Rytų europiečiai reikalauja didesnių pastangų, kad būtų įgyvendintas ES planas dėl amunicijos tiekimo Ukrainai

Rytų europiečiai reikalauja didesnių pastangų, kad būtų įgyvendintas ES planas dėl amunicijos tiekimo Ukrainai


Rytų Europos šalys reikalauja ryžtingų pastangų mėginant gelbėti ES planą dėl amunicijos tiekimo Ukrainai.


Jei neįmanoma suorganizuoti amunicijos iš savo atsargų ir naujų užsakymų pramonei, reikėtų šaudmenis pirkti iš trečiųjų šalių, agentūrai dpa sakė Estijos gynybos ministras Hanno Pevkuras. Tai esą yra vienas galimų sprendimų.


Ministras atkreipė dėmesį į tai, kad, ES užsienio politikos įgaliotinio Josepo Borrellio duomenimis, dideli kiekiai ES pagaminamos amunicijos dėl galiojančių sutarčių tiekiami kitoms šalims. Su šiomis šalimis, anot H. Pevkuro, turėtų būti deramasi, kad amunicija būtų nukreipta į Rusijos užpultą Ukrainą. „Produkcijos yra“, – pažymėjo jis.


Taip Estijos politikas reagavo į nepakankamą pažangą įgyvendinant ES planą dėl milijono šaudmenų perdavimo Ukrainai iki 2024 m. pavasario. 


Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius dėl to antradienį pareiškė, kad planas gali žlugti.


„Milijono (šaudmenų) tikslas nebus pasiektas. To reikėtų laukti“, – teigė jis ES susitikimo kuluaruose. To priežastis esą yra nepakankami gamybos pajėgumai.


Panašiai kaip H. Pevkuras kalbėjo ir Latvijos gynybos ministras Andris Sprudas. Jis reikalavo „uolumo ir ambicijų“, kad užsibrėžti tikslai būtų įgyvendinti.


DPA, ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 42 (2024)

    Savaitė - Nr.: 42 (2024)