Blogi įpročiai prieš miegą, kurių derėtų atsikratyti

Blogi įpročiai prieš miegą, kurių derėtų atsikratyti


Miegas yra būtinas mūsų fizinei ir psichinei sveikatai, tačiau daugelis žmonių susiduria su sunkumais užmiegant ir skundžiasi nekokybišku miegu. Yra daugybė įpročių ir veiksnių, galinčių neigiamai paveikti miego kokybę. Kokie jie ir kaip jų atsikratyti?


Dalia VALENTIENĖ


Šiuolaikiniame pasaulyje, kuriam būdingas visa ko perteklius, daugeliui žmonių vis sudėtingiau tinkamai pailsėti, gerai išsimiegoti. Jau retas gali pasigirti, kad užmigo vos padėjęs galvą ant pagalvės ir miegojo lyg užmuštas.


Nesame vienodi, miego poreikis – irgi skirtingas: vieni eina miegoti vos saulei nusileidus ir keliasi jai tekant, kiti naktinėja ilgiau, tad ir nubunda vėliau. Neretai tai lemia žmogui gamtos duotas biologinis ritmas, tiksliau, vadinamasis cirkadinis ritmas, kurio ciklas išsidėsto per visą parą. Svarbiausią vaidmenį šiame miego ir būdravimo cikle būtų galima priskirti miego hormonui – melatoninui, kuris sintetinamas žmogaus kankorėžinėje liaukoje. Daugiausia melatonino išsiskiria nuo 21 val. iki 2–3 val. nakties, o vėliau jo sintetinama tik nežymiai. Būtent šiam hormonui turėtume būti dėkingi, kad esant gerai suderintam vidiniam laikrodžiui ryte atsibundame žvalūs, pilni energijos, organizme tinkamai veikia visi fiziologiniai procesai, o imuninė sistema pajėgi atsispirti ligoms.

REKLAMA


Kartais net ir laiku atsigulus į lovą, kai melatonino lygis yra aukščiausias, iškart užmigti nepavyksta. Tam įtakos gali turėti emocinė būsena ir kai kurie blogi įpročiai. Kas dažniausiai trukdo užmigti, o kartais priverčia net iki paryčių prasivartyti lovoje bandant panirti į miegą?


Vakarinis valgymas ir jo įtaka miegui

Valgymas vėlai vakare, ypač kai kurių produktų, gali turėti reikšmingos įtakos miego kokybei, pasunkinti užmigimą ir sutrikdyti miegą. Jo sutrikimus tiriantys ekspertai rekomenduoja vengti valgyti likus 2–3 val. iki miego. Kur kas anksčiau suvalgyta vakarienė leidžia organizmui normaliu ritmu suvirškinti maistą, tada pilvas naktį nekelia kūnui diskomforto, ir žmogus ramiai pailsi.
Kartais užmigti trukdo ir vakarienei suvalgyti netinkami produktai. Užmigimą ir miego kokybę gali pabloginti daug kofeino turintys produktai, pavyzdžiui, kava, arbata, šokoladas, energiniai ir kiti kofeino turintys gėrimai, nes jie stimuliuoja, o prieš miegą aktyvumą derėtų ne skatinti, bet slopinti. Produktų su kofeinu nereikėtų vartoti bent 4–6 val. iki miego.

REKLAMA


Netinka vakare prisivalgyti ir sunkaus, kepto ir riebaus maisto – tai gali sukelti rėmenį ar virškinimo sutrikimų, todėl vakarais geriau vengti tokio maisto. Nederėtų patiekalų vakarienei gardinti ir

Dalis šio straipsnio pasiekiama tik prenumeratos skaitytojams.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 38 (2024)

    Savaitė - Nr.: 38 (2024)