Europos Parlamentas: Sakartvelo demokratijai kilo pavojus

EPA-ELTA nuotr.


Europarlamentarai įspėjo, kad demokratijos regresas Sakartvele prieštarauja šalies siekiams tapti ES nare ir kelia grėsmę šalies euroatlantinei integracijai.


Nepaisant Sakartvelui praėjusį gruodį suteikto ES kandidatės statuso, šalį valdanti partija „Gruzijos svajonė“, kuri, tikėtina, gali laimėti spalio 26 d. vyksiančius parlamento rinkimus, vykdo autoritarinę darbotvarkę, ribojančią žiniasklaidos ir LGBT bendruomenės teises, pažymima trečiadienį priimtoje Europos Parlamento (EP) rezoliucijoje. Rinkimų kodekso pakeitimai ir nauji įstatymai dėl užsienio įtakos skaidrumo, dėl šeimos vertybių ir nepilnamečių apsaugos pažeidžia saviraiškos laisvę, cenzūruoja žiniasklaidą, apriboja kritišką nuomonę pilietinėje visuomenėje ir diskriminuoja pažeidžiamus asmenis, įsitikinę EP nariai. Jie pažymi, kad jei minėti teisės aktai nebus panaikinti, nepavyks pasiekti pažangos Sakartvelo santykiuose su ES.

REKLAMA


Europarlamentarai ragina atlikti išsamų tyrimą dėl žiaurių policijos veiksmų per taikius pavasario protestus prieš įstatymą dėl užsienio įtakos skaidrumo, kuriuo Vakarų remiama žiniasklaida ir nevyriausybinės organizacijos prilygintos užsienio agentams. EP nariai taip pat susirūpinę dėl neapykantos ir bauginimo atmosferos, kurią kursto Sakartvelo vyriausybės atstovų ir politinių lyderių pareiškimai. Jie smerkia oligarcho ir partijos „Gruzijos svajonė“ garbės pirmininko Bidzinos Ivanišvili ir vyriausybės vadovaujančių asmenų pasisakymus, kuriuose grasinama uždrausti opozicines partijas.


Atsižvelgdamas į minėtą situaciją, Europos Parlamentas ragina įšaldyti visą Sakartvelo vyriausybei teikiamą ES finansavimą, kol nebus atšaukti minėti nedemokratiški įstatymai ir nustatyti griežtas bet kokio būsimo finansinio išmokėjimo Sakartvelo vyriausybei sąlygas.


EP nariai primena, kad praėjusį gruodį Sakartvelui suteiktas ES kandidatės statusas su sąlyga, kad šalis imsis 2023 m. lapkričio 8 d. Komisijos rekomendacijoje nustatytų veiksmų. Neseniai priimti teisės aktai akivaizdžiai prieštarauja šiam užmojui ir tokiu būdu stabdo Sakartvelo integraciją į ES, priduria europarlamentarai.

REKLAMA


Jie įsitikinę, kad būsimi rinkimai turės lemiamos įtakos būsimam Sakartvelo demokratiniam vystymuisi ir geopolitiniam pasirinkimui, taip pat šalies gebėjimui daryti pažangą siekiant tapti ES nare. Europarlamentarai ragina Sakartvelo institucijas užtikrinti, kad būsimi parlamento rinkimai atitiktų aukščiausius tarptautinius standartus, garantuojant skaidrų, laisvą ir sąžiningą procesą, kuris atspindėtų demokratinę žmonių valią.


EP rezoliucijoje, kuriai pritarė 495 EP nariai, 73 nepritarė, o 86 susilaikė, ES ir jos valstybės raginamos patraukti atsakomybėn ir taikyti asmenines sankcijas visiems už kenkimą demokratijai Sakartvele atsakingiems asmenims, įskaitant ir B. Ivanišviliui.


Pasmerkė Rusijos kišimąsi į rinkimus Moldovoje


Trečiadienį priimtoje Europos Parlamento rezoliucijoje įspėjama dėl Rusijos nuolatinių pastangų sutrukdyti Moldovos integracijai į ES.


Europarlamentarai griežtai smerkia intensyvėjančius kenkėjiškus Rusijos veiksmus, bandymus įsikišti ir hibridines atakas, siekiančias sutrukdyti Moldovos piliečiams sąžiningai pasirinkti spalio 20 d. vyksiančiuose šalies prezidento rinkimuose ir referendume dėl integracijos į ES. Jie atkreipia dėmesį į prorusiškų Moldovos oligarchų ir Rusijos televizijos kanalo RT vaidmenį vykdant rinkimų sukčiavimo schemas, taip pat kibernetines operacijas ir informacinį karą. EP nariai ragina ES ir jos valstybes padėti Moldovai sustiprinti valstybės institucijas, kad jos tinkamai užkardytų hibridines atakas.



Pasak europarlamentarų, Moldovos saugumo tarnybos yra pareiškusios, kad Rusija išleido apie 100 mln. eurų pasitikėjimui rinkimų procesu pakirsti ir paskatinti balsuoti prieš šalies ryšių su ES stiprinimą. Spalio 3 d. Moldova atskleidė rinkimų klastojimo schemą, kurią finansavo Moldovos oligarchas Ilan Shor, kai 130 tūkst. rinkėjų papirkimui planuota išleisti 15 mln. JAV dolerių. Smerkdamas minėtą rinkimų taktiką, Europos Parlamentas ragina Rusiją gerbti Moldovos nepriklausomybę, nustoti vykdyti provokacijas, išvesti savo kariuomenę iš Moldovos teritorijos ir sunaikinti amuniciją, laikomą Padnestrės regiono Kobasnos sandėlyje.


Rezoliucijoje taip pat raginama plėsti ES sankcijas asmenims, kurie bando paminti Moldovos suverenitetą. Savo ruožtu, valstybės, priglaudusius iš Moldovos pabėgusius oligarchus Ilan Shor ir Vladimir Plahotniuc, raginamos juos perduoti Moldovai.


Europos Parlamentas pakartojo, kad remia Moldovos integraciją į ES ir ragina Europos Komisiją skirti šaliai paramos ES integracijai fondo lėšų bei spartinti narystės ES derybas. Rezoliucijai pritarė 508, nepritarė 53, o susilakė 104 EP nariai.


BNS inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 42 (2024)

    Savaitė - Nr.: 42 (2024)