Augalai, padedantys sergant cukriniu diabetu

Augalai, padedantys sergant cukriniu diabetu

Žinoma daugiau nei 200 rūšių vaistinių augalų, kurie mažina cukraus kiekį kraujyje.


Vaistiniai augalai išgydyti cukrinio diabeto negali, tačiau gali pagerinti sergančiųjų šia sunkia liga savijautą. Gydymas vaistiniais augalais turi nemažai pranašumų: jie – mažai toksiški, jais galima gydytis ilgesnį laiką. Visgi prieš gydantis vaistiniais augalais patariama pasitarti su gydytoju.


Pradinė diabeto stadija


Pasak liaudies medicinos žinovų, yra žinoma daugiau nei 200 rūšių vaistinių augalų, kurie mažina cukraus kiekį kraujyje. Sergantiesiems pradinės stadijos ar lengvos formos cukriniu diabetu patariama gydytis vaistiniais augalais, kurių sudėtyje yra guanidino, nes jis veiksmingai mažina cukraus lygį kraujyje.


Šios medžiagos aptinkama pupelių ankštyse, didžiosiose varnalėšose, mėlynėse, vaistinių ožiarūčių žolėje, didžiuosiuose debesyluose, antžeminėse liucernų dalyse, skėtinėse širdažolėse, kukurūzų purkose, plačialapiuose gysločiuose, paprastuosiuose varpučiuose, paprastosiose jonažolėse ir trūkažolėse. Sergantiesiems cukriniu diabetu taip pat naudingi augalai, stiprinantys imuninę sistemą: ženšeniai, eleuterokokai, leuzėjos, rausvosios rodiolės.

REKLAMA


* Pupelių ankščių nuoviras: šaukštą susmulkintų pupelių ankščių užpilkite stikline verdančio vandens, pavirkite 20 minučių ant mažos ugnies, palikite 3–4 valandas, tada nukoškite. Sergantiesiems pradinės stadijos diabetu šio nuoviro patariama gerti po ketvirtadalį stiklinės 3–4 kartus per dieną prieš valgį. Galite pupelių ankščių nuoviro pasigaminti ir taip: 100 g susmulkintų džiovintų pupelių ankščių užpilkite 300 ml vandens ir virkite, kol nuoviro liks tik stiklinė. Jį išgerkite ryte, prieš pusryčius. Yra ir trečias pupelių ankščių ruošimo būdas: 2–3 šaukštus džiovintų ankščių vakare suberkite į termosą, užpilkite puse litro verdančio vandens, palikite per naktį, ryte nukoškite. Taip paruoštą antpilą išgerkite per dieną – per 3 kartus prieš valgį.


* Vaistinių augalų nuoviras, ypač veiksmingas sergant pradinės stadijos cukriniu diabetu: susmulkinkite ir sumaišykite po šaukštą triskiaučių lakišių ir rūgštynių lapų, mišinį užpilkite litru verdančio vandens, pavirkite pusvalandį ant mažos ugnies, palikite 20–30 minučių, paskui nukoškite. Šio nuoviro patariama gerti po ketvirtadalį stiklinės 3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį. Nuovirą laikykite šaldytuve.

REKLAMA


Antpilai ir nuovirai


* Mėlynių lapų antpilas: šaukštą žaliavos užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite pusvalandį, paskui nukoškite. Gerkite kasdien po trečdalį stiklinės 3 kartus per dieną prieš valgį. Pasak biochemikų, mėlynių lapuose yra glikozidų, kurie veiksmingai mažina cukraus kiekį kraujyje ir tam tikra prasme gali pakeisti insuliną. Be to, glikozidai slopina ir kitus cukrinio diabeto požymius: troškulį, perdžiūvusios burnos pojūtį.


Mėlynių lapus reikėtų rinkti prieš sunokstant uogoms. Mėlynių lapų antpilas taip pat valo ir stiprina kraujagysles, gerina medžiagų apykaitą, tinka sergantiesiems hipertonija, cistitu, šlapimo pūslės akmenlige. Galite gerti ir mėlynių lapų bei ūglių nuoviro: šaukštą susmulkintos žaliavos užpilkite stikline vandens, pavirkite 10 minučių ant mažos ugnies, palikite atvėsti, paskui nukoškite. Vartokite po šaukštą 3 kartus per dieną.


* Dilgėlių lapų antpilas: vakare šviežių dilgėlių lapų įberkite į termosą, užpilkite verdančiu vandeniu santykiu 1:30, palikite per naktį, ryte nukoškite. Sergantiesiems cukriniu diabetu patariama gerti šio antpilo po 40–50 ml 3 kartus per dieną 20–30 minučių prieš valgį. Be to, dilgėlės veiksmingai valo kraują.


* Gervuogių lapų nuoviras: šaukštą susmulkintų gervuogių lapų užpilkite stikline verdančio vandens, pavirkite 5 minutes, palikite 3 valandas, tada nukoškite. Gerkite šio nuoviro po pusę stiklinės 3 kartus per dieną prieš valgį. Naudinga valgyti ir gervuogių uogų.



* Juodųjų serbentų lapų antpilas: 2 šaukštus susmulkintų juodųjų serbentų lapų užpilkite puse litro verdančio vandens, palikite 15–20 minučių, paskui nukoškite. Vartokite šio antpilo po stiklinę 2–3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį. Naudinga valgyti ir juodųjų serbentų uogų.

* Graikinių riešutmedžių lapų nuoviras: šaukštą susmulkintos žaliavos užpilkite stikline verdančio vandens, pavirkite 15–20 minučių, nukoškite. Sergantiesiems cukriniu diabetu šio nuoviro patariama gerti po pusę stiklinės 3 kartus per dieną prieš valgį.


Vaistinių augalų šaknys


* Didžiųjų varnalėšų šaknų nuoviras: 25 g susmulkintų didžiųjų varnalėšų šaknų suberkite į emaliuotą puodą, užpilkite puse litro verdančio vandens, puodą uždenkite dangčiu ir kaitinkite ant mažos ugnies pusvalandį, palikite 1–1,5 valandos, paskui nukoškite, šaknis nuspauskite.


Sergantiesiems cukriniu diabetu šilto nuoviro patariama gerti po pusę stiklinės 2–3 kartus per dieną. Didžiųjų varnalėšų šaknų nuoviras padeda kasai gaminti insuliną ir organizme normalizuoja medžiagų apykaitą. Sergant cukriniu diabetu naudinga ir mėnesį kasdien pakramtyti šviežių ar džiovintų didžiųjų varnalėšų šaknų.


* Kiaulpienių šaknų antpilas: šaukštą susmulkintų šviežių kiaulpienių šaknų suberkite į termosą, užpilkite stikline verdančio vandens, palikite 24 valandas, paskui nukoškite, šaknis nuspauskite. Sergantiesiems cukriniu diabetu šio antpilo patariama vartoti po trečdalį stiklinės 3–4 kartus per dieną 2 savaites.


Padės uogos


* Erškėtrožių uogų nuoviras: šaukštą šviežių ar 2–3 šaukštus džiovintų erškėtrožių uogų užpilkite 3 stiklinėmis verdančio vandens, pavirkite 10–12 minučių ir palikite 2–3 valandas. Sergant cukriniu diabetu patariama šio nuoviro gerti po pusę stiklinės 3–4 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį. Erškėtrožių uogos normalizuoja angliavandenių apykaitą ir stiprina imuninę sistemą.

REKLAMA


* Šermukšnių uogų nuoviras: šaukštelį susmulkintų šermukšnių uogų užpilkite stikline verdančio vandens, pavirkite 20 minučių ir palikite 3–4 valandas. Vartokite šio nuoviro po šaukštą 3–4 kartus per dieną prieš valgį.


* Gudobelių uogų nuoviras: šaukštą susmulkintų gudobelių uogų užpilkite stikline verdančio vandens, pavirkite 20 minučių ir palikite 3–4 valandas. Sergantiesiems cukriniu diabetu patariama šio nuoviro gerti vietoj arbatos.


* Kininių citrinvyčių uogų nuoviras: šaukštą žaliavos užpilkite stikline verdančio vandens, pavirkite 10 minučių ir palikite 1–2 valandas. Gerkite šio nuoviro po šaukštą 3 kartus per dieną prieš valgį.


Parengė Remigija ZINKEVIČIENĖ


Daugiau publikacijų apie liaudies mediciną rasite žurnale "Savaitė"







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 51 (2024)

    Savaitė - Nr.: 51 (2024)



Daugiau >>