ECB atstovė: Lietuvos finansinė raida yra Europos integracijos sėkmės istorija

ECB atstovė: Lietuvos finansinė raida yra Europos integracijos sėkmės istorija


Europos centrinio banko (ECB) stebėtojų tarybos pirmininkė Claudia Maria Buch pažymėjo, kad nuo nepriklausomybės atkūrimo, Lietuva, kartu su Latvija bei Estija išgyveno beprecedentę ekonominę transformaciją ir gali būti laikoma integracijos Europos Sąjungoje (ES) sėkmės istorija.


„Finansinė raida šiame regione yra Europos integracijos, ypač kapitalo rinkose, sėkmės istorija“, – sako C. M. Buch.


„Šis regionas per pastaruosius tris dešimtmečius išgyveno beprecedentį ekonomikos transformacijos ir finansinės integracijos etapą. Manau, kad prie to prisidėjo labai stiprus konsensusas visuomenėje, kad yra svarbu prisijungti prie Europos Sąjungos (ES), prie bendros monetarinės politikos, įsivesti eurą“, – teigė ji.


ECB atstovės teigimu, Lietuva ir visas Baltijos regionas išsiskiria labai stipriais bankais, kurie pradėjo sparčiai vystytis nuo pat 1990-ųjų ir prisidėjo prie ekonomikos raidos Lietuvoje, tačiau didžiulis bankų dominavimas trukdė išsivystyti kapitalo rinkoms.


„Užsienio bankai, tarpvalstybinė integracija vaidino svarbų vaidmenį auginant paslaugų sektorių ir stiprinant finansų sistemas šiame regione“, – nurodė ji.


„Baltijos regiono rinkos yra palyginti mažos ir dominuojamos bankų. Tai yra viena priežasčių, kodėl kapitalo rinkų vystymas čia yra toks svarbus“, – pridūrė C. M. Buch.


ELTA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 42 (2024)

    Savaitė - Nr.: 42 (2024)