Britų susidomėjimas naujienomis per pastarąjį dešimtmetį sumenko perpus

Britų susidomėjimas naujienomis per pastarąjį dešimtmetį sumenko perpus


Susidomėjimas naujienomis Jungtinėje Karalystėje nuo 2015 metų sumažėjo beveik perpus, teigiama naujoje ataskaitoje.


Britų, besidominčių naujienomis, skaičius sumažėjo nuo 70 proc. 2015 metais iki 38 proc. 2024-aisiais, teigiama „Reuters“ Žurnalistikos tyrimų instituto atliktame tyrime.


Tyrimas, atliktas prieš gegužės pabaigoje paskelbtus JK visuotinius rinkimus, buvo publikuotas kaip instituto metinės skaitmeninių naujienų ataskaitos dalis.


Jis taip pat rodo, kad beveik pusė britų stengiasi vengti naujienų – 46 proc. respondentų atsakė, kad taip elgiasi dažnai arba kartais.


Respondentų taip pat buvo klausiama apie nuovargį nuo naujienų: 38 proc. respondentų teigė, kad jaučiasi pavargę nuo naujienų gausos. Daugelis iš šių respondentų konkrečiai minėjo karus Gazoje ir Ukrainoje, teigia „Reuters“ institutas.


Ataskaitoje pažymima, kad susidomėjimas naujienomis mažėja ne tik JK, bendra mažėjimo tendencija pastebima ir tarptautiniu mastu.


Taip pat tarptautiniu mastu išaugo ir naujienų vengimas, ypač ši tendencija sustiprėjo Brazilijoje, Ispanijoje, Vokietijoje ir Suomijoje.

REKLAMA


„Reuters“ žurnalistikos tyrimų instituto vyresnysis mokslinis bendradarbis Nicas Newmanas ir pagrindinis ataskaitos autorius, sakė: „Susidomėjimą naujienomis paveikė dažnai slegianti naujienų tematika, įskaitant neišsprendžiamus konfliktus Artimuosiuose Rytuose ir Gazos Ruože.


„Tačiau auditorija taip pat skundžiasi dėl „per daug politikos“ ir dėl to, kad daugelis ją lydinčių diskusijų yra toksiškos. Be to, daugelis žmonių jaučiasi perkrauti naujienomis ir ištisą parą per išmaniuosius telefonus ir socialinę žiniasklaidą nesiliaujančiu jų srautu, – sakoma ataskaitoje. – Žmonės vis dažniau nori nuo to pabėgti – bent jau tam tikram laikui arba nuo kai kurių temų, kad apsaugotų savo psichinę sveikatą.“


Tyrimo autorius teigė, kad naujienų tarnybos pripažįsta, jog turi spręsti šias problemas, todėl ima rastis daugiau aiškinamosios žurnalistikos ir kitokių naujienų formatų, pvz. trumpų vaizdo įrašų.


Reuters, DPA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 36 (2024)

    Savaitė - Nr.: 36 (2024)