Kaip mėgautis maistu vasarą ir nepriaugti svorio
Vasarą natūraliai renkamės mažiau kaloringą maistą, valgome daugiau daržovių, o svarstyklių rodmuo negailestingai kyla į viršų? Dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad vasarą, ypač atostogų metu, labai lengva priaugti svorio, nes dalyvaudami šventėse, keliaudami patys nepastebime, kaip persivalgome. Pasak dr. E. Gavelienės, to išvengti padės sveikatai palankių produktų pasirinkimas ir saikas.
Iš kelio išveda šventės
Vasarą, kai karšta, natūraliai sumažėja apetitas, be to, valgome daugiau daržovių, vaisių ir uogų. Atrodytų, kad tai geriausias sezonas išlikti liekniems, bet gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė teigia, kad ir vasarą labai lengva suvalgyti daugiau, nei buvo planuota.
„Mes linkę nepastebėti, kad vasarą daugiau įvairių šventinių renginių ir asmeninių švenčių su užkandžiais, pakramsnojimais ir pagrilinimais, kai nepastebimai suvalgome daugiau maisto“, – sako gydytoja dietologė.
Pasak ekspertės, šią problemą galima spręsti skyrus šiek tiek laiko atidesniam valgių ir užkandžių planavimui, daugiau dėmesio kreipiant į sąmoningą valgymą.
REKLAMA
„Jei planuojate grilio vakarėlį, rinkitės sveikatai palankesnę, mažiau riebią mėsą, šalia patiekite sezoninių daržovių ir salotų, valgykite kuo daugiau žalumynų ir venkite kaloringų priedų, o desertams rinkitės šviežias uogas, vaisius. Užkandžius rinkitės tokius, kuriuose mažai riebalų, cukraus ir druskos, o vykdami į kelionę pasiruoškite iš anksto – pasiimkite vaisių, riešutų, taip išvengsite pagundos pakeliui nusipirkti traškučių ir panašių itin kaloringų, beverčių maistine prasme produktų“, – sako dr. E. Gavelienė.
Salotos – prie visko
Sveikatai palankios mitybos specialistė dr. E. Gavelienė kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų vasarą siūlo tiekti žalias salotas. Jei jūs ar jūsų svečiai laikosi vegetarinės mitybos, salotos, pagardintos priedais ir pikantišku padažu, atstos pagrindinį patiekalą. Pasak ekspertės, salotas vertėtų dažniau įtraukti į savo dienos racioną ir išbandyti kuo daugiau rūšių, kad skoniai nesikartotų ir nenusibostų.
REKLAMA
Pasak gydytojos dietologės, salotos yra vienas iš maisto produktų, kuriuos reikia vartoti kuo dažniau tiek dėl jose esančių mineralinių medžiagų, tiek dėl mažesnio kaloringumo. „Sveikatai palankios mitybos piramidėje jos priskiriamos prie tamsiai žalios spalvos daržovių, kurios vertinamos dar ir kaip didelį tūrį, bet mažą kaloringumą turintis maisto produktas“, – pažymi dr. E. Gavelienė.
Gydytoja dietologė primena, kad visos žalios spalvos lapinės daržovės ir salotos turi folatų, salotose gausu B grupės ir yra šiek tiek kitų vitaminų, taip pat pačių įvairiausių mineralinių medžiagų.
„Pagrindinės maistinės medžiagos įvairiose salotose skiriasi labai mažai, panašus ir skaidulų pobūdis. Skirtumai susiję su salotų atspalviais, kuriuos suteikia biologiškai aktyvios ir žmogui naudingos medžiagos, dažniausiai, polifenoliai. Pastarųjų pagrindinė nauda – galingi antioksidantai. Taigi, drąsiai, verta salotas rinktis pagal skonį, išbandyti kuo įvairesnes“, – pataria dr. E. Gavelienė.
BNS inf.
-
-
Paskutiniai numeriai
-
-
Savaitė - Nr.: 51 (2024)
-
Anekdotas
– Nusipirkau butą naujame name, nebrangiai, bet garso izoliacija tokia, kad girdžiu, kaip kaimynas telefonu kalba!
– Tai tau dar pasisekė: pas mus girdisi, ką kaimynui pašnekovas telefonu atsako. -
-