Lietuvos kariuomenė: liepą trečdaliu išaugo priešiškos informacinės veiklos atvejų skaičius

Lietuvos kariuomenė: liepą trečdaliu išaugo priešiškos informacinės veiklos atvejų skaičius


Liepos mėnesį kariuomenės analitikai stebėjo išaugusį informacinį spaudimą Rusijos ir Baltarusijos informacinėje aplinkoje nukreiptą prieš Lietuvą. Aptikti 312 informaciniai atvejai, kai birželį jų buvo trečdaliu mažiau. Vien tik su gynybos sritimi buvo susiję virš dviejų šimtų atvejų. Šie Rusijos ir Baltarusijos veiksmai yra nukreipti dezinformuoti ir manipuliuoti savo auditorijas, o retkarčiais tokia informacija pakliūva ir į Lietuvos ar užsienio informacinę erdvę.


Agresyvi retorika iš Rusijos ir Baltarusijos pareigūnų bei propagandistų buvo nukreipta diskredituoti NATO bei NATO viršūnių susitikimą Vašingtone, Lietuvos gynybos ir užsienio politiką, sumenkinti Lietuvos pasitikėjimą Aljansu. NATO toliau vaizduota kaip agresyvus karinis blokas, kuris nėra nusiteikęs taikai, priešiškas Rusijai. Savo intensyvumu šios susitikimo priešiškų Rusijos ir Baltarusijos informacinių veiksmų intensyvumas nenusileido pernai metais vykusiam NATO viršūnių susitikimui Vilniuje.


Rusijos ir Baltarusijos propagandistai nuolatos pabrėžia, kad jie patys yra „nusiteikę taikiai NATO ar savo kaimynų atžvilgiu“, tačiau priešiškumas ir agresija yra nukreipti būtent prieš juos pačius. Todėl Lietuvoje vykusios Baltic Connection 24 pratybos, kurių metu buvo dislokuotos „Patriot“ oro gynybos sistemos Rusijos ir Baltarusijos informacinėje aplinkoje buvo pristatomos kaip „pasiruošimas agresijai“.

REKLAMA


Negana to, propagandistai aktyviai komunikavo apie Lietuvos karinių pajėgumų stiprinimą, išskirdami gynybos finansavimą bei planus steigti kontrmobilumo parkus. Šiomis temomis buvo laikomasi vienos iš dviejų komunikacinių linijų – Lietuva intensyviai ruošiasi ne gynybai, o puolimui, arba tai, jog Lietuvos pastangos, realaus karo atveju, būtų nereikšmingos. Pastarajame kontekste taip pat būdavo reguliariai primenama, jog NATO negintų Baltijos valstybių.


Liepos mėnesį buvo fiksuotas reikšmingas informacinis spaudimas iš Baltarusijos propagandistų, siekiant pateikti Lietuvą kaip nedemokratišką, agresyvią valstybę. Pirmiausiai tai siekta įgyvendinti per nelegalių migrantų temą, pasirodžius filmui apie neva brutalų Lietuvos, Lenkijos ir Latvijos elgesį su migrantais.


Taip pat fiksuotas bandymas „užkelti temperatūrą“ informacinėje erdvėje pasirodžius kelių dalių interviu iš buvusios Baltarusijos opozicijos aktyvistės Olgos Tiškevič, grįžusios į Minską, kuriame ji pasakojo apie jos buvusių bendražygių, reziduojančių Lietuvoje planus vykdyti atakas prieš objektus Baltarusijoje.


Pranešimas spaudai.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 38 (2024)

    Savaitė - Nr.: 38 (2024)