Prasideda išankstinis balsavimas antrajame Seimo rinkimų ture: ką reikia žinoti

ELTA / Andrius Ufartas


Antradienį antrajame Seimo rinkimų ture prasideda balsavimas iš anksto. Šia teise gali pasinaudoti savo atstovo parlamente per pirmą rinkimų turą dar neišsirinkę 63 vienmandačių apygardų rinkėjai.


Kaip ir pirmajame rinkimų ture, taip ir šią savaitę, balsavimas iš anksto vyks 60 Lietuvos savivaldybių pastatuose ir papildomai įsteigtose balsavimo vietose.


Kaip informuoja Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), rinkėjai balsuoti iš anksto gali spalio 22-24 dienomis, 7-20 valandomis nepriklausomai nuo to, kur jie yra deklaravę gyvenamąją vietą. Visose išankstinio balsavimo vietose bus visų 63 rinkimų apygardų biuletenių.


Svarbiausias rinkėjo dokumentas einant balsuoti yra pasas arba asmens tapatybės kortelė. Taip pat tinka ir kiti Lietuvoje išduoti dokumentai, kuriuose yra rinkėjo nuotrauka ir asmens kodas: vairuotojo pažymėjimas, diplomatinis pasas ir pan. 


Sostinėje – 5 balsavimo iš anksto vietos


Vilniuje iš anksto bus galima balsuoti net penkiose vietose: Vilniaus miesto savivaldybės pastate (Konstitucijos pr. 3), Vilniaus rajono savivaldybės pastate (Rinktinės g. 50), Vilniaus universiteto Verslo mokykloje (Saulėtekio al. 22), A. Sacharovo aikštėje prie Spaudos rūmų ir miesto centre esančioje Lukiškių aikštėje. 

REKLAMA


Į balsavimo vietas sekmadienį negalintiems atvykti rinkėjams bus sudaromos sąlygos balsuoti jų buvimo vietose.


Spalio 23-25 dienomis bus organizuojamas balsavimas ligoninėse, socialinės globos ir rūpybos įstaigose, kariuomenės vienetuose ir bausmių atlikimo vietose. 


Spalio 25-26 dienomis rinkimų komisijų nariai organizuos balsavimą rinkėjų namuose ir lankys rinkėjus su negalia, dėl ligos nedarbingus žmones ir rinkėjus, sulaukusius 70 ir daugiau metų.


Balsavimas užsienyje esančiose Lietuvos diplomatinėse atstovybėse organizuojamas kiekvienos atstovybės nustatytu laiku.


8 rinkimų apygardų rinkėjams balsuoti nebereikia


8 parlamentarai į Seimą buvo išrinkti pirmajame rinkimų ture. Savo atstovus į parlamentą jau turi Senamiesčio-Žvėryno, Antakalnio, Kelmės-Šilalės, Kėdainių, Žiemgalos vakarinės, Šalčininkų-Vilniaus, Nemenčinės ir Jonavos apygardų rinkėjai.


Likusiose 63 apygardose sekmadienį – spalio 27 d. rengiamas antrasis rinkimų turas.


Mandatus sieks iškovoti 37 socialdemokratai, 33 konservatoriai, 13 partijos „Nemuno aušra“ narių, 10 demokratų „Vardan Lietuvos“ ir 10 „valstiečių“, 9 liberalai, po 3 Laisvės partijos, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) ir Lietuvos regionų partijos atstovus. Pakartotiniame balsavime varžysis ir du partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovai, pora savarankiškai išsikėlusių kandidatų bei vienas Nacionalinio susivienijimo narys.

REKLAMA


Spalio 13 d. įvyko pirmasis Seimo rinkimų turas. Suskaičiavus vienmandačių ir daugiamandatės rinkimų apygardos rezultatus, socialdemokratų partija jau užsitikrino 20 vietų parlamente, konservatoriai kol kas pelnė 18, o trečioje vietoje likusi R. Žemaitaičio vedama „Nemuno aušra“ – 15 mandatų. Be to, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ jau iškovojo 8 Seimo nario mandatus, tuo metu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) – 6.


ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 42 (2024)

    Savaitė - Nr.: 42 (2024)