Europos Taryba: Rusijos turtas turėtų likti įšaldytas, kol ji užbaigs karą ir atlygins Ukrainai už padarytą žalą

Europos Taryba: Rusijos turtas turėtų likti įšaldytas, kol ji užbaigs karą ir atlygins Ukrainai už padarytą žalą


Europos Sąjungos vadovai pritarė siūlymui suteikti Ukrainai 25 mlrd. eurų paskolą, kuri būtų suteikta įgyvendinant Didžiojo septyneto (D7) iniciatyvą skirti šiai šaliai 50 mlrd. JAV dolerių paskolą, tuo tikslu naudojant įplaukas iš įšaldyto Rusijos turto – tuo pat metu Rusijos turtas liks įšaldytas, kol Rusija užbaigs savo karą.


Taip teigiama Europos Tarybos svetainėje publikuotose ES viršūnių susitikimo išvadose.


„Europos Taryba pabrėžia, kad yra svarbu įvykdyti Apulijos mieste vykusiame D7 viršūnių susitikime prisiimtus įsipareigojimus iki metų pabaigos kartu su D7 partneriais suteikti maždaug 45 mlrd. eurų, kad būtų patenkinti esami ir būsimi Ukrainos kariuomenės, biudžeto ir rekonstrukcijos poreikiai“, – rašoma dokumente.


Šiuo atžvilgiu Europos Taryba kviečia vyriausiąjį Komisijos įgaliotinį dirbti su Ukraina įgyvendinant kiekvieną iš šių punktų.


„Atsižvelgiant į įstatymus, Rusijos turtas turėtų likti įšaldytas, kol Rusija nutrauks savo karą prieš Ukrainą ir atlygins šio karo padarytą žalą“, – teigiama dokumente.


Pastebėtina, kad, visapusiškai atsižvelgdama į atitinkamų valstybių narių saugumo ir gynybos politiką, Europos Taryba sveikina susitarimą panaudoti ypatingas pajamas už įšaldytą Rusijos turtą, tuo tarpu toliau nagrinėjant visus atitinkamus teisinius ir finansinius aspektus.

REKLAMA


Spalio 17 d. Briuselyje įvyko ES vadovų susitikimas, kurio viena iš pagrindinių temų buvo pagalbos Ukrainai didinimas. Europos Tarybos pirmininko Charleso Michelo kvietimu susitikime dalyvavo ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskys, Europos vadovams pristatęs Ukrainos Pergalės planą.


Po susitikimo su Europos vadovais Europos Parlamento pirmininkė Roberta Metsola patvirtino, kad spalio 22 d. įvyksiančioje EP plenarinėje sesijoje europarlamentarai svarstys galimybę suteikti Ukrainai 35 mlrd. eurų dydžio paskolą, tuo tikslu naudojant įšaldytą Rusijos turtą.


Ukrinform, ELTA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 42 (2024)

    Savaitė - Nr.: 42 (2024)