Iki 2030 metų planuojama sukurti Lietuvos kariuomenės diviziją

ELTA / Dainius Labutis


Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas tikina, kad Lietuvos kariuomenės divizija bus sukurta iki 2030 metų. Anot jo, jei iki to laiko divizija ir nebus pasiekusi pilno operacinio pajėgumo, užduotis ji vykdys tinkamai.


„Diviziją tikrai pavyks sukurti (iki 2030 metų). Kalbama apie pilną operacinį pajėgumą – pilną tankų batalioną, papildomus pėstininkų kovos mašinų batalionus ir kitus svarbius dalykus. Kadangi divizijos kūrimas yra ne tik technika, ne tik jos įsigijimas, bet ir profesionalų, infrastruktūros rengimas, visas amunicijos aprūpinimas ir visi kiti dalykai“, – po antradienį vykusio Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžio žurnalistams tvirtino L. Kasčiūnas.


„Divizija bus. Lieka tik klausimas dėl pilno jos operacinio pajėgumo. Tačiau bet kokiu atveju ji vykdys užduotis ir vykdys jas sėkmingai. (...) Pirma kuopa atvažiuoja iki 2030 metų. Ji jau bus divizijos dalis“, – aiškino jis.

REKLAMA


R. Vaikšnoras: vidutinius operacinius pajėgumus divizija pasieks dar iki 2030 m.


Savo ruožtu kariuomenės vadas Raimundas Vaikšnoras sako, kad divizija iki 2030 metų jau bus pasiekusi vidutinius operacinius pajėgumus.


„Divizijos užuomazga jau dabar yra, dabar galvojame apie štabą. Jeigu uždėtume sausumos pajėgų trafaretą, ji turi praktiškai visus elementus, dabar reikia juos stiprinti“, – antradienį žurnalistams prie ministerijos teigė R. Vaikšnoras.


„Iki 2030 metų pasieksime vidutinius operacinius pajėgumus. Kai kurių platformų, sistemų nebus, bet tai neapriboja mūsų nuo užduočių vykdymo. Kiekvienos platformos, vieneto atėjimas sustiprins mūsų gebėjimus sukariauti nuožmesnį, sudėtingesnį mūšį“, – akcentavo jis.


Po antradienį vykusio VGT posėdžio prezidento vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys teigė, kad, remiantis kariuomenės vado vertinimu, steigiama Lietuvos kariuomenės divizija iki 2030 m. negebės pasiekti pilno operacinio pajėgumo. Jeigu situacija gynybos pramonėje nesikeis, o finansavimas krašto apsaugai nebus didinamas, divizija įgis pajėgumą tik 2036–2040 metais.

REKLAMA


Šių metų sausį VGT nutarė kuriamos Lietuvos kariuomenės divizijos sunkiajam elementui – tankų batalionui – pirkti vokiškuosius „Leopard“. Tiesa, formuoti batalioną ketinama etapais – L. Kasčiūnui pasiūlius skirti daugiau dėmesio oro gynybos sistemų įsigijimui, planuojama iš pradžių kurti kuopos dydžio tankų vienetą. Tokiu tempu batalionas būtų sukurtas iki 2035 m., anksčiau teigė ministras.


Rugsėjį L. Kasčiūnas informavo – jeigu VGT patvirtins sprendimus dėl tankų bataliono, sutartys su „Leopard“ gamintojais galėtų būti pasirašytos dar šių metų lapkritį.


ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 42 (2024)

    Savaitė - Nr.: 42 (2024)