Klausimai dėl Lietuvos pilietybės bus svarstomi ilgiau

Andrius Ufartas / BNS


Vyriausybė prailgino terminus, per kiek laiko atsakingos institucijos turi išnagrinėti prašymus dėl Lietuvos pilietybės suteikimo ar atkūrimo.


Trečiadienį patvirtintu Vyriausybės nutarimu numatoma, jog asmenų, prašančių jiems suteikti Lietuvos pilietybę, dokumentai turi būti įvertinti per ne ilgesnį kaip 11 mėnesių laikotarpį – iki šiol šis terminas buvo perpus mažesnis (5 mėnesiai).


Per 11 mėnesių laikotarpį atsakingos institucijos turės įvertinti ir prašymus dėl vaikų Lietuvos pilietybės (šiuo metu galiojo 3 mėnesių terminas), pranešimus apie įgytą kitos valstybės pilietybę (iki šiol tai turėjo padaryti per porą mėnesių). Taip pat ne per 2, o per maksimaliai 11 mėnesių turės būti įvertintos situacijos, kai Lietuvos pilietis be Vyriausybės leidimo tarnauja kitai valstybei arba nepateikia dokumentų, patvirtinančių, kad neteko kitos šalies pilietybės.


Be to, iki 5 mėnesių prailgintas prašymų atsisakyti Lietuvos pilietybės nagrinėjimo terminas (šiuo metu – 2 mėnesiai), iki vienerių metų – prašymų išduoti teisės atkurti pilietybę pažymėjimą arba lietuvių kilmės pažymėjimą.

REKLAMA


Tuo metu į Migracijos departamentą besikreipiantiems asmenims suteikiama galimybė motyvuotu prašymu prailginti laikotarpį, per kurį jie gali pateikti trūkstamus dokumentus pilietybės išsaugojimui. Šiuo metu tai turi būti padaryta per 3 mėnesius, dar 2 mėnesiams terminas gali būti pratęstas. Siūloma numatyti galimybę pratęsti šį laikotarpį 30 dienų – iki 3 mėnesių.


Vidaus reikalų ministerija (VRM) nurodo, kad pastarieji pokyčiai teikiami dėl to, jog išaugus pilietybės suteikimo prašymų kiekiui per šiuo metu galiojančius terminus neįmanoma atlikti išsamių patikrinimų, įvertinti visų aplinkybių ir duomenų. Todėl, pažymima, nėra užtikrinami ir teisėti asmenų lūkesčiai sulaukti sprendimo per įstatyme numatytą laikotarpį.


„Ilgesnių prašymų dėl Lietuvos Respublikos pilietybės nagrinėjimo terminų nustatymas nepažeis asmenų teisėtų lūkesčių, nes, kai individualus atvejis bus aiškus ir nesudėtingas, tai ir sprendimai bus priimti greičiau, nelaukiant termino pabaigos“, – aiškina ministerija, akcentuojant, jog nauja tvarka nesiekiama pabloginti pilietybę siekiančių gauti asmenų padėties.


Taip pat pastebima, kad tam tikrais atvejais terminų pratęsimas gali būti naudingas – pavyzdžiui, kai asmuo per ilgesnį laikotarpį turi atsisakyti kitos valstybės pilietybės.


ELTA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 42 (2024)

    Savaitė - Nr.: 42 (2024)