Finansų ministrė: biudžeto rengimas trims metams sumažins institucijų išlaidavimą

Paulius Peleckis/BNS


Trečiadienį paskelbtas 2025–2027 metų valstybės biudžeto projektas, pirmasis numatantis lėšas 3 metams. Kaip teigia finansų ministrė Gintarė Skaistė, tikimasi, kad toks tvarkos pasikeitimas užtikrins efektyvesnį asignuotų lėšų naudojimą institucijose, o galimybė jas perkelti – sumažins išlaidavimą.


„Tai yra pirmas trimetis biudžetas, kur asignavimai yra sudėliojami ateinantiems trims metams. Tai duoda tikrumo ir asignavimų valdytojams, jie tai žino ne tik šiems, bet ir dar dviem metam į priekį. Tai reiškia, kad ir projektuose dalyvaujantys verslo subjektai bus garantuoti, koks finansavimas sričiai bus artimiausius metus“, – trečiadienį, po biudžeto pristatymo Vyriausybėje kalbėjo G. Skaistė.


„Kadangi su nauja tvarka atsiranda galimybė persikelti dalį asignavimų į ateinančius metus. Tikimės, kad tai padės sumažinti išlaidavimą metų pabaigoje ir taip pat prisidės prie sklandesnio investicinių projektų įgyvendinimo“, – teigė ji.

REKLAMA


Taip pat finansų ministrė tikisi, kad asignavimų planavimas trims metams ir leidimas persikelti lėšas palengvins investicinių projektų vykdymą ir padidins susidomėjimą institucijų skelbiamais viešaisiais projektais..


„Tikimės, kad tai padidins suinteresuotumą dalyvauti viešųjų pirkimų konkursuose“, – vertino ji.


„Jeigu investicinio projekto nepavyksta užbaigti per vienerius metus, didžiąją dalį asignavimo bus galima persikelti į kitus metus. Tai tokie projektai, kurie kartais užtrunka dėl įvairių procesų, jie galėtų būti įgyvendinami sklandžiau“, – komentavo ministrė.


Trečiadienį Vyriausybei buvo pristatytas 2025 m. valstybės biudžeto projektas. Jame numatyta, kad 2025 m. biudžeto pajamos sieks 17,98 mlrd. eurų, išlaidos – 23,02 mlrd. eurų. Lyginant su praėjusiais metais, numatoma, kad biudžeto pajamos augs 1 mlrd. eurų (5,9 proc.), išlaidos – virš 2,4 mlrd. eurų (11,7 proc.).


Valdžios sektoriaus skola 2025 m. sudarys 43,2 proc. (neįvertinus ES balanso ir kaupimo poveikio – 42,3 proc.), deficitas – 3 proc.

REKLAMA


2025 m. biudžeto projekte numatyta, kad bendrai žmonių pajamų didinimui bus skirta 1,9 mlrd. eurų. Į tai įeis dirbančiųjų pajamų, paramos pažeidžiamiesiems visuomenės asmenims, senatvės pensijų didinimas ir mokytojų darbo užmokesčio didinimas.


Dirbančiųjų pajamoms didinti numatyta apie 792 mlrd. eurų, iš kurių 38,6 mln. – minimalios mėnesinės algos (MMA) didinimui, 24,2 mln. eurų skirta mažų koeficientų didinimui dėl augančio MMA. 2025 m. MMA bus 12,3 proc. didesnė ir sieks 1038 eurus „į rankas“.


Taip pat numatoma, kad 2025 metais vidutinė senatvės pensija su būtinuoju stažu didės 81 eurų ir sieks 721 eurus, tai 321 eurų augimas nuo 2020 m.


Skaičiuojama, kad 2025 m. biudžetų išlaidos, neįskaitant Europos Sąjungos ir „Naujos kartos Lietuva“ paskolos lėšų sudarys 30,3 mlrd. eurų – didžiausią dalį, 11,5 mlrd. eurų sudarys išlaidos socialinei apsaugai, sveikatos apsaugai – 4,4 mlrd. eurų ir švietimui – 4,3 mlrd. eurų.


Bendroms valstybėms paslaugoms numatoma 2,5 mlrd. eurų išlaidų, gynybai – 2,5 mlrd. eurų, ekonomikai – 1,97 mlrd. eurų, o viešajai tvarkai ir visuomenės apsaugai 994 mln. eurų.


Galiausiai poilsiui, kultūrai ir religijai numatyta 909 mln. eurų išlaidų, būstui ir komunaliniam ūkiui – 678 mln. eurų, aplinkos apsauga – 438 mln. eurų.


Lyginant su 2024 m., biudžetų išlaidų augimas kitais metais numatomas visose srityse.


ELTA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 42 (2024)

    Savaitė - Nr.: 42 (2024)