Vietoj paprastų bulvių – saldžiosios
Šios daržovės dažnai vadinamos saldžiosiomis bulvėmis, nes jų šakniagumbiai šiek tiek primena bulves. Botanikai sako, kad iš tikrųjų tai – valgomieji batatai, ir jie su daugelio mėgstamomis bulvėmis neturi nieko bendra. Tačiau dėl įvairovės batatus verta įtraukti į vartojamų produktų sąrašą. Kuo jie vertingi? Ir ką skanaus iš jų pasigaminti?
Dalia ALEKNIENĖ
Viena seniausių daržovių
Valgomieji batatai (lot. Ipomoea batatas), dar vadinami saldžiosiomis bulvėmis, yra kultūriniai vijoklinių šeimos augalai (mums įprastos bulvės priklauso bulvinių šeimai). Iš Centrinės Amerikos ir Meksikos kilę saldaus skonio šakniagumbiai yra laikomi viena seniausių pasaulio daržovių, auginama nuo seniausių laikų.
Sukultūrinti batatai paplito abiejuose Amerikos žemynuose, ir šiandien ten yra labai populiarūs, ypač oranžinių rūšių. Atradus Ameriką, jie pasiekė kitas pasaulio šalis, kur buvo išvesta įvairių formų bei spalvų veislių. Valgomieji batatai plačiai naudojami ir Tolimųjų Rytų, Afrikos, Pietryčių Azijos šalių, taip pat Europos bei Australijos virtuvėse.
REKLAMA
Lietuvoje šie bulvių „konkurentai“ atsirado prieš keletą metų ir, galima neabejoti, jau spėjo pelnyti kulinarijos meistrų ir šeimininkių simpatijas. Ne vien dėl maistingumo, universalumo, bet ir dėl estetikos – savo ryškia spalva ir elegantiška išvaizda batatai padaro patiekalą gražesnį, šventiškesnį.
Beje, valgomųjų batatų galima ne tik nusipirkti parduotuvėje, bet ir užsiauginti savo darže. Jų, priešingai nei bulvių, nepuola kolorado vabalai ir kiti kenkėjai.
Pranašesni už bulves
Mitybos specialistų teigimu, batatai maistingumu ir nauda sveikatai gerokai lenkia mums įprastas bulves. Krakmolinguose, daug angliavandenių turinčiuose šakniagumbiuose gausu skaidulų (viename batate yra 15 proc. rekomenduojamos dienos normos, o bulvėje – vos 7 proc.), kurios padeda išvengti vidurių užkietėjimo, kitų virškinimo sutrikimų. Šios salstelėjusio skonio daržovės padidina jautrumą insulinui, sumažina ir reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Priešingai nei daug kas mano, tinka ir sergantiesiems cukriniu diabetu. Iš tiesų batatų glikemijos indeksas mažesnis nei bulvių.
REKLAMA
Dar viena priežastis valgyti batatus – juose esantys antioksidantai, kurie, kaip žinia, neutralizuoja laisvuosius radikalus ir taip sulėtina senėjimo procesus, užkerta kelią lėtinėms ligoms bei vėžiui. Oranžinių ir geltonų veislių batatuose yra antioksidanto beta karoteno, violetiniuose – antocianino.
Amerikos mokslininkų atlikti tyrimai parodė, kad reguliariai valgant saldžiąsias bulves galima sumažinti vėžio riziką. Pailguose batatų šakniagumbiuose itin gausu regėjimui naudingo vitamino A (net 1 300 kartų daugiau nei bulvėse!), širdžiai reikalingo kalio, yra vitamino C, B grupės vitaminų, kalcio bei kitų naudingų medžiagų. Termiškai apdorojus, tarkim, išvirus su odele, išlieka beta karotenas ir daugiau vitamino C.
Nuo garnyro iki deserto
Saldžiosios bulvės – universali daržovė, tinkanti daugybei įvairių patiekalų. Žalius šakniagumbius galima naudoti salotoms, tirštiesiems kokteiliams, sultims, desertams (keksams, pudingams), netgi ledams gaminti. Gaivias ir traškias salotas paruošti iš batatų labai paprasta: kartu su morkomis švariai nuplaukite po tekančiu vandeniu šveisdami šepetėliu (galima ir nulupti, bet kol daržovės šviežios, tikrai nebūtina), sutarkuokite ar supjaustykite plonyčiais šiaudeliais.
Išspauskite citrinos sulčių, įberkite smulkiai sukapotų česnakų, krapų, petražolių, kalendrų, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir apšlakstę alyvuogių aliejumi išmaišykite. Salotoms su batatais gaminti taip pat tinka švieži agurkai, ridikėliai, avokadai, o patiekti galima su majonezo ir natūralaus jogurto ar grietinės užpilu, kitokiu padažu.
Batatus galima kepti, virti ar troškinti garuose, su jais gaminti apkepus, blynelius ar net pyragus. Itin gardūs batatų blynai su cukinijomis, moliūgais. Šios puikaus skonio ir spalvos daržovės – idealus troškinių ir sriubų ingredientas, nors bene dažniausiai naudojamos garnyrui prie mėsos patiekalų.
Keptus orkaitėje ar ant grotelių batatus skanu valgyti apšlakstytus tirpintu sviestu, pagardintus žiupsneliu druskos, smulkintais svogūnų laiškais ar kitais žalumynais, tarkuotu fermentiniu sūriu. Kaip ir bulves, juos galima įdaryti mėsa, grybais, sūdytomis ar rūkytomis žuvimis, feta ar varške ir iškepus orkaitėje patiekti kaip atskirą patiekalą.
Sveikiems užkandžiams verta pasigaminti batatų traškučių. Švariai nuplautus ir nusausintus gumbus supjaustykite plonyčiais griežinėliais, pabarstykite druska, pipirais ar mėgstamais prieskoniais ir pašlakstę aliejumi išdėliokite skardoje.
Jei norite saldžių traškučių (tokius labai mėgsta vaikai), griežinėlius skaninkite cukrumi ar klevų sirupu, cinamonu. Kepkite 170 oC temperatūros orkaitėje apie 20 min., kol krašteliai kiek pasigarbanos, o vidurys taps auksinės spalvos. Ištraukę palikite atvėsti. Batatų traškučius galima valgyti vienus arba su įvairiomis užtepėlėmis, pavyzdžiui, bazilikų padažo, džiovintų pomidorų, varškės ar rikotos ir kt. Kaip sako virtuvės meistrai, gaminant svarbu improvizuoti ir eksperimentuoti, nes tik taip gimsta kulinarijos šedevrai.
Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.
-
-
Paskutiniai numeriai
-
-
Savaitė - Nr.: 05 (2025)
-
Anekdotas
– Nusipirkau butą naujame name, nebrangiai, bet garso izoliacija tokia, kad girdžiu, kaip kaimynas telefonu kalba!
– Tai tau dar pasisekė: pas mus girdisi, ką kaimynui pašnekovas telefonu atsako. -
-