Nobelio ekonomikos premija už pasaulinės nelygybės tyrimus skirta trims ekonomistams iš JAV

Nobelio ekonomikos premija už pasaulinės nelygybės tyrimus skirta trims ekonomistams iš JAV


2024 m. Nobelio ekonomikos premiją už įžvalgas, padėsiančias geriau suprasti pasaulinę nelygybę, laimėjo trys ekonomistai iš Jungtinių Valstijų.


Premija Daronui Acemoglu ir Simonui Johnsonui iš Masačiusetso technologijų instituto bei Jamesui A. Robinsonui iš Čikagos skirta „už tyrimus, paaiškinančius, kaip formuojasi institucijos ir kokį poveikį jos daro gerovei“, – pirmadienį pranešė Švedijos karališkoji mokslų akademija.


Ekonomikos premijos komiteto pirmininkas Jakobas Svenssonas pasakė, kad ši mokslininkų trijulė padėjo paaiškinti, kodėl „niekaip nepavyksta panaikinti atotrūkio tarp turtingųjų ir vargšų“.


Jie „pritaikė naują empirinę ir teorinę metodiką, padėjusią mus kur kas geriau suprasti pasaulinę nelygybę“, – teigė jis.


Pernai ši premija buvo įteikta JAV ekonomistei Claudijai Goldin už moterų vaidmens darbo rinkoje tyrimus. Lig tol ekonomikos premija buvo ne kartą vienu metu įteikta dviem ar trims asmenims.


Oficialią Švedijos centrinio banko „Riksbank“ teikiamą Alfredo Nobelio vardo ekonomikos mokslų premiją sudaro kiek daugiau nei 1 mln. JAV dolerių – tokio pat dydžio yra ir Nobelio premijos medicinos, fizikos, chemijos, literatūros bei taikos srityse, kurių laimėtojai buvo pristatyti praėjusią savaitę.


DPA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 42 (2024)

    Savaitė - Nr.: 42 (2024)