J. Bidenas ir V. Zelenskis pasirašė istorinį 10 metų saugumo susitarimą

EPA-ELTA nuotr.


Ketvirtadienį prezidentai Joe Bidenas ir Volodymyras Zelenskis pasirašė 10 metų trukmės JAV ir Ukrainos saugumo susitarimą. Ukrainos lyderis sakė, jog tai istorinė diena kovoje su Rusijos invazija.


Pagal šį susitarimą Jungtinės Amerikos Valstijos per ateinantį dešimtmetį suteiks Ukrainai įvairią karinę pagalbą ir mokymus. V.  Zelenskis sakė, kad jo šaliai ši sutartis yra tiltas į narystę NATO.


Sutartis pasirašyta netrukus, kai Didžiojo septyneto (G7) šalių grupė per susitikimą Italijoje susitarė suteikti Ukrainai 50 mlrd. JAV dolerių paskolą panaudojant pelną iš įšaldytų Rusijos lėšų.



„Šiandien tikrai istorinė diena“, – sakė V. Zelenskis per bendrą spaudos konferenciją su Joe Bidenu, kai jiedu pasirašė saugumo susitarimą prabangiame kurorte netoli G7 viršūnių susitikimo vietos pietų Italijoje.


Susitarime sakoma, kad Jungtinės Amerikos Valstijos ir Ukraina „aukščiausiu lygiu“ surengs konsultacijas per 24 valandas po bet kokios būsimos Rusijos ginkluotos atakos. JAV taip pat įsipareigojo stiprinti Ukrainos kariuomenę, bendradarbiauti rengiant mokymus ir padėti kurti Ukrainos ginklų pramonę.


„Mūsų saugumo susitarimas yra tiltas į Ukrainos narystę NATO“, – per spaudos konferenciją sakė V. Zelenskis. JAV anksčiau sakė, kad Ukraina turėtų tapti NATO nare, bet tai neįmanoma, kol ji vis dar kariauja su Rusija, nes pagal NATO abipusės gynybos sutartį tai reikštų, kad su Rusija kariauti turėtų ir Vakarų sąjungininkės.  


J. Bidenas gynė savo sprendimą leisti Ukrainai naudoti trumpojo nuotolio JAV ginklus smūgiams į Rusijos pasienio regionus, kad apgintų Charkivo sritį, bet pakartojo, kad JAV pozicija draudžiant Ukrainai rengti ilgesnio nuotolio atakas Rusijos teritorijoje nepasikeitė.

REKLAMA


JAV ir Ukrainos susitarimas panašus į Vašingtono sudarytąjį su Izraeliu. JAV tiekia ginklus Izraeliui, nuo spalio 7 d. Gazos Ruože kovojančiam su išpuolį surengusia palestiniečių grupuote „Hamas“, JAV ir Europos Sąjungos laikoma teroristine organizacija.


Susitarimu siekiama įpareigoti būsimas JAV administracijas remti Ukrainą, tačiau teoriškai Donaldas Trumpas galėtų jį nutraukti, jei lapkritį laimėtų antrąją kadenciją.


Per G7 viršūnių susitikimą panašų saugumo paktą su Ukraina pasirašė ir Japonija. Per pastaruosius metus Kyjivas jau pasirašė mažiausiai 15 panašių sutarčių su svarbiausiomis rėmėjomis.


„Su saugumu susiję įsipareigojimai šiame susitarime yra skirti palaikyti Ukrainos pastangas laimėti šiandieninį karą ir atgrasyti nuo būsimos Rusijos karinės agresijos“, – sakoma JAV ir Ukrainos susitarime.


AFP inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 36 (2024)

    Savaitė - Nr.: 36 (2024)