Nepaisant nesutarimų dėl koronaviruso, JAV ir Kinija žada įgyvendinti prekybos susitarimą

Nepaisant nesutarimų dėl koronaviruso, JAV ir Kinija žada įgyvendinti prekybos susitarimą


JAV ir Kinijos atstovai penktadienį sutarė „sudaryti palankias sąlygas“ sausį pasirašytos dalinės prekybos sutarties įgyvendinimui, nepaisant kilusios įtampos dėl koronaviruso pandemijos, pranešė Pekino pareigūnai.


Kinijos vicepremjeras Liu He, kuris vadovavo Kinijos derybinei grupei, penktadienio rytą telefonu pasikalbėjo su JAV prekybos įgaliotiniu Robertu Lighthizeriu ir iždo sekretoriumi Stevenu Mnuchinu, teigiama Kinijos prekybos ministerijos pranešime.


„Abi pusės pabrėžė, kad būtina stiprinti bendradarbiavimą makroekonomikos ir visuomenės sveikatos srityse, siekti sudaryti palankią atmosferą ir sąlygas pirmojo etapo JAV ir Kinijos ekonomikos ir prekybos sutarties įgyvendinimui, skatinant teigiamus rezultatus“, – sakoma Prekybos ministerijos pranešime.


Abi šalys taip pat sutarė išlaikyti bendravimą ir bendradarbiavimą. Tiesa, šis pokalbis įvyko Vašingtonui ir Pekinui ginčijantis dėl koronaviruso.


Praeitą savaitę JAV prezidentas Donaldas Trumpas pagrasino įvesti naujus muitus Kinijai, nes, pasak jo, yra įrodymų, kad COVID-19 yra susijęs su viena slapta laboratorija Kinijos Uhano mieste, kur pernai gruodį prasidėjo ligos protrūkis.


Pagal dalinį prekybos susitarimą sausį Kinija įsipareigojo per 2 metus importuoti papildomai JAV prekių už 200 mlrd. dolerių, palyginti su 2017 m. importo lygiu. Taip buvo pasiektos paliaubos daugiau nei metus trukusiame prekybos kare.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 42 (2024)

    Savaitė - Nr.: 42 (2024)