Pusryčiai su avokadais: kodėl verta rinktis ir ką galima pasigaminti
Avokadai jau keletą dešimtmečių karaliauja pasaulio virtuvėse. Juos renkasi sveiko maisto ieškotojai, vegetarai, gurmanai ir egzotikos mėgėjai. Šįkart apie tai, kad avokadai ypač tinka pusryčiams, nes gali pakeisti sumuštiniams naudojamą sviestą, be to, dera su daugeliu produktų....
Kaip pienas, sūris, varškė ant mūsų stalo
Dažnai kalbame apie įvairių pieno rūšių skirtumus, poveikį sveikatą. O ar žinome, kada ir kaip jis atsirado ant mūsų stalo, kaip kito jo gamyba? Apie tai kalbėjomės su ilgamete Lietuvos nacionalinio kultūros centro etnologe, kelių knygų apie tradicinį maistą autore Nijole Marcinkevičiene....
Raugintos daržovės – ir skanu, ir sveika
Vienas sveikiausių daržovių konservavimo būdų yra nuo seno žinomas rauginimas. Raugintos daržovės ne tik išsaugo turimus vitaminus, bet ir rūgdamos pasipildo kitomis organizmui naudingomis medžiagomis – antioksidantais, gerosiomis bakterijomis. Be to, daržovių pasiraugti namuose galime kiekvienas...
Pusryčiai: kokia jų įtaka gerai nuotaikai ir savijautai?
„Daugelis iš mūsų dieną pradedame nuo pusryčių. Požiūris į pirmąjį dienos maistą atsispindi kiekvienoje kasdienio gyvenimo detalėje, įskaitant ir darbą. Sveikais pusryčiais ir pozityviu nusiteikimu tarsi siunčiame sau patiems žinutę, kad gerbiame savo kūną, rūpinamės sveikata ir nusipelnėme...
Šešios mėsainių tendencijos: ką mėgsta lietuviai?
Praėjusią savaitę Vilniuje praūžęs burgerių festivalis tik dar kartą įrodė, jog lietuviai nebijo išbandyti naujovių ir vis labiau vertina gurmaniškus mėsainius. Tačiau šefai pastebi – populiariausių sąrašo viršuje vis dar puikuojasi klasikinis mėsainis su jautiena. Lietuviai renkasi nuo...
Saulėtiems pusryčiams – omletas
Jeigu vasarą dangus prakiuro, oras pravėso, rytais tampa vėl sunku keltis ir suaugusiesiems, ir vaikams, nuspalvinkite rytą saulėtais pusryčiais – omletu. Idealus omletas – purus, švelnus, skanus ir tirpstantis burnoje. Ar visuomet jums pavyksta tokį iškepti?...
3 patarimai, kaip patiekti maistą ir sužavėti svečius
Maistas – kone svarbiausias mūsų palydovas, be kurio neįsivaizduojame nei savo kasdienybės, nei šventinių akimirkų. Vis labiau vertiname patiekalus, džiuginančius ne tik skrandį, bet ir akis, o vaizdo, skonio bei aromato derinys – jau tapo įprastu kriterijumi ko ne kiekvieniems pietums ar...
Receptai: Velykų stalas prieš 100 metų ir dabar
Artėjant šv. Velykoms, lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ pakvietė palyginti, kaip šventinis Velykų stalas Lietuvoje atrodė prieš 100 metų ir dabar. Vadovaujantis tautodailininkų rekomendacijomis, pabandyta atkurti pasiturinčių valstiečių velykinį stalą prieš maždaug šimtmetį, ant kurio – gausu...
Į receptų skrynelę: 3 lengvi patiekalai gavėniai
Būtent gavėnios metu, ruošiant organizmą pavasariniam virsmui ir atsisakant mėsos bei jos produktų, pasninkaujant, norisi, kad maistas būtų kuo įvairesnis ir spalvingesnis. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ ekspertas Aidas Poleninas dalinasi patiekalų, kurie bus malonūs ne tik skonio...
Pamenat kiškiakopūsčius? Jų galima ir užsiauginti
Vaikystėje mėgome pakramtyti rūgščių miškuose augančių kiškiakopūsčių lapelių. Šie augalai dažniausiai veša ūksmingame medžių prieglobstyje, padengę žemę vientisu smaragdų spalvos kilimu, padabintu baltais žiedeliais, tačiau gali papuošti ir mūsų namų palanges....
Vasaris - tinkamas metas revizijai daržovių rūsyje
Žiemos pabaiga – pats laikas patikrinti daržovių atsargas rūsiuose. Būtent tokiu metu daržovės paprastai pradeda po truputį gesti. Jei laiku nesuskumbama perrinkti gendančių gėrybių, galima prarasti didelę dalį sunkiai užauginto derliaus....
Kanapių sėklos – energijos ir vitaminų bombos
Mažose kanapių sėklytėse slypi daugybė sveikatai naudingų maisto medžiagų, kurių viduržiemį organizmui ypač reikia. Net ir nedidelis su maistu gaunamas natūralių vitaminų ir mineralų kiekis gali padėti pasijusti kur kas geriau. Juolab kad nieko nauja išradinėti nereikia: ne tik žemaičių virtuvėje...
Tai mes tikrai mėgstame: bulvių košės paslaptys
Jeigu esate patyrusi šeimininkė, ko gero, nuspręsite, kad šis straipsnis – ne jums. Kokios dar paslaptys galėtų gaubti bulvių košę?.. Juk čia paprasčiausios virtos bulvės, sutrintos kartu su sviestu ir pienu! Vis dėlto yra paslapčių, kurias žinodami visada išvirsite švelnaus skonio ir purią bulvių...
Pasaulinė cepelinų diena: 5 netikėti receptai
Ar žinojote, kad kasmet pirmąjį vasario sekmadienį švenčiama Pasaulinė cepelinų diena? Šiemet tokią dieną minėsime jau ketvirtus metus iš eilės, o tai reiškia, kad ant stalų pats metas patiekti cepelinus. Tradicinių cepelinų receptas su mėsa, varške ar grybais, ko gero, ragautas ir įprastas...
Laurų lapai nusipelnę būti ne tik virtuvėje
Laurų lapus geriausiai žinome kaip mūsų virtuvėje būtiną prieskonį, suteikiantį patiekalams nuostabų aromatą. Tačiau lauramedis, apipintas įvairiomis legendomis ir mitais, nuo seno buvo laikomas toli gražu ne vien prieskoniu. XVII amžiuje anglų botanikas Džonas Parkinsonas siūlė namuose būtinai...