Ukrainai pristatyti JAV „Abrams“ tankai

Ukrainai pristatyti JAV „Abrams“ tankai


Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį pranešė, kad JAV tankai „Abrams“ jau atvyko į Ukrainos teritoriją ir rengiamasi šiais tankais sustiprinti pajėgas, kurios lėtai vykdo kontrpuolimą prieš Rusijos kariuomenę.


Birželio mėnesį Kyjivas, sukūręs šturmo batalionus ir gavęs kai kurių Vakarų šalių pažadėtų ginklų, paskelbė sieksiantis susigrąžinti Rusijos pajėgų užimtas žemes.


„Geros žinios iš (gynybos) ministro (Rustemo) Umerovo. „Abramsai“ jau Ukrainoje ir ruošiamasi sustiprinti mūsų brigadas“, – sakoma V. Zelenskio įraše socialinėje žiniasklaidoje.


V. Zelenskis nedetalizavo, kiek tankų atvyko į šalį ir kiek laiko užtruks, kol jie bus dislokuoti fronto linijoje.


Šių metų pradžioje Vašingtonas pažadėjo Kyjivui suteikti 31 tanką „Abrams“ – jie yra dalis daugiau kaip 43 mlrd. dolerių vertės saugumo paramos, kurią JAV suteikė per pastaruosius 18 mėnesių.


JAV pareigūnai teigė, kad tankai bus komplektuojami su 120 mm šarvus pramušančiais šaudmenimis su nusodrintuoju uranu.

REKLAMA


Sprendimas aprūpinti Ukrainą „Abrams“ tankais buvo svarbus posūkis, nes JAV  gynybos pareigūnai anksčiau ne kartą teigė, kad šie tankai dėl savo sudėtingumo netinka Kyjivo pajėgoms.


„RBK-Ukraina“ citavo Ukrainos gynybos ministerijos karinės žvalgybos vadą Kyrylą Budanovą, kuris žiniasklaidai teigė, kad Ukraina „Abramsus“ naudos „labai atsargiai ir tik gerai suplanuotoms operacijoms“.


Jis aiškino, kad, jei tokie tankai bus naudojami fronto linijoje ir tiesiog eiliniame mūšyje, jie ilgai netarnaus. Pasak jo, tokios transporto priemonės turėtų būti naudojamos tik labai gerai parengtose proveržio operacijose.


AFP inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 36 (2024)

    Savaitė - Nr.: 36 (2024)