EVT sesijoje Briuselyje – dėmesys saugumui, Ukrainai ir Kinijai

EVT sesijoje Briuselyje – dėmesys saugumui, Ukrainai ir Kinijai


Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda tęsia darbo vizitą Briuselyje. Ketvirtadienį prezidentas dalyvavo Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdyje, kuriame ES vadovai aptarė kovą su COVID-19 pandemija, saugumo ir gynybos, migracijos klausimus. Didelis dėmesys taip pat skirtas ES santykiams su Kinija, situacijai Baltarusijoje ir saugumo padėčiai Ukrainoje.


G. Nausėda EVT diskusijoje atkreipė ES lyderių dėmesį į tai, kad Rusija telkia karinius pajėgumus prie sienos su Ukraina, gilėja Baltarusijos ir Rusijos karinė integracija, griežtėja Rusijos retorika NATO plėtros Rytuose klausimu.


Šalies vadovas pabrėžė, kad šie iššūkiai reikalauja ES, NATO ir Rytų partnerystės šalių vienybės ir susitelkimo. Pasak prezidento, turime pasiųsti tvirtą žinutę, kad ES netoleruos agresijos, grasinimo valstybių suverenumui ir teritoriniam vientisumui Rytų kaimynystėje.


Kalbėdamas migracijos klausimu G. Nausėda akcentavo, kad šiuo metu yra pastebimi krizės ES pasienyje su Baltarusija deeskalacijos požymiai, tačiau nelegalios migracijos padėtis gali pablogėti bet kuriuo metu.

REKLAMA


Todėl, pasak šalies vadovo, ES turi kuo greičiau priimti ES migracijos, prieglobsčio ir sienų apsaugos politikos pakeitimus, taip pat suteikti ES valstybėmis narėms įrankius efektyviai sienų apsaugai, įskaitant finansavimą fiziniam barjerui įrengti. Šalies vadovas pabrėžė, kad reikia išlaikyti spaudimą A. Lukašenkos režimui ir būti pasiruošusiems plėsti sankcijas.


Prezidentas ES lyderiams pristatė dabartinę Lietuvos ir Kinijos santykių situaciją. Šalies vadovas pabrėžė, kad Lietuva patiria didelį ekonominį, politinį ir diplomatinį spaudimą, Lietuvos įmonėms yra sudaromos kliūtys vykdyti veiklą Kinijos rinkoje.


„Situacija, kurioje šiuo metu atsidūrė Lietuva, tik dar kartą parodo, kad visa ES turi mažinti priklausomybę nuo Kinijos. Tikimės ES solidarumo ir palaikymo šiuo klausimu. Turime nusiųsti aiškią žinutę, kad ekonominis spaudimas negali būti naudojamas politinėms manipuliacijoms, o santykiai tarp šalių turi vykti remiantis tarptautine teise“, – teigė prezidentas.

REKLAMA


ES lyderiai taip pat aptarė COVID-19 pandemijos valdymo priemones. Lietuvos vadovas pasisakė už didesnį dėmesį kovai su viruso omikron atmaina ir koordinacijos ES lygiu vakcinacijos trečiąja doze stiprinimą, rekomendacijų valstybėms narėms parengimą dėl atskirų visuomenės grupių, persirgusių asmenų ir vaikų skiepijimo.


Itin svarbu kovoti su dezinformacija ir dėti pastangas siekiant paskatinti visuomenės narius skiepytis, įskaitant ir stiprinančiąja doze. G. Nausėda taip pat pabrėžė, kad ES turi ne tik aktyviau vakcinuoti savo piliečius, bet ir toliau dalytis vakcinomis su trečiosiomis šalimis.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 36 (2024)

    Savaitė - Nr.: 36 (2024)