D. Trumpui – dar vienas ieškinys: apkaltino šmeižtu

EPA-ELTA nuotr.


„Centrinio parko penketas“ – penki vyriškiai, neteisingai nuteisti dėl išprievartavimo rezonansinėje 1989 m. Niujorke vykusioje byloje – pareiškė buvusiam JAV prezidentui Donaldui Trumpui ieškinį dėl šmeižto.


Federaliniam Pensilvanijos teismui pateiktame ieškininiame pareiškime Respublikonų partijos kandidatas į prezidentus kaltinamas dėl „melagingų ir šmeižikiškų“ komentarų, išsakytų per rugsėjo 10 d. Filadelfijoje vykusius prezidentinius debatus su viceprezidente Kamala Harris.


Penki juodaodžiai ir ispanų kilmės vyriškiai Yusefas Salaamas, Raymondas Santana, Kevinas Richardsonas, Antronas Brownas ir Korey Wise‘as buvo dar paaugliai, kai juos nuteisė už tai, kad neva Centriniame parke užpuolė ir išprievartavo bėgikę.


Paskiau 2002 m. jie buvo reabilituoti, jų teistumas buvo panaikintas, o 2014 m. Niujorko miestas jiems sumokėjo 41 mln. JAV dolerių kompensaciją.

REKLAMA


Prezidentinių debatų metu D. Trumpas „melagingai pareiškė, kad atsakovai nužudė žmogų ir prisipažino įvykdę nusikaltimą, – teigiama ieškininiame pareiškime. – Šie pareiškimai yra akivaizdžiai melagingi.


Atsakovai niekada neprisipažino įvykdę kokį nors nusikaltimą, o galiausiai visi jiems pareikšti kaltinimai buvo atmesti.“


Pareiškime taip pat primenama, kad po užpuolimo Centriniame parke praėjus vienuolikai dienų D. Trumpas keturiuose Niujorko dienraščiuose patalpino skelbimą, reikalaudamas „grąžinti mirties bausmę“.


D. Trumpas komentarus apie „Centrinio parko penketą“ išsakė po to, kai K. Harris per debatus užsiminė apie šį skelbimą.


„Daugybė žmonių, įskaitant merą Bloombergą sutiko su manimi dėl Centrinio parko penketo“, – pareiškė D. Trumpas, akivaizdžiai supainiodamas buvusį Niujorko merą Michaelą Bloombergą su anuometiniu miesto meru Edu Kochu.


„Jie prisipažino – jie pasakė, kad pripažino kaltę, – kalbėjo D. Trumpas. – O aš pasakiau, na, jeigu jie pripažino kaltę, vadinasi, jie smarkiai kažką nuskriaudė, netgi nužudė.


O jeigu jie pripažino kaltę – po to jie pareiškė, kad yra nekalti.“


„Centrinio parko penketas“ siekia prisiekusiųjų teisme prisiteisti nenurodyto dydžio moralinės žalos atlyginimą.


AFP, ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 42 (2024)

    Savaitė - Nr.: 42 (2024)