Krienai – ne tik pikantiški prieskoniai
Indelį krienų, suteikiančių patiekalams savito, pikantiško skonio ir aštrumo, turbūt rastume kone kiekvienų namų šaldytuve. Krienai vertingi ne tik dėl maistinių, bet ir gydomųjų savybių.
Remigija Zinkevičienė
Vaistams dažniausiai vartojamos krienų šaknys, rečiau lapai. Krienų šaknyse yra ląstelienos, baltymų, angliavandenių, cukraus, riebalų, dervinių, azotinių bei mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, magnio, vario, mangano, kobalto, fluoro, natrio, fosforo, geležies) folio ir askorbo rūgšties (jos krienuose yra daugiau nei citrinose ar apelsinuose), vitaminų PP ir B grupės vitaminų. Šviežiose krienų sultyse yra lizocino (gamtinio antibiotiko) ir eterinio aliejaus. Krienų lapuose gausu alkaloidų. Krienams aštrų skonį suteikia glikozidas sinigrinas. Kuo senesni krienai, tuo jų šakniastiebių skonis aštresnis. Krienai išskiria daug fitoncidų, todėl veiksmingai naikina kenksmingas bakterijas ir mikroorganizmus.
REKLAMA
Krienų preparatai malšina skausmą, padeda atsikosėti, skatina šlapimo išsiskyrimą, gerina kraujotaką ir virškinamojo trakto darbą. Krienuose esančios medžiagos teigiamai veikia širdį, kraujo gamybą, medžiagų apykaitą. Šio augalo veikliosios medžiagos sugeba neutralizuoti kancerogenus, didina organizmo atsparumą piktybiniams augliams.
Liaudies medicinoje krienų šaknys ir šviežios krienų sultys vartojamos imunitetui stiprinti, virškinimui, apetitui bei kraujotakai gerinti, šlapimo išsiskyrimui skatinti, sergant mažakraujyste, skorbutu. gydant peršalimo ligas, kosulį, malšinant sąnarių skausmus, taip pat galinant kosmetiką.
Atkreiptinas dėmesys, kad krienų nepatariama valgyti sergant gastritu, kai padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, sergant opalige, jei nesveiki inkstai, kasa ar kepenys, sutrikusi skydliaukės veikla. Be to, krienų nereikėtų vartoti dideliais kiekiais.
Sergant peršalimo ligomis
* Peršalus patariama 1–3 kartus per dieną suvalgyti po šaukštelį šviežiai sutarkuotų krienų su medumi – tai padeda atsikimšti nosiai ir palengvina slogos simptomus. Peršalimą gydo ir lygiomis dalimis sumaišytų krienų ir svogūnų sulčių bei medaus mišinys. Mišinio gerkite po šaukštelį 3 kartus per dieną prieš valgį.
REKLAMA
* Skaudamai gerklei skalauti ketvirtadalį stiklinės pripildykite tarkuotų krienų, iki stiklinės viršaus užpilkite verdančiu vandeniu, palikite 5–7 minutes pravėsti ir nukoškite. Skaudamą gerklę skalaukite šiltu antpilu 2–3 kartus per dieną.
* Kosuliui malšinti sumaišykite krienų sulčių su medumi (lygiomis dalimis). Norėdami palengvinti atsikosėjimą ir numalšinti kosulį, šio mišinio gerkite po šaukštelį (neužsigerdami vandeniu) kas valandą.
Skausmams malšinti
Krienų preparatai veiksmingai gydo juosmens ir kryžkaulio radikulitą, raumenų skausmus nugaroje ir juosmenyje, reumatą bei sąnarių uždegimą. Krienuose yra eterinio aliejaus, kuris gali nudeginti odą, todėl jais gydytis reikia labai atsargiai, ypač turintiems jautrią kūno odą. Jei pajusite stiprų deginimą, kompresą su krienais skubiais nuimkite ir gydomą vietą patepkite aliejumi. Šias ligas galite gydyti ir panaudodami krienų lapus.
* Skausmų slopinimas krienų lapais: nuskintus lapus nuplaukite 40–50 ⸰C temperatūros vandeniu, uždėkite ant skaudamos vietos, šiltai apriškite. Kompresą palaikykite pusvalandį.
* Sergant osteochondroze ant skaudamų vietų patariama uždėti tarkuotų krienų ir bulvių tarkių mišinio kompresą.
* Gydomoji vonia sergant išiju (sėdmens nervo uždegimu): į nedidelį marlės maišelį sukrėskite 2–3 šaukštus sutarkuotų krienų ir jį pakabinkite vonioje ant vandens čiaupo. Gydant išiją patariama šioje vonioje prieš miegą pasėdėti 10–15 minučių 10–12 kartų.
* Radikulito ir sąnarių skausmų malšinimas: kelias minutes prieš garinę pirtį skaudamas vietas įtrinkite tarkuotais krienais.
Krienai – sveikatai ir grožiui
* Pigmentines dėmes ir strazdanas balinantis losjonas: pusę šaukšto tarkuotų krienų sumaišykite su 50 ml kefyro ir šaukštu avižinių miltų. Mišinį uždėkite ant kelis kartus sulenktos marlės ir gautą kompresą uždėkite ant dėmių arba strazdanų, palaikykite 15–20 minučių ir nuplaukite vėsiu vandeniu.
* Jei dažnai iškyla spuogų, tepkite juos tarkuotų krienų šaknų tyrele, sumaišyta su pienu (lygiomis dalimis). Be to, tokia tyrelė veiksmingai atgaivina suglebusią ir poringą veido odą. Raukšlėtai, poringai ir spuoguotai veido odos gydyti galite naudoti ir tyrelę iš tarkuotų krienų ir obuolių mišinio (lygiomis dalimis).
* Jauninamoji kaukė: sumaišykite po šaukštą tarkuotų krienų ir grietinės bei kiaušinio trynį (jei veido oda yra sausa arba normali) arba baltymą (jei oda yra riebi). Mišinį palaikykite 15–20 minučių, nuplaukite šiltu vandeniu. Tokias kaukes darykite 1–2 kartus per savaitę 15–20 kartų.
* Ant vočių ir pūlinių, žaizdų, sukietėjusių skydliaukės limfmazgių liaudies medicinos žinovai pataria dėti krienų lapų ir aprišti.
Įsidėmėtina, kad grožio priemones su krienais svarbu vartoti itin atsargiai – iš pradžių reikia išbandyti jas mažame odos plotelyje. Jeigu juntate peršėjimą, priemonės nenaudokite.
Kitos sveikatos problemos
* Imunitetui sustiprinti ir nuovargiui įveikti: sutarkuokite 400 g krienų šaknų, sumaišykite su 100 g medaus ir palikite tamsioje vėsioje vietoje savaitę nusistovėti. Vartokite mišinio po šaukštą 2 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį. Mišinys ypač naudingas rūkantiems žmonėms.
REKLAMA
* Sergantiems cukriniu diabetu ir hipertenzija patariama valgyti tarkuotų krienų ir rūgusio pieno mišinio.
* Sergant cholecistitu arba geltlige patariama gerti tokio antpilo: kilogramą tarkuotų krienų šaknų užpilkite 3 litrais verdančio vandens, sandariai uždenkite ir palikite 3 paras nusistovėti, nukoškite. Gerkite antpilo po pusę stiklinės 3 kartus per dieną prieš valgį. Antpilą laikykite šaldytuve.
-
-
Paskutiniai numeriai
-
-
Savaitė - Nr.: 48 (2024)
-
Anekdotas
– Nusipirkau butą naujame name, nebrangiai, bet garso izoliacija tokia, kad girdžiu, kaip kaimynas telefonu kalba!
– Tai tau dar pasisekė: pas mus girdisi, ką kaimynui pašnekovas telefonu atsako. -
-