Ketinate išnuomoti būstą? Specialistai pataria, kokius darbus verta padaryti prieš buto raktus atiduodant nuomininkams

Ketinate išnuomoti būstą? Specialistai pataria, kokius darbus verta padaryti prieš buto raktus atiduodant nuomininkams


Artėjant rudeniui būsto nuomos rinka paprastai suaktyvėja, į didžiuosius Lietuvos miestus grįžta studentai, atsiranda norinčių naujus mokslo metus pradėti naujame būste. Kokius darbus rekomenduojama atlikti jau dabar, norint tinkamai pasiruošti būsto išnuomojimui, pasakoja statinių techninės priežiūros specialistas Gintaras Stanišauskas.


Patikrinkite santechnikos būklę

Pasak specialisto, vandens avarijos metai iš metų yra vienos dažniausių, su kuriomis susiduria daugiabučių namų gyventojai.


Dažniausiai tokio tipo avarijos kyla dėl nekokybiškų vandens vamzdžių, netvarkingų ar netinkamai įrengtų ar susidvejėjusių santechnikos pajungimo žarnelių. Todėl prieš išnuomojant būstą svarbu šias inžinerines sistemas patikrinti ir įsitikinti, kad jos yra tvarkingos, o pastebėjus trūkumus – jas sutvarkyti.


„Seni surūdiję metaliniai vamzdžiai ir ventiliai, nekokybiškos santechnikos žarnelės, jungiamosios dalys, grubaus valymo filtrai yra vienos pagrindinių priežasčių, dėl kurių gyventojų butuose kyla vandentiekio avarijos,“ – sako G. Stanišauskas.


Norėdami patikrinti, ar ketinamame išnuomoti bute santechnikos būklė yra gera, specialistas siūlo apžiūrėti, ar nėra vandens nutekėjimų, atkreipti dėmesį į santechnikos žarneles ir įsitikinti, kad jos yra sandarios, neužlaužtos ar kitaip nepažeistos.

REKLAMA


Pasirūpinkite vandens avarijų prevencijos priemonėmis

Net jeigu iš pažiūros ketinamame nuomoti bute santechnika atrodo tvarkinga, vandens avarijų šimtu procentų išvengti neįmanoma. Todėl nuomojantiems būstą savininkams rekomenduojama pasirūpinti prevencinėmis priemonėmis, kuriuos leis išvengti žalos savo ir kaimynų turtui.


Labai dažnai santechnikos avarijos įvyksta darbo metu, kuriuo, paprastai, gyventojų nėra namuose. Taigi laiku ne vietoje pradėjęs tekėti vanduo nėra pastebimas. Be to, būsto nuomininkams gali būti sunku greitai sureaguoti ir užtikrinti, kad vandens avarija būtų laiku ir tinkamai suvaldyta, tinkamai atjungtas vanduo ir informuotos avarinės tarnybos.


Todėl norintiems išvengti vandens avarijų sukeliamos žalos būstui ir kaimynų turtui specialistas rekomenduoja įsirengti santechnikos įtaisus su davikliu, kuris fiksuoja vandens pratekėjimą ir automatiškai išjungia vandens tiekimą.

REKLAMA


Patikrinkite priešgaisrinės saugos priemonių veikimą

Gaisrai, kylantys dėl elektros tinklų problemų ar gyventojų neatsargumo, taip pat yra didelė rizika, kurią reikėtų apgalvoti prieš būstą perduodant į kitas rankas. Siekiant sumažinti gaisro bute riziką rekomenduojama nepamiršti priešgaisrinės saugos reikalavimų bei nuomoti ruošiamame bute pasirūpinti saugos priemonėmis.


Jeigu bute vis dar nėra įrengti dūmų detektoriai, prieš perduodant būstą nuomininkams rekomenduojama juos įrengti. Atminkite, kad kiekvienuose namuose turi būti įrengtas bent vienas dūmų detektorius. Jeigu dūmų detektoriai bute yra, prieš perduodant butą nuomininkams derėtų juos patikrinti ir įsitikinti, kad jie veikia:


„Tai galima padaryti paspaudus ant dūmų detektoriaus esantį bandymo mygtuką – jeigu detektorius yra kokybiškas, turėtų pasigirsti garsinis signalas. Jei taip neatsitinka, įsitikinkite, kad nuo dūmų detektoriaus nuimtos plastikinės apsauginės etiketės, ar detektorius įjungtas ir ar nėra išsikrovusi jo baterija,“ – pasakoja G. Stanišauskas.


Taip pat bute rekomenduojama turėti ir nuomininkams palikti gesintuvą. Tiesa, atminkite, kad jeigu jį įsigijote seniai, prieš palikdami naujiems gyventojams patikrinkite, ar nepasibaigęs jo galiojimo laikas.


Nuomininkams perduokite visą su būsto priežiūra susijusią informaciją

Perduodami butą nuomininkams kartu su raktais perduokite ir administratoriaus kontaktus bei papasakokite, kuriais atvejais nuomininkas turi kreiptis į namo administratorių, o kuriais į jus.



Rekomenduojama sutarti bendrą taisyklę, kad neatidėliotinais atvejais, pavyzdžiui, avarijos atveju, nuomininkas privalo nedelsiant informuoti administratorių ir būsto savininką, o kitais klausimais, susijusiais su papildomomis paslaugomis, kreiptis tik iš anksto pasitarus su buto savininku.


Perduodant būstą nuomininkams rekomenduojama ne tik perduoti, bet ir fiksuoti svarbią informaciją apie būstą:


„Buto perdavimo nuomininkams metu fiksuokite buto būklę padarymi jo nuotraukas, užtikrinkite, kad jose yra užfiksuoti vertingiausi daiktai, įranga ir jų būklė. Tai leis išvengti ginčų su nuomininkai ateityje,“ – sako specialistas.


Perduodant butą taip pat naujiems gyventojams parodykite, kur įrengti buto šalto ir karšto vandens, elektros skaitikliai, kur, esant reikalui, užsukamas vanduo, išjungiamas elektros tiekimas.


Taip pat sutarkite, kaip bus deklaruojami skaitiklių rodmenys, kas ir kokiu būdu apie juos informuos komunalinių paslaugų teikėjus.


Apie nuomininkus informuokite administratorių ir artimiausią kaimyną

Visus su daugiabučio namo bendrosiomis patalpomis ir inžinerinėmis sistemomis susijusius klausimus sprendžia butų savininkai, o ne juose gyvenantys žmonės. Taigi, ir išnuomojus būstą jūs, kaip buto savininkas, ir toliau turi teisę dalyvauti gyventojų susirinkimuose ir juose vykstančiuose balsavimuose, taip pat balsuoti raštu.


Tam, kad informacija apie daugiabučio klausimus tinkamai pasiektų butą išnuomojusius savininkus, specialistas pataria nuomotojams naudotis klientų savitarna, o jeigu tokios sistemos administratorius nesiūlo – informuoti jį apie naują savo gyvenamąją vietą ir pateikti kontaktus, kuriais administratorius galėtų su nuomotoju susisiekti.

REKLAMA


„Be to, administratoriui pateikus būsto nuomos sutartį, administratorius už teikiamas kasmėnesines paslaugas sąskaitą gali išrašyti tiesiogiai nuomininkams, kad leidžia savininkams sutaupyti laiko ir sumažina papildomų sąskaitų naštą,“ – sako G. Stanišauskas.


Būstą perleidžiant nuomininkams taip pat rekomenduojama apie tai informuoti artimiausia kaimyną:


„Gyvenime nutinka įvairiausių situacijų, pasitaiko ir nesąžiningų, netvarkingų nuomininkų, dėl kurių gali nukentėti tiek jūsų turtas, tiek kaimynai. Todėl pravartu turėti šalia gyvenančias draugiškas akis, kurios apie įtartiną ar nepageidaują nuomininkų elgesį jus informuotų,“ – pataria specialistas.


BNS inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 42 (2024)

    Savaitė - Nr.: 42 (2024)