A. Blinkenas: Kinijos parama Rusijos karui Ukrainoje turi liautis

A. Blinkenas: Kinijos parama Rusijos karui Ukrainoje turi liautis


Kinijos parama Rusijos gynybos pramonei pratęsia karą Ukrainoje ir turi liautis, pareiškė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.


Kinija teikia itin svarbią paramą, kuri leidžia „Rusijai išlaikyti veikiančią gynybos pramonės bazę, išlaikyti veikiančią karo mašiną ir tęsti karą. Tai turi liautis“, – sakė A. Blinkenas bendroje spaudos konferencijoje Vašingtone su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu.


J. Stoltenbergas, pakartodamas savo diena anksčiau išsakytas pastabas, perspėjo Kiniją, kad ši susilauks „pasekmių“, jei ir toliau rems Rusiją.


„Kinija negali būti abiejose pusėse vienu metu. Ji negali ir toliau turėti normalių prekybos santykių su Europos šalimis, ir tuo pat metu kurstyti didžiausio karo, kokį matėme Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų“, – sakė J. Stoltenbergas.


Pekinas save pristato kaip neutralią Ukrainos karo atžvilgiu šalį ir teigia nesiunčianti letalinės pagalbos nė vienai pusei, esą priešingai nei JAV ir kitos Vakarų valstybės, kurios teikia svarbią karinę paramą Kyjivui.

REKLAMA


Kinijos ir Rusijos strateginė partnerystė nuo 2022 metų vasario, kai Maskva pradėjo invaziją, tik dar labiau sustiprėjo, o Pekinas siūlo svarbų gelbėjimosi ratą izoliuotai Rusijos ekonomikai.


A. Blinkenas ir J. Stoltenbergas taip pat išreiškė susirūpinimą dėl stiprėjančių Rusijos bei Šiaurės Korėjos ryšių.


Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį atvyko valstybinio dviejų dienų vizito į Šiaurės Korėją. Prieš atvykdamas jis gyrė Pchenjaną už tai, kad šis „tvirtai remia“ Maskvos karą Ukrainoje.


AFP inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 36 (2024)

    Savaitė - Nr.: 36 (2024)