Prezidentas apie į Rusiją išgabentą mažametę: turime padaryti viską, kad vaikas būtų sugrąžintas

Irmantas Gelūnas/BNS


Prezidentas Gitanas Nausėda tikina – Lietuvos institucijos turi padaryti viską, kad susigrąžintų sekmadienį tėvo pagrobtą ir į Rusiją išgabentą mažametę.


„Mūsų vaiko teisių apsaugos tarnyba, socialinių reikalų ir darbo ministerija, užsienio reikalų ministerija turi padaryti viską, kad būtų laikomasi tarptautinių konvencijų ir susitarimų ir vaiko teisės būtų apgintos. Vaikas turi būti grąžintas į Lietuvos Respubliką“, – antradienį žurnalistams sakė G. Nausėda.


„Net ir tas faktas, kad vaikas išvežtas į nedraugišką, į priešišką Lietuvai valstybę – vis tiek nereiškia, kad ši valstybė neturi laikytis tarptautinių konvencijų“, – aiškino jis.


Nepaisant to, kad Rusija peržengė daug raudonų linijų ir nepaiso daugelio tarptautinių susitarimų, G. Nausėda pabrėžė, kad Lietuva turi dėti visas pastangas, kad pagrobta mergaitė būtų grąžinta į Lietuvą.


„Žinoma, daug konvencijų ir raudonų linijų ši valstybė yra peržengusi. Bet dar kartą kartoju – mes turime padaryti viską, kad vaikas būtų sugrąžintas“, – pakartojo jis.

REKLAMA


Ragina institucijas apsvarstyti, ar galima sustiprinti sienos saugumą

Be to, šalies vadovas atkreipė dėmesį, kad savaitgalį fiksuotas incidentas turėtų paraginti atsakingas institucijas apsvarstyti dėl papildomos sienos apsaugos.


„Vaikas buvo pagrobtas ir siena buvo kirsta per labai trumpą laiką. Ir tai kelia tam tikrų minčių, ar galime padaryti daugiau, kad mūsų siena su Rusija būtų dar patikimiau apsaugota“, – svarstė G. Nausėda.


Prezidentas nurodė, kad pasienio pareigūnai į pagrobimą sureagavo itin greitai. Tačiau, pažymėjo jis, kyla klausimas, ar galima padaryti daugiau.


„Mane informuoja, kad tai buvo padaryta per labai trumpą laiką ir mūsų pareigūnai atvyko į įvykio vietą labai greitai, labai operatyviai, tačiau nepaisant visų pastangų – vis tiek per vėlai“, – apgailestavo šalies vadovas.


„Klausimas atsakingoms institucijoms – ką dar galime padaryti, kad sienos saugumas būtų dar labiau sustiprintas“, – kėlė klausimą jis.

REKLAMA


Sekmadienį buvo gautas moters (gim. 1996 m.) pranešimas apie tai, jog vyras Kretingos rajone, Sausdravų kaime, paėmė jos dukrą ir sutartu laiku jai negrąžino. Kiek vėliau paaiškėjo, kad vyras pagrobė savo mažametę dukrą ir bėgdamas kirto Rusijos sieną.


Atliekant paieškos veiksmus, nustatyta, kad tą pačią dieną, apie 13 val. 4 val. min., Šilutės rajone, Skirvytės upėje, vyras su dukra valtimi kirto Lietuvos–Rusijos valstybinę sieną ir buvo sulaikyti Rusijos teritorijoje.


Lietuvos pasieniečiai pastebėjo, kad Skirvytės upėje guminė valtis kirto Lietuvos ir Rusijos sieną ir įplaukė meldus. Prie jų priplaukė Rusijos pareigūnų kateris. Anot VSAT atstovo G. Mišučio, pasieniečiai dar bandė žodžiu susisiekti su valtimi nuplaukiančiais asmenimis, tačiau jokio atsakymo negavo.


Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vaiko pagrobimo. Tuo metu VSAT pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo.


ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 36 (2024)

    Savaitė - Nr.: 36 (2024)