarai?...
Skamba keistai: tikras šokoladas – pagalba širdžiai
Šokoladu žmonės mėgaujasi tūkstančius metų, nes tikras šokoladas – ne tik skanus, bet ir sveikatos bei džiaugsmo suteikiantis produktas. Kaip tokį išsirinkti? Pirmieji gaminti šokoladą išmoko Centrinės Amerikos gyventojai ir jį vartojo skystą. Ispanų užkariautojai jį atvežė į Europą, tačiau toks...
Medus – vaistai iš avilio nervams raminti
Liaudyje dažnai girdimas posakis, kad visas ligas sukelia nervai. Iš tiesų visų žmogaus organų darbas tiesiogiai priklauso nuo dvasinės būsenos. Kad gyventumėte ilgai ir sveikai, pabandykite nervus nuraminti medumi ir vaistiniais augalais....
Paprastoji sukatžolė – mūsų sveikatos sergėtoja
Paprastoji sukatžolė liaudies medicinoje vartojama nuo senų laikų, tuo tarpu mokslinė medicina ja susidomėjo neseniai. Paplitusi visoje Lietuvoje sukatžolė dažnai žmonių vadinama „širdgloba“ arba „nervų ligonių guodėja“....
Makaronų naudą įrodo net antikos istorija
Vis daugiau žmonių nori sveikai maitintis, ieško geriausių produktų. Žinome, kad sveikesni yra visadalių grūdų ir rupiai malti miltai, o kaip yra dėl makaronų? Į ką reikėtų atkreipti dėmesį juos renkantis? Apie makaronus galima išgirsti įvairiausių istorijų ir legendų. Viena iš jų pasakoja, kad...
Norite gerai jaustis? Gerkite kefyrą
Daugelis dietologų vietoj stiklinės saldaus pieno pataria išgerti kefyro. Šiame fermentuotame gėrime yra daug naudingų bakterijų – jos yra tikros organizmo tvarkdarės. Na, o kai organizme – tvarka, tuomet ir jaučiamės gerai....
Žolelių vaistinė: priemonės širdžiai stiprinti
Širdis – vienas svarbiausių organų, todėl būtina laiku ja pasirūpinti. Širdies nepakankamumas – tai daugybė sveikatos sutrikimų, kuriuos sukelia nusilpęs širdies raumuo. Dėl sutrikusios širdies veiklos sutrinka organizmo aprūpinimas maisto medžiagomis ir deguonimi. Atsižvelgiant į tai, kuri širdies...
Tortas – sveika tik kelis kartus per metus
Vargiai kur nors rastume patarimų, kaip išsirinkti tortą, – šis patiekalas griežtai pasmerktas kaip gadinantis figūrą ir dantis. Vis dėlto šventės be torto sunkiai įsivaizduojamos, ir kadangi tai nedažnai perkamas produktas, kyla daugybė klausimų. O gal yra ir mažiau „pavojingų“ tortų?...
Nuo varginančios nemigos – natūralios priemonės
Kaip sunku gerai neišsimiegojus, supranta tik tie, kas patyrė nemigą. Miegas laikomas vienu pagrindinių žmogaus poreikių, nors nėra visai aišku, kodėl jis toks reikalingas. Įrodyta, kad sveikiems suaugusiems žmonėms, nemiegojusiems tris paras iš eilės ar chroniškai neišsimiegantiems (kai keliolika...
Perkate ryžius? Įsitikinkite, ar jie nėra užteršti
JAV vartotojų teisių gynimo organizacija „Consumer Reports“ paskelbė daugelį nustebinusius tyrimo rezultatus: nenorint pakenkti sveikatai, ryžius reikėtų vartoti ne dažniau kaip kartą per savaitę. Tiesa, kalti dėl to ne ryžiai, o tarša....
Trilapiai puplaiškiai – geresniam virškinimui
Trilapiai puplaiškiai – vertingi vaistiniai augalai, paplitę visoje Lietuvoje. Mūsų šalies žmonės šiuos augalus dar vadina drugių dobilais, pilvyčiais, trilakštėmis, trilapiais, ožkanagėmis. Vaistinė žaliava – trilapių puplaiškių lapai be kotelių. Jie skinami prieš pat pradedant šiems augalams...
Turite klausimų apie arbatą – štai atsakymai
Arbatos gėrimui, kurio gimtinė yra Kinija, – jau daugiau nei 5 000 metų. Arbatmedžių lapeliai – viena gražiausių ir vertingiausių gamtos dovanų, nes juose slypi jėga, naudinga mūsų kūnui ir sielai. Puodelis šio kvapnaus gėrimo nuo pat pradžių buvo ne tik priemonė atsikvėpti, pamąstyti, bet ir...
Mažakraujystė: liga – viena, priežasčių – daug
Anemija, arba mažakraujystė, – tai liga, kuria sergant sumažėja raudonųjų kraujo kūnelių – eritrocitų – ir jų pigmento hemoglobino kiekis. Hemoglobinas žmogui – būtinas, nes jis neša deguonį į audinius. Tam tikras kiekis hemoglobino yra labai svarbus, kad organizmas galėtų normaliai funkcionuoti ir...
Kodėl košės labiau tinka pusryčiams?
Žmonės „žino“ daugybę racionalios mitybos tiesų – vakarais nesveika valgyti mėsos, košės – tik per pusryčius, o vaisiai ir daržovės tinka bet kuriuo metu. Kiek teisingos liaudyje paplitusios racionalios mitybos nuostatos?...