Naujai pasiųsta ekspedicija matuos Everesto aukštį

Naujai pasiųsta ekspedicija matuos Everesto aukštį


Nepalas į Everestą siunčia komandą, kuri iš naujo matuos kalno aukštį. Himalajų šalies ministras pirmininkas Khadga Prasadas Sharma Olis trečiadienį sostinėje Katmandu į ekspediciją išlydėjo valstybės ekspertą ir tris šerpus.


Du jų kops į aukščiausią pasaulio kalną ir su GPS įranga fiksuos viršūnės aukštį bei poziciją. Likę du ekspedicijos dalyviai liks bazinėje stovykloje, pranešė už matavimus atsakingos tarnybos atstovas. Duomenys tada bus vertinami, o rezultatai pristatyti gruodį. Darbams buvo ruošiamasi pusantrų metų.


Tai yra pirmas kartas, kai Nepalas pasaulio stogu vadinamą kalną matuos pats. Pastarąjį kartą jį 1954-aisiais išmatavo Indijos ekspertai. Nuo tada laikoma, kad Everesto aukštis yra 8 848 metrai. Tačiau, remiantis palydovų duomenimis, dėl galingo žemės drebėjimo, kuris 2015-aisiais Nepale nusinešė per 9 000 gyvybių, kalnas galėjo šiek tiek sumenkti.


Netrukus turėtų prasidėti šiųmetis pagrindinis kopimo į Everestą sezonas. Jis trunka tik kelias savaites balandį ir gegužę, o jo pradžia priklauso nuo orų.


Kasmet šimtai alpinistų mėgina įveikti Everestą. Nuo tada, kai kalnas 1953-iaisiais pakluso pirmajam žmogui, jį įveikė daugiau kaip 5 000 alpinistų, tačiau šimtai žuvo.


Už leidimą kopti į Everestą užsieniečiai moka apie 9 000 eurų.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 42 (2024)

    Savaitė - Nr.: 42 (2024)