V. Zelenskis: Ukrainos pergalė priklauso nuo JAV

V. Zelenskis: Ukrainos pergalė priklauso nuo JAV


Prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Ukrainos planas nugalėti Rusiją priklauso nuo Vašingtono paramos. Jis kalbėjo tuo pat metu, kai Kyjive lankėsi JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.


„Kalbant apie pergalės planą... jis labiausiai priklauso nuo Jungtinių Valstijų paramos. Ir kitų partnerių“, – spaudos konferencijoje sakė V. Zelenskis.


Jo pastabos išsakytos likus mažiau nei dviem mėnesiams iki JAV prezidento rinkimų, kurie gali tapti iššūkiu Ukrainai, jei į Baltuosius rūmus sugrįžtų Donaldas Trumpas.


D. Trumpo padėjėjai yra užsiminę, kad, jei jis laimėtų, pakreiptų teikiamą pagalbą taip, kad priverstų Kyjivą padaryti teritorinių nuolaidų Rusijai ir taip užbaigti karą.


V. Zelenskis yra sakęs, kad planą, kaip užbaigti karą, pateiks iki lapkričio mėnesio. Jis teigia, kad netikėtas Ukrainos kariuomenės įsiveržimas į Rusijos Kursko sritį leis Kyjivui pradėti galimas derybas iš jėgos pozicijų.


Ukraina birželį Šveicarijoje surengė taikos aukščiausiojo lygio susitikimą, kuriame dalyvavo daugiau kaip 90 šalių vadovai ir aukščiausi pareigūnai, tačiau Rusija nebuvo pakviesta.

REKLAMA


Vėliau V. Zelenskis sakė, kad kitame susitikime turėtų dalyvauti ir Maskva.


Kremlius nuo pat Kursko puolimo atmeta derybų galimybę ir toliau reikalauja, kad Ukraina už paliaubas atiduotų didelius savo teritorijos plotus.


JAV skirs naują 717 mln. dolerių ekonominę ir humanitarinę paramą


Kyjive viešintis JAV valstybės sekretorius Antony‘is Blinkenas paskelbė apie naują 717 mln. dolerių (650 mln. eurų) vertės karinę ir humanitarinę paramą Ukrainai.


325 mln. dolerių bus skirti karo smarkiai apgadintos energetikos infrastruktūros atkūrimui, spaudos konferencijoje sakė A. Blinkenas. Be to, 290 mln. dolerių numatyta humanitarinei paramai. 102 mln. dolerių teks išminavimo darbams finansuoti.


JK paskelbė apie 600 mln. svarų sterlingų vertės paramą


Jungtinė Karalystė paskelbė skirianti Ukrainai daugiau kaip 600 mln. svarų sterlingų karinės paramos.


Apie tai JK vyriausybė pranešė užsienio reikalų sekretoriaus Davido Lammy vizito Kyjive metu.


„JK parama Ukrainai yra nepalaužiama. Mūsų įsipareigojimas skirti daugiau kaip 600 mln. svarų sterlingų vertės paramos yra naujausia mūsų ilgalaikės paramos Ukrainai dalis. Tai bus gyvybiškai svarbi parama ukrainiečiams, kurie ir toliau kenčia nuo nesiliaujančių Rusijos atakų“, – sakė D. Lammy.

REKLAMA


Be kita, ko, buvo paskelbta, kad 2024-2025 metais 242 mln. svarų sterlingų bus skirti skubiems humanitariniams, energetiniams ir stabilizavimo poreikiams, taip pat iš jų bus remiamos reformos, atgaivinimas ir atstatymas.


Taip pat 100 mln. svarų sterlingų bus skiriama humanitarinei pagalbai pažeidžiamiausiems ukrainiečiams paremti – įskaitant tuos, kurie gyvena bendruomenėse prie pat fronto linijų, ir tuos, kurie buvo perkelti į kaimynines šalis ir bendruomenes. Dar 20 mln. svarų bus skirta svarbiausiems elektros tinklų remonto ir apsaugos darbams, atkurti prieigai prie gyvybiškai svarbaus elektros energijos tiekimo ir Ukrainos energetikos infrastruktūrai stiprinti.


40 mln. svarų sterlingų bus skirta stabilizavimui ir ankstyvam gaivinimui, „siekiant užtikrinti, kad Ukraina ne tik laimėtų karą, bet ir galėtų pradėti siekti taikos“. Šis finansavimas apima gyvybiškai svarbią pagalbą Ukrainai, kad ji galėtų priešintis Rusijos agresijai, paramą naujai išlaisvintoms teritorijoms stabilizuoti ir lėšas darbams, kuriais siekiama patraukti atsakomybėn asmenis, atsakingus už Ukrainoje įvykdytus karo nusikaltimus.


AFP inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 38 (2024)

    Savaitė - Nr.: 38 (2024)