Pirmakursių laukiantys iššūkiai: kaip sėkmingai pradėti naują gyvenimo etapą?

Pirmakursių laukiantys iššūkiai: kaip sėkmingai pradėti naują gyvenimo etapą?


Vasarai baigiantis, didieji Lietuvos miestai atgyja – į juos ne tik sugrįžta atostogavusieji, bet ir suvažiuoja tūkstančiai aukštojo mokslo siekiančių studentų. Vis tik, intriguojanti naujo gyvenimo etapo pradžia ir pokyčiai džiugina ne visus – po 12 metų palikus mokyklos suolą, atsiranda daug nežinomybės ir baimių. Ką turi žinoti būsimi pirmakursiai, kad jų akademinės kelionės pradžia ir integracija būtų kuo sklandesnė?


Pirmas kursas – galimybė viską pradėti iš naujo

Į universitetą daugybė pirmakursių atvyksta turėdami tam tikrų lūkesčių ar išankstinių nusistatymų. Daugelį jų lemia ankstesnės patirtys, mokymosi ir egzaminų rezultatai mokykloje bei stojamieji balai. Vis dėlto, VILNIUS TECH Studijų prorektorė doc. dr. Živilė Sederevičiūtė-Pačiauskienė ramina – studijos universitete yra tarsi švarus lapas, kuriame savo istoriją galima pradėti rašyti iš naujo.


„Neseniai mūsų atliktas tyrimas parodė, kad stojamieji balai nenulemia studijų sėkmės. Pirmakursiams, manau, svarbu tai žinoti ir suprasti, kad pirmas kursas – nauja pradžia. Bet kuris studentas, dedantis pastangų, gali būti sėkmingas ir susikurti sau geresnę ateitį“, – tikina doc. dr. Živilė Sederevičiūtė-Pačiauskienė.

REKLAMA


Tiesa, kaip vidutiniškai mokykloje besimokę pirmakursiai universitete gali tapti lyderiais, taip ir vidurinės pirmūnai gali tapti vidutiniais, ar net prastais studentais. Šiuo atveju viskas priklauso nuo paties studento nusiteikimo ir gebėjimo įveikti pirmojo kurso iššūkius, kurių yra tikrai nemažai.


Vienas didžiausių pokyčių – pats mokymosi procesas, kuris universitete visai kitoks, nei mokykloje. Staiga atsiveria daug laisvės, sumažėja kontrolė ir poreikis kasdien ruošti namų darbus. Studentai savarankiškai sprendžia, kada mokytis ir kam teikti prioritetą. Vis tik, ši laisvė uždeda atsakomybės pačiam pirmakursiui, atsiranda poreikis pačiam planuoti laiką, o tai pačioje studijų pradžioje yra be galo sunku.


„Vis dėlto, sėkmingai pirmąjį semestrą baigę studentai turi daugiau galimybių baigti studijas, tad svarbu nuo pat pradžių nusiteikti aktyviai studijuoti ir nepasiduoti šiai laisvei – tai lemia, kokių rezultatų pasieks studentas. Noriu padrąsinti pirmakursius apie savo ateitį galvoti atsakingai ir pozityviai bei kurti naują sėkmingos, atsakingos ir perspektyvios asmenybės tapatybę“, – skatina doc. dr. Živilė Sederevičiūtė-Pačiauskienė.

REKLAMA


Pataria, ką daryti kilus sunkumams

Nepaisant to, sunkumai pirmaisiais mėnesiais yra praktiškai neišvengiami – naujos pradžios, pokyčiai beveik visada atneša nemažai streso. Daug pirmakursių studijuoti atvyksta iš kitų miestų, ten palikę šeimą, draugus, namus ir kitas mylimas vietas. Natūralu, kad gali kilti baimė, tačiau ji, pasak pašnekovės, yra įveikiama vienu būdu – darant tuos dalykus, kurie ją sukelia. Priešingu atveju ji tik auga.


„Net jei baisu bendrauti su kitais studentais ar dėstytojais, vis tiek reikia bandyti. Svarbu savęs neizoliuoti, dalyvauti universiteto rengiamuose renginiuose, susitikti su mentoriais. O pavargus nuo bendravimo, svarbu pabūti vienam, pailsėti, nepamiršti ryšio su namais, artimaisiais ir vaikystės draugais“, – pataria doc. dr. Živilė Sederevičiūtė-Pačiauskienė.


Universiteto prorektorė taip pat rekomenduoja lankyti tvarkaraštyje numatytus užsiėmimus, neprisikaupti neatsiskaitytų kontrolinių, tarpinių atsiskaitymų, tuomet ir pirmieji atsiskaitymai nebus baisūs, o jeigu vis dėlto studentams kyla sunkumų, neatidėlioti, kreiptis į dėstytojus, kolegas studentus pagalbos, o jei gresia perdegimas – į universiteto psichologus.


BNS inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 38 (2024)

    Savaitė - Nr.: 38 (2024)