G. Skaistė: anksti sutartas MMA dydis svarbus formuojant 2024 m. valstybės biudžeto projektą

G. Skaistė: anksti sutartas MMA dydis svarbus formuojant 2024 m. valstybės biudžeto projektą


Finansų ministrė Gintarė Skaistė tvirtina, kad Vyriausybė neįprastai anksti svarstys minimalios mėnesinės algos (MMA) dydį 2024 m., nes Trišalė taryba rado visoms pusėms priimtiną sprendimą. Ji taip pat pažymėjo, kad patvirtintas MMA dydis svarbus ir formuojant kitų metų valstybės biudžeto projektą.


„Tikimės, kad galime užfiksuoti tą susitarimą jau Vyriausybės nutarimu ir, kad visiems būtų aišku, koks tas dydis planuojamas kitiems metams, nes tai taip pat svarbu ir mums, formuojant valstybės biudžeto projektą 2024 m.“, – trečiadienį žurnalistams teigė G. Skaistė.


Politikė pažymėjo, kad didesnis MMA kėlimas nebuvo svarstytas atsižvelgus į ekonomikos lėtėjimą praėjusių metų pabaigoje bei šių metų pradžioje. Taip pat, anot jos, svarbus yra ir sutarimas didinti nepamokestinamų pajamų dydį (NPD).


„Įvertinant ekonominio ciklo būklę ir tai, kad ekonomika lėtėjo tiek praėjusių metų pabaigoje, tiek šių metų pradžioje ir tą neapibrėžtumą, kuris yra dabartiniu laikotarpiu, buvo įvertinta keletas aspektų ir pasiūlytas dviejų sprendimų junginys – didinti neapmokestinamų pajamų dydį daugiau ir leisti, kad bendros pajamos į rankas augtų labiau, negu 10 proc., kas būtų vien iš MMA sprendimo. (...) Priimtas toks subalansuotas sprendimas“, – aiškino konservatorė.

REKLAMA


Trečiadienį Vyriausybės posėdyje bus svarstomas klausimas dėl minimalios mėnesinės algos (MMA) dydžio 2024-ais metais. Siūloma patvirtinti 2024 metais taikomą minimalųjį valandinį atlygį – 5,65 euro ir MMA – 924 eurus „ant popieriaus“. Pritarus šiam siūlymui, MMA augtų 10 proc. Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė yra tvirtinusi, kad pritarus siūlymui, MMA „į rankas“ būtų 709 eurai.


Tokiam siūlymui gegužės pradžioje pritarė Trišalė taryba. Kartu taryba pasiūlė neapmokestinamą pajamų dydį (NPD) didinti 20 proc., tokiu atveju NPD nuo 2024 m. būtų 751 euras. Tačiau įstatymiškai dėl NPD galės spręsti parlamentas bei tą daryti rudenį, vykstant svarstymams dėl 2024 m. biudžeto.


Nuo 2023 m. pradžios MMA augo iki 840 eurų, t. y. 15 proc. nuo buvusių 730 eurų, minimalusis valandinis atlygis didinamas iki 5,14 euro vietoje praeitais metais nustatyto 4,47 euro. Minimalus valandinis atlygis didėjo 0,67 euro, arba taip pat apie 15 proc. NPD nuo 2023 m. sausio 1 d. Lietuvoje – 625 eurai.

REKLAMA


„Sodros“ gegužės mėnesio duomenimis, per metus daugiau nei perpus sumažėjo uždirbančių mažiau nei 840 eurų iki mokesčių (iki dabartinio MMA). Tokių asmenų kovą tarp visų apdraustųjų buvo 9 proc., kai pernai metais – 22 proc. Pernai iki MMA (2022 m. siekusio 730 eurų) uždirbo 9,9 proc. darbuotojų.


ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 36 (2024)

    Savaitė - Nr.: 36 (2024)