15 neveganiškų ingredientų, kurių sudėtyje galima nepastebėti
Kiauliena, žuvų taukai, kiaušinių baltymai, pieno milteliai, bičių pikis – pamačius šiuos terminus sudėtyje nekyla jokių klausimų. Tačiau ar nesudvejojame, kas gi išties yra tos išrūgos, L-cisteinas arba „natūralus skonis“? Iš ko tiksliai pagamintas „bone china“ puodelis ir angoros megztinis?
Žemiau pateikiame 15 punktų sąrašą, kuriame už mažiau žinomų žodžių ir E raidžių slepiasi ingredientai, aktualūs gyvenantiems vegetarišką ar veganišką gyvenimo būdą, kai kurių religijų atstovams, turintiems alergijų ar tiesiog smalsaujantiems, kas slypi pažįstamų produktų sudėtyse.
MĖSA, KAILIS, PLUNKSNOS
1. Želatina (gelatin) / E441 (anksčiau E485)
Į ką atkreipti dėmesį: išgaunama iš gyvūnų (bet kokių) kaulų ar odos.
Kur randama: guminukuose, želė, zefyruose, saldainiuose, jogurtuose, ryjamų tablečių apvalkaluose, klijuose.
2. Karminas, košenilis, kochinelas (carmine, crimson lake, cochineal, natural red 4, CI 75470) / E120
Į ką atkreipti dėmesį: išgaunama iš to paties pavadinimo vabalų.
Kur randama: raudonos spalvos sultyse (kaip pridėtinis dažiklis), gaiviuosiuose gėrimuose, traškučiuose, lūpų dažuose, akių šešėliuose.
REKLAMA
3. Pūkai (down), plunksnos (feathers)
Į ką atkreipti dėmesį: gaunami iš paukščių nehumaniškais būdais.
Kur randama: pagalvių užpilduose, striukėse.
4. L-cisteinas (L-cysteine) / E920
Į ką atkreipti dėmesį: gali būti gyvūninės kilmės.
Kur randama: duonoje, kepiniuose, šampūnuose.
5. Kaulinis porcelianas (bone china)
Į ką atkreipti dėmesį: gaminamas iš gyvūnų kaulų pelenų.
Kur randama: induose.
6. Angoros vilna (angora wool)
Į ką atkreipti dėmesį: tai triušių vilnos rūšis.
Kur randama: drabužiuose.
7. Kašmyras (cashmere wool)
Į ką atkreipti dėmesį: tai ožkų vilnos rūšis.
Kur randama: drabužiuose.
8. Šilkas (silk)
Į ką atkreipti dėmesį: šilką gamina vabzdžiai; pasak PETA duomenų, tam, kad žmonės gautų 1 kilogramą šilko, žūva 6 600 šilkaverpių. Egzistuoja taip vadinamas „taikus šilkas“ (peace silk/ahimsa silk/tussah silk), neva gaunamas iš laukinėje gamtoje paliekamų kokonų, tačiau šito patikrinti neįmanoma.
REKLAMA
Kur randama: drabužiuose, muiluose.
9. „Natūralus skonis“ (natural flavour)
Į ką atkreipti dėmesį: po šiuo įdomiu pavadinimu tikrąja to žodžio prasme gali slėptis bet kas. Vienintelis būdas išsiaiškinti tiksliai – parašyti gamintojams.
Kur randama: maiste, kosmetikoje.
10. Pintys (sea sponge)
Į ką atkreipti dėmesį: pintys yra nervų sistemos neturintys gyvūnai, iš kurių daromos natūralios kempinės. Ar tai etiška, kiekvienas gali nuspręsti pats.
Kur naudojama: gaminant kempines.
11. Lanolinas (lanolin) / E913
Į ką atkreipti dėmesį: gaunamas iš avių vilnos.
Kur randama: kosmetikoje, kramtomoje gumoje.
PIENAS
12. Išrūgos (whey)
Į ką atkreipti dėmesį: tai yra pieno produktas.
Kur randama: sausainiuose, kepiniuose, papilduose sportininkams.
13. Kazeinas (casein)
Į ką atkreipti dėmesį: pieno produktas.
Kur randama: prezervatyvuose, klijuose, kremuose.
MEDUS
14. Bičių medus (Beeswax) / E901
Į ką atkreipti dėmesį: tai neveganiškas produktas, dar žymimas E901.
Kur randama: pyraguose, saldainiuose, lūpų balzamuose, šampūnuose, kremuose.
ŽUVIS
15. Žuvų klijai (isinglass)
Į ką atkreipti dėmesį: gaunama iš žuvų.
Kur naudojama: alkoholinių gėrimų, ypač alaus ir vyno, gamyboje.
Tai tik maža dalis gyvūninės kilmės ingredientų, besislepiančių po E raidėmis ar cheminiais terminais. Kiekvienos neaiškios sudėties išsiaiškinimas gali prisidėti tiek prie kilnaus gyvūnų gerovės tikslo, tiek prie naudos sveikatai.
-
-
Paskutiniai numeriai
-
-
Savaitė - Nr.: 51 (2024)
-
Anekdotas
– Nusipirkau butą naujame name, nebrangiai, bet garso izoliacija tokia, kad girdžiu, kaip kaimynas telefonu kalba!
– Tai tau dar pasisekė: pas mus girdisi, ką kaimynui pašnekovas telefonu atsako. -
-