M. Rutte: ateityje Ukraina taps 33-iąja, o gal 34-ąja NATO nare

ELTA / Žygimantas Gedvila


NATO generalinis sekretorius Markas Rutte teigia neatmetantis galimybės, kad Ukraina taps 33-iąja ar 34-iąja Aljanso nare, tačiau į žurnalistų klausimus, ar įmanoma pakviesti Ukrainą į aljansą artimiausiu metu, aiškaus atsakymo nepateikė.


Taip teigia „Ukrinform“ korespondentas Briuselyje, pranešęs apie M. Rutte susitikimą su žurnalistais prieš NATO gynybos ministrų susitikimą.


M. Rutte pažymėjo, kad šiuo metu NATO turi 32 nares ir kad jis neatmeta galimybės, jog Ukraina gali tapti 33-iąja ar 34-iąja aljanso nare.


„Šiuo metu atrodo, kad Nr. 33 bus Ukraina, bet galbūt prieš ją iššoks kas nors kitas. Tačiau ateityje Ukraina bus NATO narė“, – sakė jis.


NATO generalinis sekretorius taip pat pabrėžė, kad dabar aljansas dirba visomis kryptimis, kad Ukraina vieną dieną išties taptų aljanso nare.


Pasak M. Rutte, šiuo metu labai svarbi visa dvišalė pagalba, kuri teikiama Ukrainai, ir visos koordinuotos sąjungininkų pastangos.

REKLAMA


Jis taip pat pažymėjo, kad aljansas kitais metais Ukrainai skirs 40 mlrd. eurų karinės pagalbos, ir šiuo metu yra kelyje link šio įsipareigojimo, dėl kurio susitarta Vašingtono aukščiausiojo lygio susitikime, įgyvendinimo.


NATO generalinis sekretorius taip pat sakė, kad NATO sąjungininkės 2024 metų pirmąjį pusmetį Ukrainai skyrė 20,9 mlrd. eurų karinės pagalbos ir ketina įvykdyti savo įsipareigojimus iki šių metų pabaigos.


Pasak jo, 32 sąjungininkės vieningai garantuoja, kad kartu padarys viską, kas būtina, kad Ukraina galėtų laimėti, o Vladimiras Putinas nenugalėtų.


M. Rutte taip pat patikino, kad ilguoju laikotarpiu, jei reikės, NATO ir toliau rems Ukrainą.


Tai yra NATO žinia V. Putinui, pabrėžė jis, pridurdamas, kad aljansas nori, jog Ukraina į galimas derybas su Rusija ateitų turėdama stiprias pozicijas.


Kol tas momentas ateis, patikino M. Rutte, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis gali tikėtis tęstinės paramos, o V. Putinas neturėtų tikėtis, kad NATO liausis teikusi šią paramą.


Spalio 17 ir 18 dienomis NATO būstinėje rengiamas NATO gynybos ministrų susitikimas. Jame dalyvauja ir Ukrainos delegacija.


Ukrinform, ELTA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 42 (2024)

    Savaitė - Nr.: 42 (2024)