Liaudies medicina: gydomieji kopūstai iš jūros lysvių

Liaudies medicina: gydomieji kopūstai iš jūros lysvių


Tautos, gyvenančios jūrų ir vandenynų pakrantėse, nuo seniausių laikų vartoja jūros dumblius ne tik kaip puikius maisto produktus, bet ir kaip veiksmingus vaistus daugybei ligų gydyti ir profilaktikai. Populiariausi ir labiausiai vertinami dumbliai – jūros kopūstai (laminarijos).


Remigija Zinkevičienė


Jūros kopūstuose yra baltymų, ląstelienos, organinių rūgščių, fruktozės, eterinio aliejaus, gana daug vitaminų A, C, D bei B grupės vitaminų, tačiau vertingiausi jūros kopūstai dėl juose esančių mineralinių medžiagų: kalio, jodo, kalcio, boro, mangano, cinko, seleno, stroncio, bromo, vario. Ypač gausu jūros kopūstuose jodo: kilograme džiovintų jūros kopūstų jo yra apie 250 mg. Jūros kopūstuose esantį jodą žmogaus organizmas lengvai įsisavina. Šiuose augaluose esantis jodas ir algino rūgštis neleidžia cholesteroliui kauptis ant kraujagyslių sienelių ir padeda pašalinti jį iš organizmo.


Jūros kopūstai reguliuoja organizmo medžiagų apykaitą, iš jo pašalina toksines medžiagas, stimuliuoja žarnyno veiklą. Liaudies medicinos žinovai pataria jūros kopūstais gydyti aterosklerozę, hipertenziją, skydliaukės ligas, mažakraujystę, rachitą, malšinti skausmus.

REKLAMA


Dėmesio: jūros kopūstų nepatariama vartoti sergant lėtinėmis inkstų ir plaučių ligomis, dilgėline, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, ūminėmis skydliaukės ligomis ir nėščioms moterims. Prieš gydantis jūros kopūstų preparatais patariama pasitarti su gydytoju arba vaistininku.

Organizmą stiprinanti priemonė


Jūros kopūstai naudingi bet kokio amžiaus žmonėms. Vaikams padeda visapusiškai vystytis. Dirbantiesiems protinį darbą – pagerina smegenų veiklą. Senjorams padeda suaktyvinti žarnyno veiklą, išvengti hipertonijos ir aterosklerozės. Jūros kopūstai gerina vidaus sekrecijos liaukų veiklą, naudingi sergant gastritu ir kolitu, įvairiomis odos ligomis. Jūros kopūstai tinka ir antsvoriui mažinti.


Imunitetui ir organizmui stiprinti vakare į stiklainį priberkite džiovintų jūros kopūstų, iki stiklainio viršaus užpilkite šaltu virintu vandeniu, palikite iki ryto nusistovėti. Ryte stiklainį sandariai uždarykite ir pastatykite į šaldytuvą. Stiprindami organizmo imuninę sistemą, gerkite šio antpilo po šaukštelį 2 kartus per dieną – ryte ir vakare prieš valgį.

Sergant širdies ir kraujagyslių ligomis

REKLAMA


Įvairiuose šaltiniuose teigiama, kad jūros kopūstai jaunina žmogaus organizmą ir ilgina gyvenimą. Į mitybos racioną įtraukus jūros kopūstų, sustabdomas aterosklerozės vystymosi procesas. Išsivysčiusiose šalyse, kur jūros produktų vartojama mažai, mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų, palyginti su sergančiaisiais kitomis ligomis, yra didžiausias, o šalyse, kur jūros produktų vartojama daugiausia, pvz., Japonijoje, ši problema daug retesnė. Be to, nustatyta, kad japonai, gyvenantys tėvynėje, ateroskleroze serga 10 kartų rečiau, negu jų tėvynainiai, emigravę į Jungtines Amerikos Valstijas.


Teigiamą jūros kopūstų poveikį kraujagyslėms užtikrina ne tik didelis juose esančio jodo kiekis, bet ir kitos šiuose augaluose esančios medžiagos, padedančios šalinti ant kraujagyslių sienelių susikaupusį cholesterolį. Be to, jūros kopūstuose esančios medžiagos skystina kraują ir neleidžia susidaryti trombams.


Sergant ateroskleroze, jūros kopūstų miltelių patariama vartoti po pusę arba po visą šaukštelį per dieną gana ilgą laiką (darant 2–3 savaičių pertrauką, kad neatsirastų jodo perteklius organizme).


Maistas skydliaukei


Mūsų šalis yra endeminėje zonoje, kurios dirvožemyje ir vandenyje trūksta jodo. Jūros kopūstuose gausu jodo ir medžiagų, padedančių organizmui jį įsisavinti, todėl šie augalai yra itin veiksmingi gydant skydliaukės ligas.



Skydliaukės ligų profilaktikai patariama suvartoti po pusę šaukštelio jūros kopūstų 2 kartus per savaitę. Sergantiesiems skydliaukės ligomis patariama 15–30 dienų kasdien suvalgyti po šaukštelį jūros kopūstų nakčiai, užsigeriant vandeniu.


Skrandžio ir žarnyno veiklai gerinti

Augalinės skaidulos, esančios jūros kopūstuose, gerina virškinamojo trakto veiklą. Sergantiesiems skrandžio ir žarnyno ligomis, turintiesiems medžiagų apykaitos sutrikimų, patariama vartoti jūros kopūstų, mirkytų šaltame virintame vandenyje. Mirkytų jūros kopūstų patariama vartoti ir tiems, kuriuos vargina vidurių užkietėjimas, ir vyresnio amžiaus žmonėms, sergantiems ateroskleroze. Šiems žmonėms taip pat patariama po šaukštelį džiovintų jūros kopūstų miltelių, išmaišytų pusėje stiklinės vandens, vartoti nakčiai. Gydytis reikia 3–4 savaites, daryti pertrauką ir, jei reikės, gydymą pakartoti. Džiovintų jūros kopūstų miltelių galite berti ir į patiekalus vietoj druskos.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 36 (2024)

    Savaitė - Nr.: 36 (2024)