Kas geriau: atsiskaityti banko kortele ar grynaisiais?

Kas geriau: atsiskaityti banko kortele ar grynaisiais?


Atsiskaitymai kortele tampa vis dažnesni – kaip rodo Lietuvos banko duomenys, 2024 m. antrąjį ketvirtį atsiskaitymų Lietuvoje išduotomis mokėjimo kortelėmis suma viršijo 3,3 milijardo eurų, kai lygiai prieš dvejus metus ji siekė 2,9 milijardo eurų. Nors atsiskaitymų kortelėmis suma auga, grynieji taip pat vis dar išlieka aktualūs.


Kodėl, pasakoja bankininkė Aušrinė Mincienė.


Kortelės lenkia savo patogumu


Kaskart atsiskaitydami tik kortele ir pinigus laikydami vienoje banko sąskaitoje galime patogiau valdyti savo išlaidas, sako ekspertė.


„Savo biudžetui sekti daugelis naudojasi ne tik tam skirtomis programėlėmis bei skaičiuoklėmis, bet ir banko sąskaitų išrašais – taip tiek išlaidos, tiek įplaukos yra vienoje vietoje ir pasiekiamos ranka“, – teigia A. Mincienė.


Anot jos, reikėtų nepamiršti ir to, kad naudodamiesi banko kortelėmis susiduriame su mažesne pinigų vagystės rizika, kadangi praradus kortelę visada galima ją užblokuoti. Saugiau jaustis padeda ir tai, kad kortelės yra apsaugotos PIN kodais.

REKLAMA


Dar viena priežastis naudoti banko kortelę – taip galime patogiau atsiskaityti pirkdami internetu, o keliaujant užsienyje nereikia rūpintis valiutos keitimu bei su tuo susijusiais mokesčiais.


„Galiausiai, kaskart atsiskaitydami kortele galime ir sutaupyti. Tokią paslaugą siūlo „Luminor“ banko e. taupyklė, į kurią po kiekvieno atsiskaitymo, pervedimo ar sąskaitos apmokėjimo automatiškai pervedama tam tikra jūsų numatyta suma“, – pasakoja ekspertė.


Rekomenduoja visuomet turėti ir grynųjų


Tai, kad nereikia rūpintis, jog piniginėje visuomet pakaktų grynųjų pinigų, klientai įvertina kasdienio apsipirkimo situacijose.


„Vien apsipirkdami maisto prekių parduotuvėse šių metų rugpjūtį „Luminor“ banko klientai atsiskaitė kortelėmis 3,23 mln. kartų ir išleido 54,36 mln. eurų – vienas klientas maisto prekių parduotuvėje kortele mokėjo vidutiniškai 14,6 karto, vieno apsipirkimo metu išleido beveik 17 eurų. Vadinasi, per mėnesį išeina beveik 250 eurų, o tai tik viena iš kategorijų – kortelėmis dažnai atsiskaitoma ir už vartojimo prekes, laisvalaikio pramogas, transportą ir kt.,“ – sako A. Mincienė.

REKLAMA


Tuo tarpu, pinigų išsigryninimo „Luminor“ banko bankomatuose operacijų skaičius per rugpjūtį neviršijo 400 tūkst. – išgryninta buvo 106 milijonai eurų, vidutinė per vieną kartą iš bankomato išsiimamų pinigų suma – maždaug 265 eurai.


Nors statistika rodo aiškų mokėjimo kortelių pranašumą prieš grynuosius pinigus, „Luminor“ banko atstovė visiškai atsisakyti grynųjų nerekomenduoja.


„Grynieji pinigai priimami beveik visur, tam nereikia technologijų ar interneto, tad gali pasitaikyti atvejų, kai atsiskaityti už prekes ar paslaugas galėsite tik grynaisiais, todėl jų turėti visada pravartu“, – sako ekspertė.


Taigi, anot jos, grynieji pamažu praranda savo populiarumą – po pandemijos jis krito dar labiau ir dėl higienos sumetimų. Kortele atsiskaityti paprasčiau, o grynuosius lengva prarasti – kišenvagiams juos paprasta pavogti. Vis dėlto, kad ir kokį patogumą suteiktų mokėjimo kortelės, grynųjų reikėtų nepamiršti dėl jų universalumo nelaimės atveju ir galimybės atsiskaityti kone bet kada ir bet kur.


BNS inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 42 (2024)

    Savaitė - Nr.: 42 (2024)