NVO: beveik visos naftos ir dujų bendrovės plėtoja nereikalingus telkinius

NVO: beveik visos naftos ir dujų bendrovės plėtoja nereikalingus telkinius


Beveik visos didžiosios naftos ir dujų bendrovės toliau plėtoja naujus telkinius, trečiadienį pareiškė aplinkosaugos nevyriausybinė organizacija, nors Tarptautinė energetikos agentūra (TEA) tvirtina, kad jie nereikalingi.


Vokietijos NVO „Urgewald“ kartu su 50 kitų nevyriausybinių organizacijų išanalizavo 1 623 naftos ir dujų pramonės įmonių, sudarančių 95 proc. pasaulinės angliavandenilių gavybos, investicinius planus.


Iš 700 naftą ir dujas išgaunančių bendrovių 96 proc. planuoja plėtoti naujus telkinius, teigiama Pasauliniame išėjimo iš naftos bei dujų gavybos sąraše (Global Oil and Gas Exit List, GOGEL).


Nuo 2021 metų išlaidos naujiems naftos ir dujų telkiniams išaugo 31 proc. – per šį laikotarpį bendrovės investavo 170,4 mlrd. dolerių.


Tačiau rugsėjį TEA pareiškė, kad, atsižvelgiant į atsinaujinančiosios energijos plėtrą, nėra poreikio investuoti į naujus anglies, naftos ar gamtinių dujų išteklius.


„Urgewald“ ataskaitoje išskiriamos trys Kinijos bendrovės – Kinijos nacionalinė naftos korporacija (CNPC), CNOOC ir „Sinopec“, taip pat nacionalinė Saudo Arabijos bendrovė „Aramco“, Meksikos „Pemex“, JAV „Pioneer Natural Resources“ ir JK bei Nyderlandų bendrovė „Shell“.

REKLAMA


Ataskaitoje teigiama, kad 1 023 bendrovės planuoja iškastinio kuro transportavimo infrastruktūros projektus, pavyzdžiui, vamzdynus ir suskystintų gamtinių dujų terminalus.


„Urgewald“ apskaičiavo, kad 539 bendrovės, įskaitant „Aramco“, „QatarEnergy“ ir Rusijos „Gazprom“, per ateinančius 1-7 metus rengiasi išgauti papildomus 230 mlrd. barelių naftos.


AFP inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 36 (2024)

    Savaitė - Nr.: 36 (2024)