Augalai tulžies pūslės ir kepenų sveikatai

Augalai tulžies pūslės ir kepenų sveikatai


Nuo kepenų būklės priklauso visų žmogaus gyvybinių organizmo sistemų veikla, todėl jos nulemia žmogaus savijautą. Kepenys labai svarbios organizmo medžiagų apykaitai, jos išskiria tulžį ir neutralizuoja organizme susidariusias bei į jį patekusias nuodingąsias medžiagas, tad rūpintis kepenų sveikata tiesiog privalu.


Remigija Zinkevičienė


Kepenų ir tulžies pūslės ligos


Dažniausios kepenų ligos yra hepatitas, kepenų cirozė, kepenų vėžys. Pasak specialistų, ar pažeistos kepenys, galima nustatyti pagal tam tikrus požymius, nors jie nėra ryškūs, tačiau jie beveik visada sukelia ne tik savijautos, bet ir nuotaikos pakitimų. Padidėja irzlumas ir agresyvumas – dažnai toks žmogus apibūdinamas kaip tulžingas. Pasitikrinkite kepenis, jei pablogėjo atmintis, prastai miegate, dažnai susinervinate dėl smulkmenų, jei greitai genda dantys, dažnai skauda kojas, kyla spuogai, nes šių požymių priežastis gali būti blogai kepenų išvalytas kraujas.

REKLAMA


Kepenys gamina tulžį, ji latakais suteka į tulžies pūslę, kur sutirštėja. Tulžies pūslė yra plonasienis gleivinės maišelis, kuriame telpa apie 50 ml tulžies. Tulžis dalyvauja riebalų virškinimo procese, pasisavinant riebaluose tirpius vitaminus ir kitas žmogaus organizmui svarbias medžiagas. Jei tulžies pūslėje susikaupia per daug tulžies, pavalgęs žmogus jaučia maudimą, pykinimą. Dėl tulžies trūkumo virškinamajame trakte pasireiškia pilvo skausmai, vidurių pūtimas, užkietėja viduriai. Tulžis veikia ir psichikos būklę. Kai sutrinka tulžies nutekėjimas, apima depresinė nuotaika ir melancholija.


Dažniausiai tulžies veiklą sutrikdo uždegimas – cholecistitas arba tulžies pūslės akmenligė. Tulžies latakų veiklą gali sutrikdyti ir jų uždegimas – cholangitas.


Tiek kepenų, tiek tulžies pūslės ligos – labai rimti negalavimai, ir juos gydyti gali tik gydytojas. Pasitarę su juo, galite išbandyti ir liaudies medicinos siūlomų priemonių.

REKLAMA


Veiksmingiausi – margainiai


Vaistažolės, labiausiai tinkančios kepenų ligoms gydyti, yra tikrieji margainiai. Iš visų liaudies medicinoje žinomų vaistinių augalų šie geriausiai apsaugo kepenų audinius. Margainiai gerina ir regeneruoja kepenų funkciją, virškinimą, varo tulžį, pasižymi spazmolitiniu poveikiu. Tikrųjų margainių sudėtyje esančios veikliosios medžiagos apsaugo kepenis nuo kenksmingo nuodingų medžiagų poveikio. Svarbiausia veiklioji medžiaga iš visų margainiuose esančių medžiagų komplekso yra silimarinas, kuris kaupiasi augalo vaisiuose.


Tikrųjų margainių privalumas – ilgas vartojimo laikas: net ir didesnės veikliosios medžiagos silimarino dozės neturi

Dalis šio straipsnio pasiekiama tik prenumeratos skaitytojams.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 38 (2024)

    Savaitė - Nr.: 38 (2024)