Advokatė: sodo namui dažniau reikės statybos leidimo

Advokatė: sodo namui dažniau reikės statybos leidimo


Plečiantis miestui, taip vadinamuose „soduose“ statomi namai, kuriuos žmonės naudoja jau nebe vasarojimui kaip kad seniau, bet gyvenimui ištisus metus. Turbūt daugelis yra girdėję, kad statant iki 80 kv. m. sodo namą, nereikia statybos leidimo. Šis teisinis reguliavimas nuo lapkričio 1 d. keičiasi.


Advokatė Sabina Izokaitienė


Šiandien vis dar galioja teisinis reguliavimas, kuris leidžia statyti sodo namus iki 80 kv. m. bendro ploto ir 8,5 m aukščio be statybą leidžiančio dokumento, arba paprastai sakant, be statybos leidimo. STR „Statinių klasifikavimas“ sodo namus priskiria prie negyvenamosios paskirties pastatų. Sodininkų bendrijų įstatymas sodo namą apibrėžia kaip nesudėtingą poilsiui skirtą statinį, esantį sodo sklype.


Nuo lapkričio 1 d. įsigalioja naujas teisinis reguliavimas, kuris vis dar leis statyti sodo namus be statybos leidimo, tačiau jau daug mažesnius – iki 50 kv. m ir iki 5 m aukščio. Nuo lapkričio 1 d. sodo namai pagal STR „Statinių ir patalpų klasifikavimas“ bus priskiriami jau nebe prie I grupės nesudėtingųjų statinių, o prie II grupės nesudėtingųjų statinių. Norint statyti didesnį nei 50 kv. m sodo namą arba aukštesnį nei 5 m – reiks gauti statybą leidžiantį dokumentą.

REKLAMA


Yra ir gera žinia – sodo namai, kurie pradėti statyti iki lapkričio 1 d., galės būti pabaigti statyti pagal „senąją tvarką“, t. y. be statybos leidimo. Kitaip tariant, tie sodo namai, kurių plotas iki 80 kv.m ir aukštis iki 8,5 m galės būti pabaigti statyti be statybos leidimo, jeigu jie pradėti statyti iki 2024 m. lapkričio 1 d.


Tiems, kurie nori sodo namą pabaigti statyti pagal “senąją tvarką”, reiktų paskubėti ir užfiksuoti pradėtus darbus iki naujojo teisinio reguliavimo įsigaliojimo. Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija siūlo keletą būdų tam padaryti:


* kreiptis į antstolį dėl faktinių aplinkybių konstatavimo;
* pasinaudoti matininko paslaugomis (prašyti matininko parengti nebaigto statinio kadastro bylą);
* pateikti kitus įrodymus, pagrindžiančius sodo namo statybos pradžią iki lapkričio 1 d., pvz., statybinių medžiagų įsigijimo dokumentus, rangos sutartys ir pan.;
* pasinaudoti VTPSI elektronine priemone, kurioje galima fiksuoti statybos pradžią.

REKLAMA


Iki naujojo teisinio reguliavimo įsigaliojimo dar liko kelios savaitės, tad tikrai pakankamai laiko suskubti ir pasirinktu būdu užfiksuoti pradėtas sodo namų iki 80 kv. m ir 8,5 m aukščio statybas. Advokatė Sabina Izokaitienė sako, kad tiems, kurie jau pradėjo sodo namo statybas sodo sklype be statybos leidimo siūlytų šį faktą užfiksuoti būtent į pagalbą pasitelkiant antstolį, kuris užfiksuotų faktines aplinkybes. Nors toks būdas ir yra susijęs su tam tikromis išlaidomis už antstolio paslaugas, tačiau yra tikrai patikimas įrodymas apie tai, kad statybos tikrai pradėtos iki lapkričio 1 d.


BNS inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 42 (2024)

    Savaitė - Nr.: 42 (2024)