LSDP ir „Vardan Lietuvos“ sukirto rankomis: formuos valdančiąją daugumą

 ELTA / Orestas Gurevičius


„Vardan Lietuvos“ lyderiui atvykus į Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) štabą, politinių partijų lyderiai Saulius Skvernelis ir Vilija Blinkevičiūtė sutarė formuoti bendrą valdančiąją daugumą.


„Sutarėme kartu su „Vardan Lietuvos“ partija, kuri labai sėkmingai pasirodė rinkimuose, formuoti valdančiąją daugumą – dirbti kartu taip, kad turėtume gerus rezultatus“, – po pokalbio su S. Skverneliu žurnalistams sakė V. Blinkevičiūtė.


„Tikiuosi, kad tas pokytis įvyks ir tie pranašiški žodžiai, kuriuos pasakė Ingrida Šimonytė – jeigu nepatinka, po ketverių metų galėsite išsirinkti kitus – panašu, kad žmonės būtent taip ir padarė“, – savo ruožtu pasakė S. Skvernelis.


Politikai sutartinai kartojo – apie būsimus postus sekmadienio naktį nekalbėjo.


„Mes karūnų taip nesidedame iš karto“, – ne kartą rinkiminės kampanijos metu išsakytą frazę vėl pakartojo V. Blinkevičiūtė.


Ar formuos koaliciją su „Nemuno aušra“, V. Blinkevičiūtė neatsako


Rinkimų naktį S. Skvernelis žurnalistams pripažino – jis neatmeta galimybės dirbti koalicijoje su Remigijaus Žemaitaičio „Nemuno aušra“. LSDP lyderiai iki šiol teigė, kad tokios galimybės nemato.

REKLAMA


V. Blinkevičiūtė nesutiko, kad LSDP ir „Vardan Lietuvos“ pozicijos dėl „Nemuno aušros“ – nesutampa.


„Pozicijos mūsų visą laiką sutampa – mes ieškosime geriausio sprendimo, kuris bus reikalingas Lietuvos žmonėms. Palaukime pabaigos visų rinkimų, antrojo turo ir tada matysime, su kuo darome koalicijas“, – sakė politikė.


„Mes viską apsitarėme, lauksime galutinių šiandienos rezultatų, matysime, kas yra kiti galimi koalicijos partneriai, kurie peržengs 5 proc. kartelę. Ir tada labai pasitarsime“, – tikino ji.


Visgi, perklausta, ar „Nemuno aušrai“ peržengus šią kartelę, LSDP derėsis su R. Žemaitaičiu, V. Blinkevičiūtė į klausimą neatsakė.


„Jau yra beveik 12? Jau dabar nieko nebekomentuosiu“, – klausimo išvengė politikė.


Sekmadienį įvyko pirmasis Seimo rinkimų turas. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, išreikšti savo pilietinę valią prie balsadėžių atėjo 52,06 proc. Lietuvos rinkėjų.


Išankstiniame balsavime dalyvavo 11,75 proc. piliečių, o rinkimų dieną balsavo 40,31 proc. Prieš ketverius metus, 2020 m., rinkėjų aktyvumas siekė 47,16 proc. Dėl 141 Seimo nario mandato rungiasi 14 partijų ir viena koalicija. 71 Seimo narys renkamas vienmandatėse apygardose. Jeigu nė vienas kandidatas nesurinks penktadalio visų vienmandatės apygardos rinkėjų balsų, spalio 27 d. bus rengiamas antrasis Seimo rinkimų turas.

REKLAMA


Dar 70 atstovų parlamente piliečiai išrenka pagal partijų sąrašus daugiamandatėje apygardoje. Politinės jėgos gaus mandatus, jeigu surenka ne mažiau kaip 5 proc. balsų. Tiesa, koalicijoms ši kartelė siekia 7 proc. – mažiausiai tiek balsų, kad gautų vietų Seime, turės surinkti Taikos koalicija bei jungtinį sąrašą sudarę „valstiečiai“.


V. Blinkevičiūtė į valdančiąją koaliciją nori įtraukti ir „valstiečius“


Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė viliasi, kad į valdančiąją daugumą pavyks įtraukti ir „valstiečius“. Anot jos, artimiausiu metu apie tai turėtų pavykti pasikalbėti ir su šios partijos lyderiu Ramūnu Karbauskiu.


„Jau susitarėme su „Vardan Lietuvos“ partija, jog dirbame kartu, kaip būsimi koalicijos partneriai. Lygiai taip pat su Ramūnu Karbauskiu esame apsitarę dar iki rinkimų rezultatų, kad galime kartu formuoti valdančiąją daugumą. Mūsų požiūris į tai nesikeičia – esu linkusi, kad valdančioji dauguma būtų sudaryta iš trijų partijų – socialdemokratų, „Vardan Lietuvos“ ir „valstiečių“, – pirmadienį rinkimams aptarti skirtoje spaudos konferencijoje sakė V. Blinkevičiūtė.


„Vakar jau apsikeitėme žinutėmis vėlai vakare“, – nurodė ji, pridurdama, kad artimiausiu metu su R. Karbauskiu viliasi ir susitikti.


Abejonių dėl premjerės pareigų neturi


Paklausta, ar neturi abejonių dėl pažado imtis vadovauti Vyriausybei, V. Blinkevičiūtė dėl naujų pareigų tikino esanti tikra.



„Ne nėra. Jokių abejonių nėra. Dabar tik reikia didesnio palaikymo“, – tikino ji.


Visgi, kaip pažymėjo socialdemokratų lyderė, Europos Parlamento (EP) mandatą palikti šiuo atveju būtų gaila.


„Gaila. Bet palaukime galutinių rezultatų. Viskas gerai“, – konferencijos metu juokėsi V. Blinkevičiūtė.


ELTA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 42 (2024)

    Savaitė - Nr.: 42 (2024)