Ziltas – sala Europoje, kurią dievina įžymybės, bet lietuviai dar neatrado

Ziltas – sala Europoje, kurią dievina įžymybės, bet lietuviai dar neatrado


Lietuviai – smalsūs ir aktyvūs keliautojai, mėgstantys atrasti įdomiausius pasaulio kampelius atostogoms. Tačiau kartais pro akis prasprūsta tai, kas yra visai po nosimi. Pavyzdžiui, gretimoje Šiaurės jūroje, visai prie pat Vokietijos ir Danijos krantų esanti Zilto sala, kuri garsėja vienu ilgiausių paplūdimių Europoje, puikiomis spa paslaugomis ir čia atostogas leidžiančiomis įžymybėmis. O žurnalas „Time“ Ziltą įtraukė į 2023 m. geriausių pasaulio vietų sąrašą.


Nuolatinių salos gyventojų šioje nė 100 kv. km nesiekiančioje saloje yra tik apie 20 tūkst. Tačiau per metus čia apsilanko dar beveik 1 mln. lankytojų, daugiausia vokiečių arba danų. Keltų operatorius „DFDS Seaways“ kviečia susipažinti – kuo keliautojus vilioja Ziltas?


Įdomybės prasideda dar tik atvažiuojant

„Įdomu tai, kad Ziltas – pats šiauriausias Vokietijos taškas. Jį lietuviams ypač patogu pasiekti iš Kylio jūrų uosto. Sala yra viena iš nedaugelio Vokietijos Šiaurės jūroje, kurioje leidžiama važinėti automobiliu, o būtent taip lietuviai yra pamėgę keliauti – leistis į „autostogas“. Pats patekimas į ją taip pat bus įdomi patirtis: iš Danijos į ją automobilius perkelia keltas, tačiau iš Vokietijos pusės į Ziltą atvyksite savo automobilį užkėlę ant traukinio vagono. Specialiai tam buvo pastatyta užtvanka – Hindenburgdamm“, – atskleidžia „DFDS Seaways“ rinkodaros kampanijų vadovė Neringa Sinkevičienė.

REKLAMA


Tačiau dar įspūdingesnis faktas yra tai, kad saloje driekiasi net 40 kilometrų ilgio išpuoselėtas minkšto smėlio paplūdimys – tai vienas ilgiausių nepertraukiamų smėlio ruožų visoje Europoje. Palei jį nutiesti patogūs pėsčiųjų, dviratininkų takai, kad būtų galima pasimėgauti gaiviu oru ir nuostabiais vaizdais.


Nors Ziltas žinomas dėl puikių kopų, tačiau jose negalima tiesiog pasitiesti rankšluosčio ir pasideginti. Pastebėsite, kad daugelis jų yra aptvertos, pažymėtos ženklais, prašančiais jose nevaikščioti. Trapia gamta vokiečiai be galo rūpinasi, todėl kopomis leidžiama mėgautis tik tam tikrose vietose, kurios vadinamos „Buhne“. Beje, kai kurios jų skirtos ir natūralistams.


Tačiau būnant Zilte tiesiog privalu išsinuomoti strandkorbą – paplūdimio krėslą, kuris yra tapęs Vokietijos jūros pakrantės simboliu. Tai iš vytelių, medžio ir dryžuotos drobės pagamintas krėslas su gaubtu, kuriame ypač patogu leisti laiką – tokia konstrukcija apsaugo nuo kartais gan stipraus Šiaurės jūros vėjo ir tokios pat stiprios saulės.

REKLAMA


Elito pamėgta sala

Žvilganti jūra, didžiulės smėlio kopos, gaivus oras, ryškiai geltonai žydintys rapsų laukai – tokia įspūdinga gamta lėmė, kad ši sala dar prieš šimtmetį ėmė garsėti kaip tobulas kurortas. Dešimtmečiams bėgant, Ziltas tapo prabangos, ramybės ir itin aukštos kokybės atostogų sinonimu. Ne be reikalo jis vadinamas „Vokietijos Hamptonu“, lyginant jį su prabangiuoju Niujorko priemiesčiu.


XX a. pirmoje pusėje salą ypač pamėgo Vokietijos menininkai, kuriuos traukė ne tik šviežias oras, žavingi pajūrio kaimeliai, bet ir laisvumu pasižymėję vakarėliai saloje. Čia laiką leido aktorė Marlene Dietrich, tapytojas Emilis Noldė, rašytojas Thomas Mannas, kuris viešbučio svečių knygoje įrašė, kad jis čia „giliai gyveno“. Beje, salą savo filmui „Vaiduoklis rašytojas“ pasirinko ir Romanas Polanskis.


Netrūksta įžymybių saloje ir dabar. Joje verta pasižvalgyti ne tik į gamtą, bet ir į prabangius automobilius – Vokietijos ir Europos grietinėlė čia atvyksta įspūdingomis transporto priemonėmis. Beje, vis norėsis kelti galvą ir į dangų, mat nemažai jų į Ziltą atskrenda privačiais lėktuvais arba malūnsparniais.


Prabangūs prekės ženklai, „Michelin“ žvaigždutėmis įvertinti restoranai, ištaigingi spa kurortai, išpuoselėti golfo laukai – saloje galima iš arti pamatyti, kaip laisvalaikį leidžia turtingieji. Tačiau sala neatsiduoda kiču, čia nerasite ir milžiniškų vilų.



Vokiečiai vertina autentiką, todėl Zilte galioja griežtos statybų taisyklės. Namai čia iki šiol stovi nedideli, kartais jų lubos būna nepatogiai žemos, o stogai – vis dar nendriniai. Tačiau gali būti, kad mielas, mažas namelis stovi net ant keturių rūsio aukštų, kuriuose rastumėte ir baseiną, ir namų kiną.


Ką nuveikti ir ką valgyti

Svarbiausias traukos objektas saloje – jos gamta. Sala ilga ir vietomis tokia siaura, kad vienu metu galima matyti vandenį iš abiejų jos pusių. Atostogautojai laiką leidžia vaikščiodami pakrante, paveiksluodami ypač fotogeniškus švyturius, salą maišydami dviračiais, plaukdami stebėti laukinės gyvūnijos, labai populiaru ir aktyvios pramogos vandenyje: galite išbandyti banglentes, plaukiojimą burlaiviais.


Populiari pramoga yra „Wattwandern“ – pasivaikščiojimas po dumblynus. Atoslūgio metu lankytojai gali atrasti įspūdingą Vatų jūros nacionalinio parko ekosistemą, stebėti daugybę paukščių rūšių. Tačiau rekomenduojama į tokias išvykas leistis su gidu, kuris puikiai žinos potvynių ir atoslūgių metą.


Puikus užsiėmimas yra ir tiesiog mažų miestelių tyrinėjimas, kurių saloje yra pusė tuzino. Kiekvienas jų turi savo žavesio ir išskirtinumų. Pavyzdžiui, Munkmaršae galima apžiūrėti uostą ir dokus, mat tai buvo senas žvejų kaimelis. O šalia Morsumo išvysite vieną svarbiausių geologinių paminklų Vokietijoje – Morsumo skardį, iškylantį net iki 21 metro aukščio.


Nakvynės vietos ieškokite Keitume – idiliškiausiame salos miestelyje, kuriame gausu nendrinių stogų, istorinių pastatų ir senųjų kapitonų namų.


Jeigu vakare norite pasilinksminti, traukite į „viskio mylia“ vadinamą gatvę Kampene, madingiausiame Zilto miestelyje. Čia barai ir naktiniai klubai duris užveria tik paryčiais, o pats miestelis yra labiausiai pamėgtas įžymybių. Jis įsikūręs nuostabioje vietoje, Kampeną iš abiejų pusių supa vanduo, čia rasite ir aukščiausią tašką saloje „Uwe Düne“.

REKLAMA


Ziltas garsėja itin aukštos kokybės restoranais, austrėmis ir kitomis jūros gėrybėmis. Norint jomis pasimėgauti nebūtina užsisakyti staliuką žymiame restorane. Vietiniai mėgsta „Krabbenpulen“ – šiuo terminu vadinamas krevečių valgymas. Tereikia nusipirkti popierinį maišelį, pilną šviežiai surinktų krevečių, tada atsisėsti ant paplūdimio kranto, lupti jas ir skanauti.


Beje, salą nuo seno mėgsta ir natūralistai, kuriems skirti tam tikri paplūdimiai. Juose svarbu laikytis etiketo: jei užsuksite į vieną iš tokių paplūdimių, pažymėtų FKK („Freikörperkultur“ – „Laisvo kūno kultūra“) ženklais, nespoksokite, o geriau išeikite arba pradėkite nusirenginėti patys. Natūralizmas Vokietijoje turi gilias tradicijas – kaip jums pasakys dauguma vokiečių, FKK reiškia sveikatą ir gerą savijautą.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 36 (2024)

    Savaitė - Nr.: 36 (2024)