Pomidorus prisijaukino Norvegijoje

Pomidorus prisijaukino Norvegijoje


Nors gyvena Norvegijoje, Vida Timinskienė lietuviams gerai pažįstama. Tėvynėje žinomumą pelnė pomidorai, kurie, kaip moteris juokauja, seniai, kaip ir krepšinis, jau yra tapę antrąja lietuvių religija.


Jurga Sajenkienė


Pomėgis – iš tėvų namų


Visų pamėgtos daržovės Vidos Timinskienės šeimoje auginamos daugiau nei 50 metų. Ji gerai prisimena: vaikystėje dažnai padėdavo mamai laistyti šiltnamiuose vešėjusius pomidorus, stebėjo, kaip ji juos apšokinėja ir skrupulingai rūpinasi. „Sentimentus pomidorams jaučiu nuo tų laikų. Tuomet užgimusi meilė metams bėgant neblėso, atvirkščiai, tik stiprėjo“, – sako pašnekovė. Tiesa, Lietuvoje pomidorus augino trumpai. Klaipėdoje ir Palangoje dirbo ekonome, tad žemės darbams galėdavo atsidėti tik sulaukusi savaitgalio.


Norvegijoje į pomidorų auginimą iš pat pradžių negalėjo nerti stačia galva. Mat apsigyveno Vange, kalnuose, 600 m virš jūros lygio aukštyje. Pirmaisiais metais emigracijoje pomidorų išvis neužsiaugino. Neišdrįso, nes tai atrodė neįmanoma misija. Augino šiauduose braškes, salotas ir kitas daržoves, išskyrus numylėtuosius pomidorus. Antraisiais metais pabandė. Sudaigino keliolika mamos įduotų sėklyčių ir vietos prekybos centre nusipirktų keletą veislinių pomidorų sėklų. Bandymas sulaukė sėkmės, kuri augino sparnus ir drąsino didesniems skrydžiams.

REKLAMA


Vida labai domėjosi senovinių veislių išlikimu, jų įvairove, sėklų saugojimo sąlygomis. Ją viliojo istorijos apie veisles, išlikusias per potvynius, karus, atrastas senose sodybose, grafystėse ir pasakojimai, kaip jos keliauja it palikimas iš kartos į kartą. „Daug skaičiau, verčiausi tekstus iš anglų kalbos, – mintį tęsia V. Timinskienė. – Net nepajutau, kaip šis domėjimasis tapo hobiu.“


Pomidorus prisijaukino Norvegijoje


Paveldo veislių moteris ieškojo visur ir pačiais įvairiausiais būdais – keliaudama po svečias pasaulio šalis, interneto platybėse, šeimose, kurios senas veisles augina daugelį metų ir vaikams bei anūkams kartais perduoda net testamentu, susirašinėdama su sėklų kolekcionieriais. Intensyviai pabendravusi su pomidorų augintojais mėgėjais, sėklų kolekcionieriais, pradėjusi keistis pomidorų sėklomis Vida dabar gali pelnytai didžiuotis – šiuo metu turi daugiau nei 2600 veislių. Tik nežinia, kada visas išbandys. Gali būti, kad niekada – pritrūks laiko.


Praėjusiais metais ji augino apie 200 skirtingų veislinių pomidorų, šiemet ne ką mažiau. Kovo viduryje pasėjo 195 pomidorų veislių sėklas. Moteris šypsosi – racionalumą vis nugali noras išbandyti kuo įdomesnes, naujas ar senovines veisles. Pastarąsias labai nori atgaivinti, prikelti naujam gyvenimui. Ši svajonė paskatino atidaryti savo nedidukę internetinę veislinių sėklų parduotuvę, kurioje žmonės legaliai galėtų įsigyti gerų veislinių pomidorų sėklų.


Veislės – viena už kitą geresnės


Moteris pastebėjo, kad ilgą laiką pomidorų augintojai mėgėjai neskirdavo veislinių pomidorų nuo hibridinių. Dabar situacija kiek pagerėjusi. „Hibridai nesugeba palikuonims perduoti savo savybių. Surinkus jų sėklas ir pasėjus išaugs visai ne tie pomidorai, kokie buvo, – aiškina patyrusi augintoja. – Be to, pastarųjų vaisiai beskoniai ir derliaus kokybė prasta. Skirtingai nei senosios veislės, hibridai labai reiklūs augimo sąlygoms ir yra labai nesavarankiški. Peršasi išvados, kad naujos ir senos hibridinės veislės – kaprizingi šiltnaminiai augalai, kurie be žmogaus neaugtų.“ V. Timinskienės žodžiais, iš senovinių pomidorų išimtos sėklos gyvybę išlaiko kone 10 metų. Yra buvę atvejų, kai pavyko pabudinti net 19 metų senumo sėklą.

REKLAMA


Pomidorus prisijaukino Norvegijoje


Paprašyta rekomenduoti patikimas ir dėmesio vertas veisles Vida nė akimirkos nedvejojusi paminėjo ‘Hamilton‘. Tai sena amerikiečių šeimos paveldo dvispalvė veislė, iki šių laikų išlaikiusi itin gerą skonį. ‘Carnica‘ – labai derlinga italų šeimos paveldo veislė. Iki 6 m aukščio užaugantis keras sunokina uogų skonį turinčius pomidorus. Iš Sibiro gilumos atkeliavusi ‘Sibirskoje serdce Rot‘ išsiskiria dideliais širdies formos avietinės spalvos vaisiais.


Pernai V. Timinskienė, įvertinusi skonio, augimo, spalvines vaisių ir aromatų ypatybes, sudarė geriausių pomidorų dešimtuką. Pirmąją ji įvardijo veislę ‘Gary Ibsen‘s Gold‘, po jo – ‘Daniel Burson‘, ‘Northern Lights‘, ‘Afternoon Delight‘, ‘Thunder Mountain‘, ‘Blue Jollies‘, jau minėtąją ‘Hamilton‘, ‘Texas de Venus‘, ‘Rouge D‘ Irak‘, ‘Mississippi Queen‘. Šias dešimt veislių pomidorų augintoja laiko išskirtinėmis.


Visą straipsnį rasite žurnale „Namie ir Sode“.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 36 (2024)

    Savaitė - Nr.: 36 (2024)