Geram agurkų derliui labiausiai reikia saulės

Geram agurkų derliui labiausiai reikia saulės

Pradėjus derėti, agurkus reikia skinti bent 1–2 kartus per savaitę.


Tik iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad agurkai – neįnoringos daržovės. Specialistų tvirtinimu, jie geriausiai auga ir dera, kai vidutinė temperatūra būna 24 ºC. Šiemet, regis, tokia temperatūra buvo vos kelias dienas. Kai gamta spendžia įvairius spąstus, tenka pasikliauti specialistų patarimais ir juos nuosekliai vykdyti. Gal jau tada pavyks visą sezoną mėgautis traškiais savo daržo agurkėliais.


Meilė TARAŠKEVIČIENĖ

Tik patikrintos veislės


Pernai daržininkų pavasario orai irgi nelepino, o birželio pradžioje naktimis šiltnamius reikėjo papildomai šildyti. Gal šiemet truputį dažniau švietė saulė, tačiau naktys buvo šaltos, o ir dieną šiluma nelepino. O debesuotos dienos agurkus užmigdo letargo miegu: stenkis į valias – tręšk, laistyk, vėdink šiltadaržį – nė trupučio neūgtelės.


Rinkoje labai didelė įvairių agurkų veislių sėklų pasiūla, tačiau eksperimentuoti ne visada verta. UAB „Agrošiltnamiai“ gamybos direktorius Romas Valevičius tikina, kad, žinant mūsų klimato sąlygas, labai svarbu tinkamai pasirinkti veisles. Ilgametę patirtį turintis specialistas ragina nesiblaškyti ir sėti išbandytas, patikimas agurkų veisles. Jo teigimu, sodininkams mėgėjams lauke reikėtų sodinti ‘Octopusʼ veislės agurkus. Šios veislės agurkus augina net 90 proc. profesionalų, vadinasi, sodininkų mėgėjų ji irgi neturėtų nuvilti. ‘Octopusʼ veislės agurkų šaknynas ilgesnis nei kitų veislių agurkų, todėl jie atsparesni sausroms, virusinėms ligoms. Dėl to vaisiai neapkarsta, išlieka taisyklingos formos. Geriausiai auga humusingoje, daug mitybinių medžiagų turinčioje, vandeniui ir orui laidžioje dirvoje. Į tą pačią vietą agurkus rekomenduojama sodinti po 2–3 metų.

REKLAMA


Gelbsti gera ventiliacija


„Derlingiausios ir ištvermingiausios šiltnamio agurkų veislės yra ‘Pasalimoʼ ir ‘Mirabelleʼ, – sako R. Valevičius. – ‘Pasalimoʼ pradeda derėti po 50 dienų nuo sudygimo. Vaisiai žali, stambiais kauburėliais, cilindro formos, nelinkę peraugti. Veislė pasižymi dideliu augimo intensyvumu, atspari ligoms. Gerai vertinama ir ‘Mirabelleʼ. Tai labai ankstyvas ir itin derlingas hibridas. Vaisiai smulkūs, gražios formos, mažomis sėklinėmis, nekarsta. Kauburėliai vidutinio dydžio. Šios veislės agurkai atsparūs mozaikos virusui, rauplėms, tikrajai ir netikrajai miltligei."


Pasak R. Valevičiaus, kai dažnai lyja ir nuolat debesuota, naktimis žemos temperatūros šiltnamyje susikaupia daug drėgmės. Taip sudaromos puikios sąlygos agurkų žudikui – puviniui susidaryti. Šios ligos galima išvengti, jei šiltnamis šildomas. Tačiau niekas birželio mėnesį to daryti nebenori. Todėl dar sodinant agurkų daigus reikia pagalvoti ir apie nepalankias oro sąlygas. Nuo puvinio ligų agurkus galite apsaugoti rečiau sodindami daigus. Šiltnamį reikia nuolat vėdinti, kad apie augalus laisvai judėtų oras. Taip pat nereikia bijoti agurkų genėti. R. Valevičius sako, kad net nuo metro aukščio agurko papildomus ūglius reikia negailestingai šalinti. Pasirodo, puvinių sukėlėjai grybai labai bijo deguonies.

REKLAMA


Geram agurkų derliui labiausiai reikia saulės

Lauke reikėtų sodinti atsparesnius sausroms ir virusinėms ligoms agurkus.


Tręšti kartą per savaitę


Gelstantys agurkai įspėja apie nesubalansuotą tręšimą. Maisto medžiagų pasisavinimui didelės įtakos turi dirvos rūgštingumas: jei jis bus 6,5, agurkai badaus. Agurkų lapai gelsta ir kai per dažnai laistoma. Pasak R. Valevičiaus, patyręs sodininkas greitai supranta, ko agurkams trūksta.


Jei agurkų lapai tampa šviesiai žali su geltonu atspalviu, naujų lapų augimas sulėtėja, apatiniai nusileidžia ir geltonuoja, vadinasi, agurkams trūksta azotinių trąšų. Tada augalas mezga nedaug vaisių, jie būna smulkūs ir lėtai auga, stiebai ploni, kieti. Jei lapai melsvai žali, ima mažėti, krinta žiedai ir užuomazgos, vadinasi, trūksta fosforo trąšų. Jeigu lapai tamsiai žali, kraštai pageltonuoja, o po to ruduoja – trūksta kalio trąšų. Kai lapai šviesėja, tampa blyškiai žali su geltonu atspalviu, žalia spalva lieka tik prie gyslų, lapai trupa, atrodo lyg nudeginti, tai – ženklai, rodantys, kad trūksta magnio. O jei lapai kupoliški, kraštai apmiršta, gali būti boro perteklius. Šiurkštūs ir trapūs lapai rodo kalcio perteklių.


R. Valevičius derančius agurkus kartą per savaitę pataria tręšti maitinamuoju tirpalu. Į kibirą vandens reikia įlašinti keletą lašų acto dirvos pH sureguliuoti, įberti šaukštą žaliojo nutrifolo NPK 8-11-35 (tai universalios, bechlorės, vandenyje tirpios kompleksinės trąšos, skirtos daržovėms tręšti antroje vegetacijos pusėje)ir kupiną šaukštelį kalcio salietros. „Laistomi šiuo tirpalu agurkai gaus visų jiems reikiamų maisto medžiagų, todėl jie bus atsparesni ligoms ir kenkėjams, gausiai derės“, – teigia R. Valevičius.


Pradėjus derėti, agurkus reikia skinti bent 1–2 kartus per savaitę. Dideli agurkai išnaudoja daug maistingų medžiagų, tad sulėtėja naujų agurkų augimas, be to, skynimas skatina agurkus megzti naujus vaisius.

Agurkų priežiūros gudrybės


1. Šiltnamyje pirmiausia nuskabomi suaugusių augalų pageltę lapai ir ūgliai, nuo kurių nurinkti vaisiai. Sveikų žalių lapų nereikia liesti – jie maitina visus po jais nokstančius vaisius.



2. Reikia atkreipti dėmesį į tai, kad šaltas vanduo skatina šaknų puvinį. Todėl agurkus reikia laistyti 25 ºC temperatūros vandeniu antroje dienos pusėje. Per karščius laistoma kasdien, kai temperatūra vidutinė – 2–3 kartus per savaitę. Agurkai mėgsta, kai vanduo būtų pilamas ant lapų.


3. Kartą per savaitę laistymą derinkite su tręšimu skystomis trąšomis. Naudojamos kompleksinės trąšos. Kiekvienam augalui, atsižvelgiant į amžių, turi tekti nuo 0,5 iki 3 l tirpalo.


4. Jeigu ilgą laiką nusistovėjo apniukę ir vėsūs orai ir jeigu agurkai susirgo šaknų puviniu, juos reikia purkšti karbamidu, „Kemira lux“ (20 g – 10 l vandens) tirpalu, stengiantis aplieti apatinę lapo dalį. Čia yra žiotelės, per kurias ir patenka maistingosios medžiagos. Būtent toks tręšimas ne per šaknis – greitoji pagalba nusilpusiems ir sergantiems augalams, tiems, kurių šaknys negali aktyviai maitintis iš dirvos. Nuo šaknų puvinio 2 kartus per mėnesį po kiekvienu augalu reikia pilti 0,5 l ryškiai rožinės spalvos kalio permanganato tirpalo.


5. Purenti žemę apie agurkus reikia atsargiai, 2–3 cm gylyje, ir tik pirmą mėnesį po to, kai pasodinsite. Vėliau, kad dirva kvėpuotų, ji šakėmis subadoma 2–3 kartus aplink augalą ir užberiama šviežių derlingų žemių.


6. Agurkai apkarsta, jeigu būna labai karšta arba, atvirkščiai, šalta, jeigu jie patyrė staigių temperatūros svyravimų, jeigu žemė sausa, jeigu nesubalansuotas mineralinis tręšimas. Tai yra bet koks stresas išprovokuoja apsauginės medžiagos gamybą, kuri agurkams suteikia kartumo. Jeigu nenorite, kad taip nutiktų, stenkitės agurkus apsaugoti nuo streso.


7. Kablio arba kriaušės formos vaisiai užauga, jeigu augalams trūksta kalio. Smailūs gale ir stori prie vaiskočio jie užauga, kai trūksta azoto.

REKLAMA


8. Agurkai reiklūs drėgmei, ypač žydėjimo ir derėjimo metu. Vis dėlto žydėjimo pradžioje laistymą geriau sumažinti, o vėliau laistyti intensyviau. Taip greičiau susiformuoja vaisiai.


9. Kai orai karšti, agurkai ne tik gausiai laistomi, bet ir purškiami. Agurkų žiedadulkėms pražūtinga temperatūra – nuo 30 ºC. Todėl tokiu metu šiltnamyje reikia pastatyti indus su vandeniu.


Geram agurkų derliui labiausiai reikia saulės

Pakeitę formą agurkai tarsi praneša apie nepriteklius ir ligas.


Neįkainojami patarimai


Prasikalus daigams, kai atsiranda 3–4 lapeliai, agurkus apdorokite tokiu tirpalu: į kibirą vandens įlašinkite 30 lašų jodo, įdėkite 20 g skalbiamojo muilo ir įpilkite 1 l pieno. Purkšti šiuo tirpalu galima kas 10 dienų.


Iš vakaro galite kibire vandens užmerkti duonos kepalą, ryte duoną suminkykite, įpilkite mažą jodo buteliuką. 1 l skysčio atskieskite kibire vandens ir juo purkškite agurkus. Likusį skystį galima laikyti vėsioje vietoje. Šiuo tirpalu apdorokite lysves kas 2 savaites, ir iki rudens agurkai bei lapai išliks žali.
Kibire vandens išmaišykite 2 l pieno išrūgų ir 150 g cukraus. Šiuo skysčiu nupurkškite ir palaistykite agurkus. Taip apdorojus agurkus ir paprikas jie vėl ims megzti vaisius.


700 g stiklainį svogūnų lukštų suberkite į 10 l kibirą vandens ir užvirinkite. Tuomet nukaiskite, uždenkite dangčiu ir palikite 12–14 val., kad pritrauktų. Nukoškite, lukštus nuspauskite. Tirpalą praskieskite vandeniu: 1 l tirpalo – 4 l vandens. Gausiai apipurkškite agurkų lapus ir palaistykite žemę.
Purkškite ir laistykite agurkus pieno išrūgų tirpalu (1 l išrūgų – 5 l vandens).


Sureguliuokite laistymą: galbūt agurkams trūksta vandens arba vanduo, kuriuo laistote, yra per šaltas.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 47 (2024)

    Savaitė - Nr.: 47 (2024)



Daugiau >>