Į iškylą pasiimkite maistinių medžiagų lobyną: štai, kurie užkandžiai sveikatai palankiausi

Į iškylą pasiimkite maistinių medžiagų lobyną: štai, kurie užkandžiai sveikatai palankiausi


Šiltomis vasaros dienomis norisi būti lauke, tad daugelis lietuvių su vaikais skuba į gamtos išvykas. Planuojant pikniką svarbu ne tik pasirinkti aktyvias veiklas ar patogią vietą, bet ir pasirūpinti tinkamais pigesniais užkandžiais. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kokie produktai bus ne tik skanūs, pigūs, bet ir maistingi.


Užkandžių planavimas – svarbus pasiruošimo iškylai etapas

Šiltos vasaros dienos ir saulė, šildanti gamtos mėgėjus, vilioja leisti laiką lauke, kur galima aktyviai praleisti popietes ir mėgautis kulinariniais malonumais ant laužo. Nesvarbu, ar tai specialiai įrengta pikniko vieta parke, ar ramus kampelis prie ežero, svarbu iš anksto pasiruošti maisto krepšelį, kad nesusidurtumėte su užkandžių trūkumais. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria, kad renkantis užkandžius piknikui būtina atsižvelgti į išvykos pobūdį.


„Jei tai vaikų šventė, krepšelyje turėtų būti sveikatai palankių produktų, tokių kaip sumuštiniai, tortilijos, daržovių juostelės su humusu, vaisių gabalėliai ar uogos. Romantiškai progai pasirinkite sūrį, alyvuoges, vynuoges. Svarbu, kad produktai būtų švieži ir atsparūs greitam sugedimui. Be to, nepamirškite vandens“, – primena dr. E. Gavelienė.

REKLAMA


Vasarą dažnai norisi lengvų, nesunkinančių patiekalų, kad būtų galima mėgautis įvairiomis veiklomis gamtoje. Todėl tiek vaikų šventėms, tiek draugiškiems susibūrimams gamtoje, sveikatai palankios mitybos konsultantė pataria planuoti užkandžius iš anksto ir pasirinkti patogius, pigius bei lengvai valgomus produktus.


„Ruoškite maistą piknikams atskiromis porcijomis, užtikrinkite, kad jį būtų patogu valgyti rankomis ir jis nesugestų laukimo metu. Pavyzdžiui, ledus ar trapius desertus gali būti rizikinga pasiimti. Taip pat nepamirškite, kad piknikų vietoje gali nebūti vandens vaisiams ar daržovėms nuplauti, todėl viską gerai nuplaukite dar namuose“, – teigia gydytoja dietologė.


Energiniai batonėliai su džiovintais vaisiais ir riešutais

Batonėliams reikės:


150 g datulių (be kauliukų);
100 g migdolų;
100 g graikinių riešutų;
50 g džiovintų abrikosų;
50 g šviežių kokoso drožlių;
2 v. š. medaus;
1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto.

REKLAMA


Gaminimo eiga:


1. Datules ir džiovintus abrikosus supjaustykite smulkiais gabalėliais. Migdolus ir graikinius riešutus susmulkinkite.


2. Dideliame dubenyje sumaišykite datules, džiovintus abrikosus, migdolus, graikinius riešutus ir kokoso drožles.


3. Mažame puode ant vidutinės ugnies ištirpinkite medų ir vanilės ekstraktą.


4. Į sausų ingredientų mišinį įpilkite tirpintą medų ir gerai išmaišykite.


5. Mišinį supilkite į mažą kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi. Naudokite šaukštą, kad gerai suspaustumėte mišinį ir išlygintumėte paviršių.


6. Palikite formą atvėsti kambario temperatūroje apie 1 val., kad masė sutvirtėtų. Tuomet išimkite iš formos ir supjaustykite į norimo dydžio batonėlius.


BNS inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 38 (2024)

    Savaitė - Nr.: 38 (2024)